Android-apps communiceren met duizenden ad-websites

Door: Daan Doedens Daan | 04 mei 2015 09:05

Nieuws

Voor niets gaan de zon op, en dat is ook de reden dat veel gratis Android-apps volgepropt worden met advertenties en banners. Los van het feit dat het nogal irritant kan zijn, lijkt het allemaal ook niet helemaal veilig. Die advertenties zijn niet zo op zichzelf staand als je misschien zou denken.

Franse onderzoekers hebben een manier gevonden om Android-apps te scannen op verbindingen met advertentie- en trackingsites. Het resultaat is op zijn minst een beetje twijfelachtig. 2000 onderzochte apps communiceerden bij elkaar met niet minder dan 250.000 websites. Een groot deel daarvan leidde 'gewoon' naar Google's advertentieprogramma, maar sommige verwezen naar trackingsites op meer dan 800 adressen tegelijkertijd.

Lollipop

Je echt zorgen maken hoeft ook nog niet meteen. Slechts een klein aantal van de 2000 apps maakte verbinding met verdachte websites. Ook gebruikten de onderzoekers het enigszins verouderde Android 4.1 Jelly Bean, terwijl je met de nieuwste versie van Lollipop al een stuk minder problemen zou moeten hebben. Advertenties zijn geen reden om geen gratis apps meer binnen te trekken, maar het toont wel weer aan dat een beetje oplettendheid zeker op zijn plaats is.