Asus Zenfone 8 Flip - Doorgedraaide camera

Door: Joris Peterse | 15 juli 2021 06:07

Asus Zenfone 8 flip
Review

De Asus Zenfone 8 Flip is een opvallende smartphone, omdat de camera’s aan de achterzijde naar voren kunnen draaien om gebruikt te worden als hoogwaardige selfiecam. Hoe dit werkt en of de Zenfone de aanschaf waard is, lees je in deze Asus Zenfone 8 Flip review.

Asus Zenfone 8 Flip

Adviesprijs Vanaf € 799,-
Kleuren zwart, zilver
OS Android 11 (ZenUI 8)
Scherm 6,7 inch amoled (2400 x 1080, 120 Hz)
Processor 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888 5G)
RAM 8GB
Opslag 256 GB
Batterij 5.000 mAh
Camera 64, 12 en 8 megapixel
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.2, gps, nfc, WiFi 6e
Formaat 16,5 x 7,7 x 1 cm
Gewicht 230 gram
Overig dualsim, draaicamera
Website www.asus.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Slim camerasysteem
  • Accuduur
  • Schone Androidversie
  • Minpunten
  • Update-ondersteuning moet beter
  • Geen audiopoort
  • Weinig werkgeheugen voor prijsklasse

De draaicamera maakt de Asus Zenfone 8 Flip een innovatieve, maar vooral opvallende verschijning. Het concept is niet nieuw. De Zenfone 6 introduceerde hetzelfde systeem draaicamera, in een tijd dat smartphonemakers innoveerden met mechanische oplossingen om de selfiecamera te verstoppen. Zo hoefde fabrikanten geen grote schermranden te plaatsen of lelijke scherminkepingen en onhandige cameragaten in de bovenzijde van het scherm. Helaas sloegen de concepten niet aan, waardoor alsnog werd teruggegrepen naar cameragaten en scherminkepingen.

Het concept van de draaicamera dat Asus met de Zenfone 6 introduceerde is gelukkig wél gebleven. Het camera-eiland dat naar voren draait beschikt over drie sensoren en biedt naast de beste selfies ook een privacy-voordeel: je weet wanneer een app de selfiecam aanspreekt. Bijvoorbeeld Snapchat is niet te gebruiken zonder dat de camera naar je toe is gedraaid - zelfs al maak je geen foto’s en video’s.

Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip

Terugkomst van de Zenfone

De Zenfone 8 Flip is gelijktijdig uitgebracht met de Zenfone 8, die fors goedkoper is en niet over een draaicamera beschikt. De Zenfone 8 Flip is met zijn adviesprijs van 800 euro geen betaalbaar toestel te noemen. Met de Zenfone 8-serie keert Asus terug op de Nederlandse markt, de release van de Zenfone 6 in Nederland viel twee jaar terug in het water vanwege een patentruzie met Philips. Hierdoor mocht Asus zijn smartphones in Nederland niet verkopen. Blijkbaar is deze patentruzie bijgelegd, waardoor de Zenfone 8 weer verkocht kan worden.

Reusachtige smartphone...

Naast het vernieuwende camerasysteem valt de Zenfone 8 Flip behoorlijk op door zijn formaat. De smartphone is groot, dik, zwaar en niet waterbestendig. Zeker iets om rekening mee te houden. De bouwkwaliteit is wel erg stevig. Desondanks is een hoesje zeker aan te bevelen. Ook omdat de glazen achterzijde erg gevoelig is voor vingerafdrukken.

Ondanks dat het formaat alle ruimte biedt, loopt Asus met de kudde mee om net als Apple zonder zinnige reden de audiopoort te verwijderen. Omdat de gehele voorzijde, met uitzondering van de dunne randen wordt gebruikt voor het scherm, kon Asus zijn notificatielichtje niet kwijt. Deze is in de rand geplaatst aan de onderkant (naast de usb-c-poort). Volkomen onlogisch en het maakt het notificatielichtje tamelijk nutteloos op deze plaats.

... Dankzij een reusachtig scherm

De Zenfone 8 Flip is uitgerust met een groot beeldscherm, wat de toestelgrootte verklaart. Het scherm heeft een diameter van 6,7 inch, een Full-HD resolutie en een hogere verversingssnelheid van maximaal 90 hertz. Deze verversingssnelheid kan automatisch worden aangepast, om de accu te ontzien.

De Zenfone 8 Flip beschikt over een oledpaneel, dat qua kleurweergave dik in orde is. De maximale schermhelderheid had iets hoger gemogen; in zonlicht is het scherm soms wat lastig afleesbaar. Onder het scherm is een vingerafdrukscanner geplaatst. In praktijk heb ik vaak meerdere pogingen nodig om het toestel te ontgrendelen. Het is jammer dat deze technologie nog achterblijft op fysieke vingerafdrukscanners op het toestel.

Intern

Eén van de grote pluspunten van de Zenfone 8 Flip is de hoge accucapaciteit. De smartphone beschikt over een 5.000 mAh-accu. Dat is genoeg om bijna twee dagen mee door te komen met een opgeladen accu. Afhankelijk van je gebruik natuurlijk. Het scherm gebruikt relatief veel energie. Vooral als de 90 hertz verversingssnelheid gebruikt wordt.

De Zenfone 8 Flip is uitgerust met de Snapdragon 888-chipset, die krachtig is en 5G ondersteunt. Daarbij heeft de smartphone 8GB aan werkgeheugen. Hoewel dat genoeg is om de smartphone vlot te laten draaien, had dit in deze prijsklasse wel wat meer mogen zijn. Verder biedt de Zenfone 8 Flip 256GB aan opslag aan, die je desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart.

Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip

Android 11 met ZenUI

Asus heeft de Zenfone 8 Flip uitgerust met een eigen Android-skin genaamd ZenUI. Op zich laat de skin veel van de Androidbasis in tact, waardoor je weinig tegen bugs aan loopt en het systeem vlot werkt. Fijn is ook dat Asus het instellingemenu uitbreidt, zodat je de telefoon meer naar wens afstelt. Alleen vond Asus het nodig om de telefoon vol te laden met bloatware van Facebook; dat zijn bepaald niet de meest betrouwbare apps.

Een schone Android-versie en genoeg rekenkracht zet de deuren ook open naar degelijke update-ondersteuning. Daarmee zou Asus zich kunnen onderscheiden van de duizend-en-één smartphonefabrikanten en goed voorbeeld kunnen nemen aan marktleiders Samsung en Apple, die steeds meer werk maken van langere update-ondersteuning. Maar helaas durft Asus daar niet aan. Je krijgt twee Android-versieupdates en twee jaar veiligheidsupdates. Asus heeft niet een al te beste reputatie als het gaat om het updatebeleid en de snelheid van de update-uitrol. De fabrikant zal echt een tandje bij moeten zetten om de prijs van 800 euro ook op softwaregebied te rechtvaardigen.

Asus Zenfone 8 flip

Flipcamera

De draaiende camera, door Asus ‘flip camera’ gedoopt, is een opvallend camerasysteem waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben. Vanuit privacy-oogpunt (apps kunnen niet ongemerkt je frontcamera aanspreken), vanuit praktisch oogpunt (geen cameragaten en -inkepingen) en vanuit fotografisch oogpunt (je selfies worden met de beste camera aan boord gemaakt). Tevens is het draaisysteem vlot en de constructie stevig. Laatste voordeel is de mogelijkheid om automatisch panoramafoto’s te maken, waarbij het draaisysteem zelf meedraait voor de panorama.

Het camerasysteem beschikt over drie sensoren: een zoomlens, groothoeklens en de reguliere camera. Opvallend is dat de kwaliteitsverschillen tussen de drie niet zo groot zijn. Bij andere smartphones merk je vaak op dat de groothoek- en zoomcamera minderwaardig zijn aan de reguliere camera. Bij de Zenfone 8 Flip zijn die verschillen wat kleiner.

De Zenfone 8 Flip maakt niet de beste foto’s in zijn prijsklasse. Daarvoor moet het merken als Apple en Samsung voor laten gaan. Het is de veelzijdigheid van de draaicamera die aanspreekt. Vooral wanneer je inzoomt op foto’s zie je dat er veel wordt gecorrigeerd door de software, waardoor sommige delen wel van plastic lijken. Vooral wanneer de lichtomstandigheden voor de camera uitdagend worden, dan wordt dit versterkt.

Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip
Asus Zenfone 8 flip

De drie zoomniveau's van de Asus Zenfone 8 Flip: hoe verder je inzoomt hoe meer 'plastic' de bladeren lijken.

Alternatieven voor de Asus Zenfone 8 Flip

De Asus Zenfone 8 Flip is een mooie smartphone, met innovatief camerasysteem. Het prijskaartje van 800 euro maakt de smartphone een concurrent voor de Samsung Galaxy S21-serie en de iPhone 12. Dat is een strijd die Asus niet wint. Beide alternatieven zijn dankzij hun update-ondersteuning een betere keuze voor de lange termijn en weten betere foto’s en video’s af te leveren. Het is echt alleen de draaicamera die de Zenfone 8 Flip als troef daartegenover weet te zetten.

Heb je echter de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro, de Oppo Find X3 Neo 5G of Xiaomi Mi 11 op je lijstje staan? Dan is deze Zenfone 8 Flip zeker de moeite om eens te overwegen. Misschien zelfs wel een slimmere keuze.

Tevens is de reguliere Zenfone 8 het overwegen waard. Deze smartphone biedt een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Maar dan zonder draaicamera.

Asus moet een tandje bij zetten om de update-ondersteuning op orde te krijgen.

Conclusie: Asus Zenfone 8 Flip kopen?

De Asus Zenfone 8 Flip valt op door zijn slimme camerasysteem, die in praktijk zeker goed (en solide) werkt. Er valt verder weinig aan te merken aan het toestel zelf, het scherm, de camera’s, de software, de rekenkracht. Het is allemaal in orde. Alleen lijkt de smartphone net even te duur, waardoor concurrenten Asus vooral aftroeven op camera-kwaliteit en update-ondersteuning.

0 Reactie(s) op: Asus Zenfone 8 Flip - Doorgedraaide camera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.