Apple lanceert iPhone 5S met Touch ID

© PXimport

Apple lanceert iPhone 5S met Touch ID

Geplaatst: 10 september 2013 - 16:20

Aangepast: 24 november 2022 - 10:26

Elmar Rekers

Apple heeft dinsdag de langverwachte opvolger van de iPhone 5 aangekondigd. De iPhone 5S, zoals het vlaggenschip heet, beschikt over een vingerafdrukscanner (Touch ID) in de thuisknop en zal later deze maand beschikbaar komen.

Qua uiterlijk is er weinig aan Apple's high end smartphone veranderd. De achterkant is wederom opgetrokken uit aluminium, de voorzijde is afgedekt met Gorilla Glass. Ook is de kenmerkende metalen band weer om het toestel aanwezig. Het scherm is hetzelfde 4 inch Retina-display als op de iPhone 5 en de eveneens aangekondigde iPhone 5C.

De iPhone 5S betekent tevens de introductie van Apple's nieuwe A7-processor. Het is de eerste mobiele 64-bits chipset. "Deze processor is veertig keer sneller dan die van de originele iPhone", zo claimt Apple tijdens de persconferentie in Cupertino. "De grafische rekenkracht is zelfs 56 keer sneller". Doordat er ook een nieuwe M7-chip is ingebouwd, zal de iPhone 5S nauwkeuriger data kunnen registreren die sensors als de gyroscoop en accelerometer meten. Verder is er een verbeterde 8 megapixel-camera aanwezig en moet ook de accuduur iets zijn opgekrikt.

Touch ID in iPhone 5S

De iPhone 5S onderscheidt zich wel van zijn voorganger door de zilverkleurige ring die in de thuisknop verwerk zit, wat wijst op de aanwezigheid van het nieuwe Touch ID. Ook zal Apple de iPhone 5S in andere kleuren op de markt brengen. Naast de zwart-grijze versie, is er straks ook een zilver- en goudkleurige telefoon verkrijgbaar.

Betekende de iPhone 4S de introductie van spraakassistent Siri, de iPhone 5S staat toch vooral in het teken van de nieuwe vingerafdrukscanner: Touch ID. Deze scanner zit in de vertrouwde thuisknop verwerkt. Dit stelt de gebruiker onder meer in staat om zijn iPhone te ontgrendelen door simpelweg zijn vinger op de knop te leggen, en kunnen aankopen in de App Store of iTunes eenvoudig worden bevestigd.

Prijs en lancering iPhone 5S

De iPhone 5S krijgt dezelfde prijsstelling als de iPhone 5 een jaar geleden. Het toestel zal in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn vanaf 199 dollar, in samenwerking met een tweejarig abonnement. In Nederland zal de prijs vermoedelijk rond de 700 euro liggen.

Zowel de iPhone 5S als de iPhone 5C zullen op 20 september beschikbaar komen in onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Over een Nederlandse releasedatum is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar vermoedelijk zullen de toestellen een week later ook deze kant op komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten