Android 11: dit is waarom camera-apps beperkt worden

Door: Wesley Akkerman | 19 september 2020 09:35

Camera's Moto G8
Nieuws

Google voert een verandering door aan Android 11 die apps forceert gebruik te maken van de ingebouwde camerafuncties – zelfs wanneer je een third-party camera-applicatie geïnstalleerd en als standaard ingesteld hebt.

Google gelooft hiermee een prima kruispunt gevonden te hebben tussen privacy en beveiliging. De reden hiervoor is namelijk heel simpel: camera-apps hebben het te bont gemaakt, waardoor Google op deze manier de rotte appels uit de mand wil halen. Die kunnen zodoende namelijk je gevoelige data, zoals je locatie, niet meer buitmaken. Het is geen drastische verandering die de gebruikerservaring van Android op z’n kop zet, aangezien veel apps nog steeds op dezelfde manier blijven werken.

Tegelijkertijd maken vertegenwoordigers van twee van de grootste camera-apps op dit moment zich toch zorgen om deze ontwikkeling. Zo hopen niet dat Google nog lang doorgaat met deze manier van handelen. Dit kan nog wel eens effect gaan hebben op hun business.

Samsung Galaxy A51 camera's

Android 11 beperkt cameragebruik applicaties

Er gaan dus dingen veranderen, maar er blijven ook een hoop dingen hetzelfde. Je kunt nog steeds third-party camera-apps gebruiken door hem handmatig te openen vanaf het thuisscherm. Je kunt ook nog steeds gebruikmaken van de ingebouwde camerafuncties van populaire apps als Snapchat en TikTok. Ook kun je nog steeds je snelkoppeling gebruiken voor het openen van een camera-app naar keuze (zoals dubbel tappen op de powerknop). Tot slot: apps kunnen nog steeds je favoriete camera-app openen op Android 11, maar foto’s en video’s importeren lukt niet meer.

De enige verandering is: als Android-apps gebruik willen maken van je camera-app, dan gaan ze direct naar de standaard, ingebouwde camera van je systeem – ze hoeven dus geen eigen interface meer te bouwen en laten gebruikers derhalve dus ook niet kiezen.

En dat is een belangrijk verschil, want dat betekent dat die apps dus niet zomaar je locatie doorsturen wanneer ze gebruikmaken van de ingebouwde camerafunctie. In de richtlijnen voor ontwikkelaars legt Google precies uit waarom: het bedrijf is bang dat apps om foto’s vragen, zodat ze ongestoord je locatie kunnen volgen. Wanneer je een foto maakt, dan worden er soms geotags aan toegevoegd. Die tags bevatten gps-coördinaten van de exacte locatie en die gegevens kunnen door niet-camera-apps doorgestuurd worden door gebruik te maken van de (malafide) camera-app.

Hoeveel apps zich hier in het verleden schuldig aan gemaakt hebben, is niet duidelijk. Maar dat het gebeurt, is zeker. Apps zoals Shutterfly zijn op dit gedrag betrapt. Sommige ontwikkelaars van camera-apps maken zich nu zorgen dat dit besluit invloed gaat hebben op hun bedrijven, terwijl anders maken hun schouders ophalen en zich realiseren dat gebruikers nog steeds hun apps kunnen gebruiken –middels een omweg weliswaar, maar het is niet onmogelijk.

2 Reactie(s) op: Android 11: dit is waarom camera-apps beperkt worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2020 16:28 Kasander1
  Ach, Google en Microsoft volgen je ook constant op de voet. Dus als je je daar druk om maakt ben je scheef bezig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2020 04:03 rveijkwwnl
  of niets van MS gebruiken & Google, ook een oplossing
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.