Android 11: dit is waarom camera-apps beperkt worden

© PXimport

Android 11: dit is waarom camera-apps beperkt worden

Geplaatst: 19 september 2020 - 05:35

Aangepast: 19 december 2023 - 06:33

Wesley Akkerman

Google voert een verandering door aan Android 11 die apps forceert gebruik te maken van de ingebouwde camerafuncties – zelfs wanneer je een third-party camera-applicatie geïnstalleerd en als standaard ingesteld hebt.

Google gelooft hiermee een prima kruispunt gevonden te hebben tussen privacy en beveiliging. De reden hiervoor is namelijk heel simpel: camera-apps hebben het te bont gemaakt, waardoor Google op deze manier de rotte appels uit de mand wil halen. Die kunnen zodoende namelijk je gevoelige data, zoals je locatie, niet meer buitmaken. Het is geen drastische verandering die de gebruikerservaring van Android op z’n kop zet, aangezien veel apps nog steeds op dezelfde manier blijven werken.

Tegelijkertijd maken vertegenwoordigers van twee van de grootste camera-apps op dit moment zich toch zorgen om deze ontwikkeling. Zo hopen niet dat Google nog lang doorgaat met deze manier van handelen. Dit kan nog wel eens effect gaan hebben op hun business.

Samsung Galaxy A51 camera's

© PXimport

Android 11 beperkt cameragebruik applicaties

Er gaan dus dingen veranderen, maar er blijven ook een hoop dingen hetzelfde. Je kunt nog steeds third-party camera-apps gebruiken door hem handmatig te openen vanaf het thuisscherm. Je kunt ook nog steeds gebruikmaken van de ingebouwde camerafuncties van populaire apps als Snapchat en TikTok. Ook kun je nog steeds je snelkoppeling gebruiken voor het openen van een camera-app naar keuze (zoals dubbel tappen op de powerknop). Tot slot: apps kunnen nog steeds je favoriete camera-app openen op Android 11, maar foto’s en video’s importeren lukt niet meer.

De enige verandering is: als Android-apps gebruik willen maken van je camera-app, dan gaan ze direct naar de standaard, ingebouwde camera van je systeem – ze hoeven dus geen eigen interface meer te bouwen en laten gebruikers derhalve dus ook niet kiezen.

En dat is een belangrijk verschil, want dat betekent dat die apps dus niet zomaar je locatie doorsturen wanneer ze gebruikmaken van de ingebouwde camerafunctie. In de richtlijnen voor ontwikkelaars legt Google precies uit waarom: het bedrijf is bang dat apps om foto’s vragen, zodat ze ongestoord je locatie kunnen volgen. Wanneer je een foto maakt, dan worden er soms geotags aan toegevoegd. Die tags bevatten gps-coördinaten van de exacte locatie en die gegevens kunnen door niet-camera-apps doorgestuurd worden door gebruik te maken van de (malafide) camera-app.

Hoeveel apps zich hier in het verleden schuldig aan gemaakt hebben, is niet duidelijk. Maar dat het gebeurt, is zeker. Apps zoals Shutterfly zijn op dit gedrag betrapt. Sommige ontwikkelaars van camera-apps maken zich nu zorgen dat dit besluit invloed gaat hebben op hun bedrijven, terwijl anders maken hun schouders ophalen en zich realiseren dat gebruikers nog steeds hun apps kunnen gebruiken –middels een omweg weliswaar, maar het is niet onmogelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000