Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s

Door: Joris Peterse | 06 oktober 2021 09:02

Apple iPhone 13
Review

De nieuwe iPhone 13 en iPhone 13 Pro zijn nauwelijks te onderscheiden van hun voorgangers. Toch zijn er op cameragebied flinke stappen gemaakt. In dit artikel lees je meer over de iPhone 13 camera’s.

In dit artikel leggen we je uit wat de iPhone 13-camera’s zoal te bieden hebben. De voorbeeldfoto’s in dit artikel zijn gemaakt met zowel de iPhone 13 als de iPhone 13 Pro Max. Met uitzondering van de foto’s van de iPhones zelf natuurlijk.

Wellicht hadden we wat meer verwacht van de iPhone 13-serie. Ten opzichte van de iPhone 12-serie is er nauwelijks iets veranderd. Hoewel de langere accuduur zeker welkom is. Op papier lijkt de camera ook niet zo spannend, totdat je hem in praktijk gebruikt. Apple legt de lat weer hoog voor concurrenten als Samsung en Google om bij te benen. Niet met gimmicks, zoals de filmmodus met automatische camerafocus bij het maken van video’s, maar gewoon als het aankomt op goede kwaliteit foto’s en video’s. Ongeacht de lichtomstandigheden.

De iPhone 13-serie bestaat uit de iPhone 13 en de iPhone 13 Mini, welke beide over dezelfde dualcam beschikken. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max beschikken ook over dezelfde camera’s: drie op de achterzijde, aangevuld met een dieptesensor. Dat is anders dan de Pro-modellen uit de iPhone 12-serie. Die waren verschillend, wat onnodig verwarrend was.

iPhone 12 Pro Max
De iPhone 12 Pro-serie van vorig jaar had verschillende camera's.

Specs

iPhone 13 en iPhone 13 Mini camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,6 diafragma, 1,7 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,4 diafragma, 13mm lensgrootte

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,5 diafragma, 1,9 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 13mm lensgrootte
  • Telelens: 12 megapixel, f/2,8 diafragma, 77mm lensgrootte

Nieuw is dat de lenzen voorzien zijn van beeldstabilisatie, waarbij de camera in de behuizing kan bewegen. Op videogebied heb je de mogelijkheid om in HDR 10 en met Dolby Atmos-geluid op te nemen. Je kunt met maximaal 60 fps opnemen, ook in 4K-resolutie.

De Pro-uitvoeringen beschikken bovendien over een vierde lens, die de diepte kan inschatten. In praktijk merk je er niet bijzonder veel van. Deze lens komt met name van pas bij AR-apps.

Apple iPhone 13 Pro Max
De drie camera's van de iPhone 13 Pro Max.

Megapixelrace

Er is momenteel een megapixelrace gaande op het gebied van smartphones. Er zijn momenteel zelfs smartphones op de markt met 108 megapixelcamera’s. Het aantal megapixels zegt echter niks over de kwaliteit van hoe de lens beeld vastlegt. Alleen de resolutie van het vastgelegde beeld. Veel van de smartphones met zoveel megapixel gebruiken technieken waarbij de resolutie als het ware door vier wordt gedeeld, om zo te voorkomen dat het opslaggeheugen van de smartphone onnodig volloopt. Een 12 megapixellens zorgt alsnog voor foto’s in 4.000 bij 3.000, scherp zat dus.

Het zijn overige specificaties die meetellen. Zoals de lensopening (diafragma), die bepaalt hoeveel licht er opgevangen kan worden en de pixelgrootte, die bepaalt hoeveel detail er met iedere pixel gelegd wordt.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Veel smartphones hebben camera's met veel meer megapixel. Toch zegt dit weinig over hoe goed de camera is.

Het grootste verschil wordt echter gemaakt in de rekenkracht van de smartphone. Vooral het verschil ten opzichte van gewone compactcamera’s. Hoewel deze veel meer ruimte hebben voor bijvoorbeeld grotere lenzen en zoomlenzen, worden deze camera’s steeds verder in het nauw gedreven op de markt. Deze ‘ouderwetse’ camera’s, maken een eenmalige beeldopname. Je smartphone is al begonnen met de opname voordat je op de sluiterknop drukt. Om te herkennen wat je vastlegt en daar de juiste focus op te leggen, de omgeving, de hoeveelheid licht, enzovoort. Bovendien worden veel foto’s samengevoegd, zodat je bijvoorbeeld met verschillende lichtwaardes zowel donkere als verlichte delen zo gedetailleerd mogelijk vastlegt zonder zwarte plekken of overbelichting. Dat wordt ook wel dynamisch bereik genoemd. Bij gewone camera’s komt er vaak nabewerking bij in de RAW-bestanden om zowel lichte als donkere vlakken tot hun recht te laten komen. Bij de iPhone 13 gebeurt dit automatisch, nu is dat niet verwonderlijk, maar de algoritmes die dit bepalen maken het eindresultaat beter dan ooit.

iPhone 13 camera in praktijk

Dat is bijvoorbeeld te zien in de volgende foto’s: in het restaurant is er veel verschil in licht. In veel gevallen zou het raam overbelicht zijn omdat het zonlicht feller is dan het kunstlicht. Bij de zonsondergangfoto zijn de kleurdetails overeind gebleven van zowel het gras en pad - én de oranje kleuren van de zon waar tegenin gefotografeerd wordt. De derde foto tenslotte laat veel details van het pand zien in een schemerige buitenomgeving, terwijl het felle kunstlicht binnen geen overbelichte ramen oplevert. Sterker nog, het interieur en de mensen zijn herkenbaar.
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13

Toch zijn er zeker wel uitdagingen waar de iPhone 13-camera minder goed mee overweg kan. Wanneer je tegen de zon in fotografeert komen regelmatig orbs en overbelichte stralen voorbij.

Wanneer je buiten bent en voldoende licht hebt, weet de iPhone 13-camera altijd goede foto’s vast te leggen met veel kleur en detail. Ook wanneer je de portretmodus inschakelt. Deze functie kun je gebruiken om mensen vast te leggen, maar ook andere objecten worden met deze modus als onderwerp uitgelicht op een vervaagde voor- of achtergrond.

Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Ook binnen blijft er veel detail beschikbaar en zijn schaduwen geen zwarte vlakken.
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13 Pro foto
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13

Verschillende lenzen

Wanneer mogelijk kun je altijd het beste de primaire camera gebruiken. Deze is altijd in staat betere foto’s vast te leggen. Pas wanneer de compositie niet anders toelaat, dan komen de groothoeklenzen en zoomlens van de iPhone 13 Pro van pas. Hoewel je bij de primaire camera van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro pas verschil ziet wanneer er weinig licht voorhanden is, waar je verderop meer over leest, zijn de verschillen tussen de twee groothoeklenzen wel wat groter. De groothoeklens van de iPhone 13 Pro werkt een stuk beter bij moeilijke lichtomstandigheden, en ontloopt daarmee de reguliere camera van het toestel niet zo veel. De groothoeklens van de iPhone 13 kun je beter niet gebruiken als het wat donkerder is.

Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 13 Pro Max

De drie zoomniveau's van de iPhone 13 Pro.

De zoomlens van de iPhone 13 Pro kan ook niet zo goed overweg met moeilijke lichtomstandigheden. Hierdoor zijn de verschillen tussen de reguliere camera en extra camera’s groter dan bij de iPhone 12. Niet omdat de zoom- en groothoekcamera’s zo slecht zijn, maar omdat de reguliere zo goed is.

De zoomlens is echter een waardevolle aanvulling. De foto’s zijn kwalitatief nog altijd uitstekend: wanneer je genoeg licht voorhanden hebt zijn de kleuren en het detail erg goed. De camera herkent ook automatisch close-ups, waarbij de macrofoto-modus aanspringt. Je herkent dit, omdat het beeld opeens verspringt en de voor- en achtergrond vervaagt, eigenlijk net als bij een portretfoto. Na het maken van de foto merk je dat er nog meer nadruk is gelegd op de kleinste details. Het is even vervelend dat macrofotografie automatisch in- en uitschakelt, het liefst wil je dit zelf ook activeren.

iPhone 13 Pro Max
De macromodus springt automatisch aan.

Mag het licht uit?

Wanneer het echter donker is, dan stijgt de reguliere camera boven de andere smartphonecamera’s uit. Alleen Huawei had een technologie ontwikkeld, die vergelijkbare resultaten oplevert. Wat knap is, is dat er veel detail en zelfs kleur wordt vastgelegd en dat ruis nauwelijks optreedt. Wanneer je de camera opent en merkt dat er weinig licht voorhanden is, schakelt deze automatisch de nachtmodus in. Deze gebruikt een sluitertijd van een paar seconden en de beeldstabilisatie om een zo scherp mogelijke foto te krijgen, zonder dat er een statief voor nodig is. Wanneer je een foto van beweging maakt, merk je echter wel dat er veel bewegingsonscherpte optreedt door de lange sluitertijd. In dat geval schakel je wellicht beter de nachtmodus uit.

De nachtmodus heeft echter wel moeite met licht, zoals in de twee onderstaande voorbeelden waarbij op de ene foto de achtergrond verlicht is door straatverlichting en daardoor de boot op de voorgrond een donker vlak blijft. Op de andere foto wordt juist de voorgrond door straatverlichting verlicht, waardoor er niets vast te leggen valt van het weiland achter het hek. Ook valt op dat de bomen op de foto's bewogen zijn.
iPhone 13 Pro foto
iPhone 13 Pro foto
Wanneer je de nachtmodus gebruikt met een van de andere lenzen, merk je al snel meer ruis op en vallen details weg. Zoals te zien is bij de foto van de zwarte kat, zijn vacht lijkt wel van plastic omdat alle details zijn weggevallen. Bewegingsonscherpte valt op, maar ook dat ondanks de donkerte tóch kleur te zien is.
iPhone 13 Pro foto
iPhone 13 Pro foto

Hoe goed de reguliere camera is, valt vooral op bij de nachtmodus. Onderstaande foto's, gemaakt met de groothoek (links) en reguliere camera van de iPhone 13 laat zien dat kleur en detail veel beter worden vastgelegd.

Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13

Welke iPhone camera is voor jou geschikt?

De camera’s van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro maken indruk. Vooral laatstgenoemde biedt de beste camera die je op dit moment in een smartphone vindt. Dat gezegd hebbende: de verschillen met de iPhone 13 camera zijn niet groot genoeg om het grote prijsverschil te verantwoorden. Heb je een iPhone 12 (Pro) of een Samsung Galaxy S21, dan zijn de verschillen qua telefoon én qua camera al helemaal te klein om de aankoop van een iPhone 13 (Pro) te verantwoorden.

iPhone instellingen

Een iPhone maakt doorgaans wat natuurgetrouwere foto’s, terwijl bijvoorbeeld de camera van Samsung kleuren wat satureert. Dat levert vaak mooiere foto’s op. Huawei is ook ver met zijn cameratechniek en lijkt soms wat onnatuurlijk, door zelfs delen die door te weinig licht onzichtbaar zijn vast te leggen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur welke stijl het mooiste is. In de instellingen heeft Apple ervoor gezorgd dat je nu ook je eigen stijl kunt kiezen. Ga hiervoor naar Instellingen / Camera / Fotografische stijlen. De foto’s die wij hebben gemaakt voor dit artikel zijn in de standaard-stijl genomen. Overigens kun je in deze instellingen ook het raster inschakelen, wat je helpt bij het vinden van een juiste compositie. Bij Cameraopname kun je RAW-fotografie inschakelen en aangeven dat je foto’s op Meest Compatibel wilt maken. In dat geval wordt je foto gewoon als JPEG opgeslagen in plaats van het HEIF-bestandsformaat waar veel apparaten en apps (nog) niet mee overweg kunnen.

iPhone 13 Pro foto

0 Reactie(s) op: Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.