Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Back-up van een mobieltje

Door: mark-swarts | 24 mei 2011 16:51

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De mobiele telefoon is bij uitstek een apparaat waar veel persoonlijke gegevens op worden opgeslagen. Het is dus van belang om regelmatig een back-up te maken van de contactgegevens, foto's, video's en app-bestanden op uw mobiel. In dit artikel leggen we precies uit hoe u ervoor kunt zorgen dat er altijd een reservekopie van de gegevens op uw smart­phone paraat is!

1. Standaardback-up

In het geval van verlies of diefstal van uw toetstel of een crash van het mobiele besturingssysteem, bent u de pineut: alle telefoonnummers, adressen, foto's en andere zaken bent u kwijt. Er valt dus niets te repareren, maar gelukkig kunt u deze ellende voorkomen. Als u onafhankelijk van moderne techniek wilt zijn, kunt u bijvoorbeeld een boekje bijhouden waar u alle telefoonnummers van uw contactpersonen in opschrijft. Hier kunt u eventueel ook een Excel-sheet op uw computer voor gebruiken. Voor een snellere en veiligere manier van back-uppen kunt u gebruikmaken van een zogeheten 'pc suite'. Dit is een bij de telefoon meegeleverd softwarepakket waarmee u bestanden van en naar de telefoon kunt verplaatsen, en dus ook uw contactgegevens en sms'jes mee kunt opslaan op de pc.

Met een 'pc suite' krijgt u vanaf uw computer toegang tot de gegevens op uw mobiele telefoon.

2. Back-up in 'de cloud'

Bij een modernere manier van back-uppen worden bestanden opgeslagen op internet. Veel van de nieuwste mobiele telefoons zijn zogenaamde smartphones die veel mogelijkheden bieden op het gebied van bestandsuitwisseling tussen online en offline applicaties. Handig is daarbij dat u al uw gegevens online kunt benaderen, dus ook in het geval dat de pc kapot gaat waarop uw pc suite is geïnstalleerd. Een voorbeeld van een goed werkende en gratis mobiele back-updienst is m:IQ, dat kan worden gebruikt voor Android (2.0+), BlackBerry (4.2+), Windows Mobile 6, Symbian S60 versie 3 en 5 en in de toekomst voor nog meer soorten telefoons. Surf naar m:IQ Live om deze back-upmethode in te stellen.

Op internet zijn verschillende back-upsites te vinden waarmee u uit de voeten kunt.

3. Installatieprocedure

Ga op de in de vorige tip genoemde website naar Get Started of Sign up. Klik allereerst naast Phone Model uw type telefoon aan en kies het besturingssysteem waar uw telefoon mee werkt. Mocht u het niet weten, scroll dan door de lijst met telefoons tot u uw eigen type hebt gevonden, of tik de naam van de telefoon in naast Filter. Als u uw telefoon eenmaal hebt geselecteerd, keert u terug naar het veld voor het invullen van uw gegevens. Sla het kopje Upgrade Check over, plaats vervolgens een vinkje naast I agree... en I understand... en zet de vinkjes bij de zin Send me updates juist uit, zodat u eventuele reclamemailtjes uit uw mailbox weert. Sluit de registratie af met een klik op Start Using m:IQ. In het nieuwe scherm volgen instructies voor het installeren van de applicatie op uw telefoon. Deze stappen verschillen per type telefoon, maar meestal moet u vanaf uw toestel naar de website m.miqlive.com surfen om het programmaatje vanaf daar te downloaden en te installeren.

Het aanmelden voor m:IQ kost niet meer dan een minuut werk. Voorkom tijdens de procedure dat u later reclame in uw mailbox krijgt!

4. Instellen op mobiel

In dit artikel gebruiken we als voorbeeld een Android-toestel om alle stappen mee te doorlopen. De exacte werkwijze kan iets verschillen met de manier waarop u op een Symbian-telefoon of een ander type toestel aan de slag gaat. De basis blijft voor iedere smartphone echter hetzelfde. Het is daarbij raadzaam om wifi in te schakelen, zodat het back-upproces sneller verloopt dan als u het via de databundel van uw telefoonabonnement uitvoert. Als de app is geïnstalleerd, zult u moeten inloggen met de zojuist online aangemaakte gegevens. Druk daarom op Log in en vul pas daarna uw gebruikersnaam en wachtwoord in, anders maakt u via Sign up nogmaals een account aan. Maak een verbinding met m:IQ door nogmaals op Log in te drukken. De automatische synchronisatie gaat nu direct van start.

De applicatie zorgt voor een synchronisatieverbinding met internet.

Hoe snel de back-up klaar is, hangt volledig af van uw mobiele internetprovider.

0 Reacties op: Back-up van een mobieltje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.