Apps en tips voor je smartphone-camera

Door: richard-veenstra | 05 juli 2018 08:42

Huawei P10
How To

Velen gebruiken hun smartphone vrijwel dagelijks om foto’s te maken, de kans is aanwezig dat je zelfs geen aparte camera meer hebt. Wil je echter góede foto’s maken met de camera in je smartphone? Dan ga je aan de slag met deze apps, accessoires en tips voor je smartphone-camera.

Heb je niet genoeg aan de tips in dit artikel? Neem dan eens een kijkje in de Zoom Academy. Daar geven onze collega's van Zoom.nl je talloze tips over fotografie. Een van de gratis cursussen die je kunt doen is... jawel, smartphonefotografie!

01 Camera MX (Android)

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

De app Camera MX is alleen voor Android beschikbaar. Je kunt hiermee live effecten en filters aan je foto’s toevoegen, kunstwerkjes maken via geavanceerde foto-effecten en foto’s omzetten in bewegende gif-bestanden. Naderhand kun je je beelden ook nog bewerken via de ingebouwde editor. Je wijzigt de witbalans, het contrast of reduceert rode ogen. De app is gratis, maar voor sommige functies moet je je portemonnee trekken. Goede alternatieven voor de iPhone zijn ProCam 5 en Halide Photo App.

02 Camera FV-5 (Android)

Prijs: € 2,99 (gratis beperkte Lite-versie beschikbaar)

Als je op zoek bent naar functies die je normaal gesproken alleen op een digitale spiegelreflexcamera vindt, installeer dan Camera FV-5 op je Android-smartphone. Je ziet de sluitertijd en het diafragma in realtime als overlay op je display en je stelt gemakkelijk zelf een scherpstelpunt in. En je kunt nog meer professionele functies direct op je scherm laten tonen, waaronder een viewfinder-display met rgb-histogram. En je hebt de keuze uit tien compositie-rasters. Je kunt zelfs foto’s maken met extreem lange sluitertijden van wel dertig seconden, al moet je toestel dit wel ondersteunen.

Met Camera FV-5 heb je functies van een DSLR-camera op je smartphone.

03 KiraKira+ (iOS)

Prijs: € 1,09

Als je je weleens op Instagram begeeft, dan kan deze app je bijna niet zijn ontgaan, want er wordt nogal veel gebruik van gemaakt. Met KiraKira+ hebben al je foto’s een soort magisch filter. Als je een foto wilt maken, zie je dat er op lichte plekken in je display een lichtreflectie tevoorschijn komt. Foto’s van glinsterende voorwerpen worden nog feller en kermisattracties lijken zo uit de film te komen. De app is een one-trick-pony, maar werkt goed. Voor Android is er een alternatieven genaamd Sparkle Camera.

Al je foto’s krijgen een Disney-laagje met de app KiraKira+.

04 Exacto (iOS)

Prijs: € 4,99

Exacto is een slimme bewerkings-app waarmee je objecten uitknipt en de achtergrond transparant kunt maken. Je kunt de app het beste vergelijken met het pen-selectie-gereedschap in Photoshop. Het is heel eenvoudig om vierkante en ronde objecten uit te snijden, maar zelfs het uitsnijden van personen gaat redelijk vlot. Een afbeelding wordt als png-bestand opgeslagen en bewerk je eventueel verder met andere software.

05 VSCO (iOS + Android)

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

VSCO is verkrijgbaar voor iOS en Android en biedt veel meer opties dan de standaard camera-app op je smartphone. Het mooiste is dat je analoge filmeigenschappen kunt nabootsen door een preset in de app te kiezen. In de app vind je bovendien een heleboel tips om betere en professionelere foto’s te maken. VSCO heeft ook een sociale component, hier deel je je foto’s en kunnen andere gebruikers op jouw foto’s reageren. Voor sommige filters moet je geld betalen. Eén belangrijk punt: de app verzamelt erg veel gegevens van je, wees je hiervan bewust als je de app gebruikt.

06 Regel van derden

Om een interessantere compositie te maken, gebruiken fotografen vaak de regel van derden. Dit kun jij ook doen door de camera van je smartphone in negen evenredige vlakken te verdelen met vier snijlijnen. Zet een object, bijvoorbeeld een boom of kerktoren in het landschap nu precies op één van de verticale lijnen en bijvoorbeeld de horizon op één van de horizontale lijnen. Voor het gemak kun je een raster op je camerascherm laten tonen: op de iPhone zet je de functie aan bij Instellingen / Camera / Raster, in Android vind je dit meestal in de camera-app bij Instellingen / Richtlijnen.

De persoon staat precies op twee-derde van de foto, de horizon op de bovenste snijlijn.

07 HDR

Je kent ze wel, die landschapsfoto’s met een hoog contrast waarbij zowel de lucht als de voorgrond goed belicht is. Vaak zijn deze gemaakt door middel van hdr, oftewel high dynamic range. De meeste smartphones kunnen dit ook en maken hdr-foto’s door drie foto’s snel achter elkaar te nemen met verschillende belichtingen. De drie foto’s worden automatisch samengevoegd tot één beeld. In de camera-app van je smartphone druk je op het icoontje HDR om deze functie te activeren. Er zijn ook apps waar je meer controle hebt over je HDR-foto’s, zoals HDR Camera voor Android en Hydra voor iOS.

Je smartphone voegt nu automatisch drie foto’s met verschillende belichtingen aan elkaar.

08 Live Photos

Live Photos is een functie die je op je iPhone terugvindt. Als je de optie aanzet, maakt je iPhone anderhalve seconde voor en na het maken van een foto een korte video-opname en ‘loopt’ (herhaalt) dit. Een live foto is grappig omdat je bijvoorbeeld het water van een waterval kunt zien bewegen of net even een gekke bek van je partner vast kunt leggen. Je zet de optie aan in de camera-app op je iPhone. Voor Android kun je de app Motion Stills downloaden, deze maakt ook bewegende beelden van drie seconden. Samsung heeft een functie genaamd Motion Photo. Andere apps die bewegende foto’s maken zijn Lively en Live Photo.

Een live foto kan net even een spontaan moment voor of na een foto vastleggen.

09 Andere formaten

Probeer eens foto’s in een ander formaat te schieten. Met de standaard camera-app op je smartphone kun je niet alleen landschap- of portretfoto’s maken, je vindt er vaak ook opties om vierkante foto’s te nemen of om een panoramafoto te maken. Vooral deze laatste optie is gaaf als je je in de bergen of een andere plek met een wijds uitzicht bevindt. Je moet er wel voor zorgen dat je je smartphone niet te snel beweegt tijdens de opname en dat je het apparaat zo recht mogelijk houdt.

Een panoramafoto van Meteora in Griekenland.

10 Kies positie

99 procent van al je foto’s in je filmrol heb je waarschijnlijk geschoten op ooghoogte. Je zet je smartphone voor je neus en maakt een foto van een persoon, landschap of object terwijl je staat. De hoogste tijd om eens wat te experimenteren met de hoek van waaruit je fotografeert. Probeer bijvoorbeeld je huisdier of kind eens vanaf de grond te fotograferen, je zult zien dat je veel interessantere foto’s krijgt. Bomen worden reusachtig en je snapt nu pas dat de drempel voor je kruipende baby wel degelijk een obstakel is.

11 Statief

Als je wilt dat je foto’s altijd scherp zijn, is het handig om een statief(je) aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat je je smartphone niet beweegt tijdens het maken van een foto. De meeste driepootstatieven (tripods) hebben schuifjes zodat je ze met elk type smartphone kunt gebruiken. Als je foto van jezelf wilt maken, dan is een tripod ook handig in combinatie met de timer-functie van je smartphone. De kwaliteit van de normale camera aan de achterzijde is namelijk bij de meeste smartphones beter dan die van de selfie-camera.

Een tripod zorgt voor een stabieler beeld.

12 Andere lens

In je smartphone zit een lens waarmee je waarschijnlijk prima foto’s kunt maken. Maar wat als je eens wat specifieke stijlen wilt uitproberen? Er zijn talloze firma’s die opzetstukken aanbieden voor je smartphone, goede opties zijn de lenzen van Moment. Wat dacht je van een fish-eye- of groothoeklens bijvoorbeeld? De Moment New Wide Lens (groothoek) kost ongeveer honderd euro en past op een iPhone, Samsung Galaxy S8 en Google Pixel. Je hebt ook varianten die een stuk minder kosten, maar die zijn kwalitatief vaak wat minder.

Zet eens een andere lens op je smartphone.

13 Externe flitser

Je smartphone heeft waarschijnlijk wel een flitser aan boord om ’s avonds foto’s te kunnen maken, maar een externe flitser is vaak een betere optie als je echt goede foto’s wilt maken. Een voorbeeld is de Lume Cube. Dit apparaatje kun je met een app besturen om de lichtintensiteit en de duur van de flits in te stellen. Het blokje is niet alleen als flitser te gebruiken, maar kan ook objecten verlichten als een gewone lamp voor betere foto’s. De Lume Cube is wel prijzig overigens (ca. 100 euro), een goedkopere optie is de iBlazr2 (ca. 55 euro).

Een externe flitser draagt bij aan betere foto’s in het donker.

14 Klevende case

Een wat? Het bedrijf Mega Tiny Corp heeft een hoes voor je iPhone 8 en iPhone X ontwikkeld die je op elk oppervlakte kunt plakken. De hoes zelf plakt niet, maar het materiaal hecht zich aan ramen, deuren, whiteboards en andere gladde oppervlaktes. Het bedrijf noemt de case de Anti-Gravity Case en dit dekt de lading wel goed. Het maken van selfies met je smartphone is een stuk makkelijker als je en glad oppervlak in de buurt hebt, en je hebt geen selfiestick meer nodig.

Plak de case op elk willekeurig glad oppervalk om selfies te maken.

15 Mobiele printer

Ok, toegegeven: deze accessoire zorgt niet voor betere foto’s, maar is wel enorm leuk! Een mobiele printer om je foto’s direct draadloos van je smartphone te printen. Leuk om mee te nemen op vakantie of naar een feestje. Er zijn verschillende modellen op de markt, maar de HP Sprocket is één van de beste. Je maakt een bluetooth-verbinding tussen je smartphone en de mobiele printer en het apparaat print een foto binnen een paar seconden uit op een fotopapiertje van 5 bij 7,5 centimeter. Fotopapier is prijzig: 20 vel voor ca. 10 euro.

Print je foto’s op vakantie of bij dat feestje direct uit met een mobiele printer.

0 Reactie(s) op: Apps en tips voor je smartphone-camera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.