Alles over iOS 13; Apple’s nieuwste besturingssysteem

Door: Lorenzo Jepma | 22 oktober 2019 17:35

How To

De meest recente versie van het besturingssysteem voor je iPhone is inmiddels al een tijdje uit. iOS 13 lanceerde op 19 september 2019. Er zijn een aantal nieuwe features aan de software toegevoegd. Sommige features zijn echt een verbeteringen te noemen, andere toevoegingen kennen nog de nodige mankementen. In dit artikel lees je alles over iOS 13.

Geruchten en aankondiging

Apple maakt er een gewoonte van om hun nieuwe grote software-update rond september uit te rollen. iOS 12 verscheen bijvoorbeeld in september van vorig jaar. In de maand september van 2019 besloot Apple om iOS 13 te lanceren. Al ver voordat Apple details bekend maakte over de nieuwe versie van hun software, was de geruchtenmolen al op gang gekomen. Nightmode was bijvoorbeeld een veelgevraagde feature. Tijdens de World Wide Developer Conference in juni onthulde Apple eindelijk de nieuwe versie van hun besturingssysteem. Wat opviel was dat er een compleet nieuw besturingssysteem aan zat te komen in de vorm van iPadOS.

Verbeteringen en mankementen

Apple gaf met iOS 13 gehoor aan deze gebeden. Donkere modus is sinds september aanwezig op de iPhone. Naast deze modus voegde Apple nog een aantal verbeteringen toe aan hun software. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om offline iDevices te zoeken of om je geluid te delen met andere AirPod-gebruikers. Er zitten niet alleen maar verbeteringen in de laatste software-update, er zijn ook nog een aantal gebreken op te noemen. Zo raakte de accu sneller leeg en was er sprake van beveiligingsproblemen. Het was zonder pincode mogelijk om in de contactenlijst te komen.

Bluetooth en veiligheid

Een nieuwe veiligheidsmaatregel in iOS 13 is dat apps toegang vragen tot bluetooth. Voorheen was dit niet het geval. Hier werd door sommige mensen fel op gereageerd. Dit was niet de enige verandering in de software. Zo werkt Safari ook net weer anders dan voorheen. De leesmodus is nu ergens anders te vinden en de optie om een website als pdf te bewaren is nu onder een andere knop gebracht. iOS 13 maakte het ook eindelijk mogelijk om op een fatsoenlijke manier dingen te kunnen downloaden met de browser.

De ‘AA’-knop in Safari van iOS 13 en iPadOS leidt je naar bekende én nieuwe opties

Delen en mailen

Bestanden delen en mailen is ook op de schop gegaan. Het menu met de deelknop is veranderd en het delen van een foto ziet er anders uit dan op de voorgaande iOS-versies. De mailapp is ook behoorlijk op de schop gegaan. Vanaf iOS 13 is het eindelijk mogelijk om hele mailmappen te legen en om reclame te markeren en te verhuizen naar een bijbehorende map. Het uiterlijk heeft ook een schop gekregen en ziet er nu iets anders uit.

Hop, legen maar die mailmappen in iOS 13 en iPadOS!

Dit artikel zal bijgewerkt worden zodra en meer nieuws of updates zijn over iOS 13.

0 Reactie(s) op: Alles over iOS 13; Apple’s nieuwste besturingssysteem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.