Alle Samsung Galaxy S10-geruchten op een rij

Door: Rens Blom | 21 augustus 2018 07:06

Samsung Galaxy S9+
Nieuws

Samsung presenteert naar verwachting in februari de Galaxy S10 en Galaxy S10 Plus. In onderstaand overzicht houden we je tot de introductie op de hoogte van de laatste geruchten over de Samsung Galaxy S10. Dit artikel wordt dan ook voortdurend geüpdatet.

De Galaxy S-modellen verschijnen al jaren in twee uitvoeringen: een kleinere en een grotere. Bij de Galaxy S6- en S7-series noemde Samsung de grotere telefoon de ‘Edge’-variant, vanwege de gebogen schermranden die de reguliere S6/7 niet had. De Galaxy S8 en S9 hebben net als de grotere versie gebogen schermranden, waardoor Samsung overstapte op de naam ‘Plus’. De nieuwste Galaxy S-telefoon verschijnt volgens de geruchten in maar liefst drie uitvoeringen: een reguliere S10, een S10 Plus en een derde, nog onbekende versie. Diverse bronnen, waaronder een bekende telecomanalist, zeggen tegenover websites dat de derde variant de goedkoopste S10-telefoon wordt. Zo krijgt het toestel een vingerafdrukscanner in de zijkant van de behuizing, terwijl de Galaxy S10 en S10 Plus een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm zouden hebben.

Vingerafdrukscanner onder het beeldscherm

Het zou gaan om een ultrasone scanner van Qualcomm die veiliger en sneller moet werken dan de onder-scherm-scanners die op dit moment in dure telefoons geplaatst worden. Onder andere Huawei, Vivo en Xiaomi brachten recent smartphones uit met een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm, maar deze scanners werken kortgezegd via afbeeldingen die van je vinger gemaakt zijn.

De irisscanner, die onder andere op de S9-modellen en Note 9 zit, zou verdwijnen, zegt de Koreaanse website The Bell. Vanwege de nieuwe vingerafdrukscanner en de mogelijke 3d-gezichtsherkenning zou de irisscanner overbodig zijn, luidt de redenatie.

Samsung Galaxy patent vingerafdrukscanner
Een patent van Samsung laat zien dat het bedrijf werkt aan een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm van een smartphone

Ontwerp: mogelijk bijna hetzelfde als de Galaxy S9

Als je weet hoe de Galaxy S8, S9, Note 8 en Note 9 eruit zien, heb je waarschijnlijk al een goed idee van hoe de S10-serie eruit komt te zien. Bijna alle geruchten die nu rondgaan, claimen dat Samsung de Galaxy S10 bijna hetzelfde ontwerp geeft als zijn voorgangers. Dat betekent een glazen behuizing, een usb-c-poort onderop, een vingerafdrukscanner aan de achterkant en ondersteuning voor draadloos opladen. De kans is groot dat de schermranden van de Galaxy S10 nog wat kleiner worden dan op de S9, maar in de praktijk zul je daar weinig van merken.

De schermen van de Galaxy S10-telefoons zijn volgens de geruchten 5,8, 6,1 en 6,4 inch groot. Ze hebben naar verwachting een schermverhouding van 18,5:9, een langwerpige verhouding die ook gebruikt wordt op de S9-serie en de iPhone X.

Alhoewel steeds meer smartphones een inkeping (notch) bovenin het beeldscherm hebben, doet Samsung (nog) niet mee aan die trend. De onlangs uitgebrachte Galaxy Note 9 heeft ‘gewoon’ een doorlopend beeldscherm en voor de Galaxy S10-modellen zou hetzelfde gelden. De telefoons krijgen geen notch, bezweren meerdere, doorgaans betrouwbare bronnen.

Oled-beeldscherm

Het is zo goed als zeker dat de Samsung Galaxy S10-smartphones worden uitgerust met een oled-beeldscherm. Samsung geeft zijn middenklasse- en premium telefoons al jaren een oled-scherm, al gebruikt het zelf de naam ‘super amoled’-beeldscherm. De Galaxy S10 krijgt vermoedelijk een haarscherp qhd-beeldscherm (2960 bij 1440 pixels), net als de Galaxy S9 (Plus) en Note 9.

Mogelijk 5G-ondersteuning voor sneller internet

De directeur van Samsungs smartphoneafdeling heeft in een interview gezegd dat de Galaxy S10 niet de eerste Samsung-telefoon met 5G-ondersteuning wordt. Dit wil niet zeggen dat de S10 géén 5G-ondersteuning heeft, want het kan dat Samsung vóór de S10-onthulling een ander toestel presenteert met 5G-ondersteuning. De meest waarschijnlijke kandidaat is de opvouwbare Galaxy X/F-smartphone die in januari op elektronicabeurs CES het licht zou gaan zien. 5G maakt veel sneller mobiel internet mogelijk, maar heeft naar verwachting de komende jaren nog geen rol van betekenis in ons land.

Nieuwer, sneller werk- en opslaggeheugen?

De snelheid van het werk- en opslaggeheugen in je telefoon klinkt niet interessant, maar zijn wel degelijk van belang. Want nieuwere geheugenmodules maken je toestel sneller, energiezuiniger en banen de weg vrij voor nieuwe features. Denk aan filmen in 8K-resolutie of slow-motion met nog meer beelden per seconde. De bekende en doorgaans betrouwbare telecomlekker Ice Universe zegt dat Samsung LPDDR5-werkgeheugen en UFS 3.0-opslaggeheugenchips laat produceren. De geheugenmodules zijn sneller dan het LPDDR4- en UFS 2.1-geheugen dat in de nieuwste high-end smartphones zit en ze komen volgens Ice Universe waarschijnlijk als eerste naar de Galaxy S10.

Snapdragon 855-processor in de VS, Europa nog onbekend

Samsung gebruikt al jaren twee verschillende processors voor zijn duurste Galaxy S-smartphones. Amerikanen krijgen een telefoon met een Snapdragon-chip van Qualcomm en in andere regio’s, inclusief Nederland, zit een Samsung Exynos-chip in de Galaxy S-telefoon. Bij de Galaxy S10-modellen gaat het in de VS waarschijnlijk om de – nog niet aangekondigde – Snapdragon 855, een razendsnelle processor gebouwd op het 7nm-procede. In Nederland komt de S10 vermoedelijk met een 7nm-Exynos-processor, al is nog onduidelijk welke. Samsung heeft de chipset namelijk nog niet aangekondigd. Een naam die rondgaat in het geruchtencircuit is de Exynos 9820.

Samsung Galaxy S9+
De Samsung Galaxy S9

Geavanceerde gezichtsherkenning op komst?

De gezichtsherkenning die Samsung heeft ingebouwd in de Galaxy S8, S9, Note 8 en Note 9, is minder geavanceerd dan de Face ID-techniek die Apple gebruikt op de iPhone X. Dit komt omdat Face ID een 3d-scan maakt van je gezicht, terwijl Samsungs methode werkt aan de hand van vooraf gemaakte foto’s van je gezicht. Volgens The Investor en The Bell kunnen we op de Galaxy S10 een nieuwe methode voor gezichtsherkenning verwachten die wél gebruikmaakt van 3d-scans. Samsung zou hiervoor samenwerken met Mantis Vision, een gespecialiseerd bedrijf.

‘Drie camera’s achterop…’

Begin dit jaar introduceerde Huawei de P20 Pro, ’s werelds eerste smartphone met drie camera’s aan de achterkant. Samsung zou de S10-serie ook met zo’n camera willen uitrusten, melden ETNews en de bekende analist Kim Dong-Won. De precieze werking van de drie camera’s is nog onduidelijk. De Galaxy S8 en S9 hebben één camera achterop, de S9 Plus en Note 9 twee. De secundaire lens wordt gebruikt voor telefoto’s met twee keer optische zoom – een functie die Samsung mogelijk hergebruikt op de S10.

‘…en twee voorop’

Niet alleen achterop zou Samsung meer camera’s plaatsen, de S10 krijgt naar verluidt ook een extra camera aan de voorkant. Op Galaxy S-telefoons zit één frontcamera voor selfies en videogesprekken, maar Samsungs eigen Galaxy A8+ heeft er twee. De cameracombinatie moet betere foto’s maken, onder andere door – optioneel – de achtergrond te vervagen zodat jij meer opvalt.

Samsung, Galaxy S9, smartphone, android, mwc2018
De dubbele camera van de Samsung Galaxy S9 Plus

Mogelijk geen S10 maar een andere naam

Samsung-topman Dongjin Koh heeft in een interview gezegd dat de Galaxy-naam gebruikt blijft worden voor toekomstige high-end smartphones. Koh vertelt dat het bedrijf twijfelt of het de getallen erbij blijft gebruiken of dat het alleen voor S gaat. Mogelijk wordt de Galaxy S10 dus de Galaxy S of de Galaxy X. Concrete informatie over een al dan niet gewijzigde naam is er nog niet, dus voorlopig houden wij het op de S10-serie.

‘Onthulling in februari 2019, verkrijgbaar in maart’

De afgelopen jaren presenteerde Samsung de Galaxy S-modellen veelal op het MWC, een elektronicabeurs die jaarlijks eind februari plaatsvindt in Barcelona. Dit jaar zagen de Galaxy S9 en S9 Plus er het levenslicht en volgend jaar zou Samsung er de Galaxy S10-serie onthullen. Het MWC 2019 gaat op 25 februari van start. Traditioneel brengt Samsung zijn telefoons de maand erna wereldwijd uit, wat zou betekenen dat de Galaxy S10 in maart in de winkels ligt. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat Samsung hiervan gaat afwijken.

Adviesprijzen van de Galaxy S10-modellen zijn nog niet gelekt. De Galaxy S9 kwam uit voor 849 euro en de Galaxy S9+ kostte bij de release 949 euro. De Galaxy Note 9 is te koop vanaf 999 euro. Het is aannemelijk dat Samsung bij de S10 vergelijkbare of iets hogere prijzen hanteert.

0 Reactie(s) op: Alle Samsung Galaxy S10-geruchten op een rij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.