Android-apps worden 60 procent kleiner: zo werkt dat

Door: Wesley Akkerman | 27 april 2022 08:52

Android smartphone
Blog

Google werkt aan een speciale tool waardoor Android-apps in de toekomst minder ruimte in beslag nemen op een smartphone of tablet. Dat komt voor veel gebruikers als geroepen, omdat niet iedereen een apparaat met veel opslagruimte of een micro-sd-kaartsleuf heeft.

In een blogpost legt de Amerikaanse zoekgigant alles uit over de functionaliteit. Wat je als gebruiker in feite doet is apps archiveren, zoals dat ook op Windows of de Nintendo Switch kan, bijvoorbeeld. Applicaties of games worden dan voor een deel verwijderd, waardoor die nog maar zestig procent van de eerder in beslag genomen ruimte nodig heeft. Mocht je daarna nog meer ruimte nodig hebben, dan kun je een app alsnog in z’n totaliteit verwijderen, natuurlijk.

Kleinere Android-apps op je smartphone

Hoe krijgt Google dit precies voor elkaar? De techgigant ontwikkelt hiervoor een nieuw soort .apk-bestand. Dat is een Android-installatiebestand, waarin de belangrijkste bestanden staan. De nieuwe bestanden noemt het bedrijf gearchiveerde apk’s. Deze bestanden slaan gelukkig nog wel alle persoonlijke gegevens op, zodat je die niet kwijtraakt. 

Op het moment dat je een gearchiveerde app nodig hebt, dan hoef je in feite alleen maar de data te downloaden die verwijderd is. Je hoeft daarna je persoonlijke gegevens dus niet te synchroniseren. Of erger nog: beginnen als nieuwe gebruiker.

De nieuwe optie is reeds beschikbaar voor ontwikkelaars die Bundletool 1.10 gebruiken. Wanneer normale gebruikers toegang krijgen tot gearchiveerde Android-applicaties, dat is nog niet bekend. Het enige wat Google hierover meldt is dat ze “later in 2022” verschijnen, maar een precieze releasedatum is vooralsnog niet bekend. In elk geval niet op moment van schrijven.

Daarnaast is nog niet duidelijk hoe Google de nieuwe optie presenteert. Het kan zijn dat de optie verschijnt als extra mogelijkheid naast de knop voor het verwijderen van een app. Die knop vind je binnen de appinstellingen die je bereikt door een icoon lang ingedrukt te houden in de applade of op het thuisscherm. 

Welkome functie

Hoe het er ook uit komt te zien, de functie is meer dan welkom. We kunnen ons namelijk voorstellen dat er veel gebruikers zijn die specifieke apps op specifieke momenten nodig hebben en daardoor niet kunnen verwijderen. Maar ondertussen nemen ze wel ruimte in beslag en worden ze mogelijk zelfs groter, omdat er verse updates uitkomen.

Een app kunnen archiveren lijkt dan een perfecte middenweg te zijn voor deze groep gebruikers en iedereen met ruimtegebrek.

0 Reactie(s) op: Android-apps worden 60 procent kleiner: zo werkt dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.