Waar moet je op letten voordat je een Chinese smartphone importeert?

Door: Rens Blom | 06 mei 2019 16:40

Xiaomi Pocophone F1
Nieuws

Natuurlijk ken je Huawei, en wellicht doen namen als Xiaomi, OnePlus en Oppo ook nog wel een belletje rinkelen. Maar er zijn veel meer Chinese fabrikanten die goede en scherp geprijsde smartphones verkopen. In dit artikel leggen we alles uit over het importeren van een telefoon en geven we tips voor de beste Chinese smartphones in diverse categorieën.

Het wordt steeds eenvoudiger om vanaf de bank een smartphone uit het buitenland te bestellen. Nu is de zogeheten Chinaphone allesbehalve nieuw, maar recente ontwikkelingen maken het steeds interessanter om zo’n telefoon te verkiezen boven de nieuwste iPhone of Samsung. Chinaphones zijn doorgaans vergelijkbaar in kwaliteit en features, maar kosten veel minder. In dit artikel leggen we uit waarop je moet letten bij het importeren van een smartphone. We gaan onder meer in op betrouwbare webwinkels, garantieafhandeling, software, telefoonmerken en zaken als 4G-ondersteuning en bijkomende importkosten. We sluiten af met vijf goede Chinaphones in verschillende categorieën. Even een opmerking vooraf: het importeren van een telefoon is geheel op eigen risico.

01 Kies een goed merk

Ga je kijken naar een Chinaphone, dan zul je merken dat er vele tientallen fabrikanten zijn die dergelijke toestellen verkopen. Hoe herken je een goed merk? Kies bij voorkeur voor een telefoon van een bekendere naam met een bewezen (goede) reputatie en een online aanwezigheid. Hierbij kun je denken aan reviews van klanten, discussies op fora en het aantal (betrouwbare) webwinkels dat telefoons van het betreffende merk verkoopt. Smartphones van grote partijen als Oppo, Vivo, Xiaomi, Meizu, ZTE en Redmi zijn bijvoorbeeld een veilige koop. Er zijn echter ook veel telefoonmerken die kwalitatief mindere smartphones verkopen of als bedrijf tegenvallen, bijvoorbeeld omdat de klantenservice slecht is of omdat de telefoons niet worden geüpdatet.

02 Welk toestel wordt het?

De vele goede telefoonmerken verkopen samen honderden interessante smartphones in alle prijsklassen en met zeer uiteenlopende specificaties. Al die keuze is natuurlijk fijn, maar welk toestel past het best bij jou? Het is raadzaam om vooraf na te gaan welke specificaties jij belangrijk vindt. Hoe groot moet het scherm minimaal en eventueel maximaal zijn? Hoeveel opslaggeheugen heb je minimaal nodig, en moet de camera ‘gewoon goed’ zijn of zoek je een telefoon met een uitstekende camera? Door kenmerken op een rijtje te zetten, kun je de zoekresultaten bij webwinkels en vergelijkingssites als www.kimovil.com filteren en krijg je alleen smartphones te zien die aan jouw wensen voldoen.

Als wij een paar tips mogen geven: neem een toestel met minimaal 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslagruimte en vermijd modellen met een MediaTek-processor. De technische ondersteuning van de chipfabrikant is namelijk niet zo goed, waardoor de meeste telefoons met een MediaTek-processor maar weinig updates krijgen. Kies bij voorkeur voor een smartphone met een Qualcomm-processor. Onthoud ook dat specificaties niet alles zeggen, zeker niet op cameragebied. Een driedubbele 20megapixel-camera klinkt indrukwekkend, maar het zegt weinig over de foto- en videokwaliteit.

Bijna alle Chinaphones zijn simlockvrij, waardoor je ze met alle Nederlandse providers kunt gebruiken. Heb je een interessante smartphone op het oog, dan raden we aan om te kijken of er al expert- of klantrecensies (reviews) online staan. Geschreven artikelen, YouTube-video’s, fotoalbums die de camerakwaliteit laten zien; er is meer te vinden dan je denkt.

03 Software

Bijna alle Chinaphones draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Android ondersteunt standaard de Nederlandse en Belgische taal, waardoor het merendeel van de exotische smartphones gewoon in het Nederlands/Belgisch te gebruiken is. Fabrikanten mogen Android echter flink naar eigen smaak aanpassen, en sommige merken gaan daar zo ver in dat ze ondersteuning voor de Nederlandse en Belgische taal verwijderen. Een klein deel van de toestellen is daarom alleen in het Engels en Chinees te gebruiken. Meizu is een van de fabrikanten die dat doet. Xiaomi-smartphones met een ‘global rom’ ondersteunen de Nederlandse taal, maar modellen met Chinese roms niet. Let daar dus goed op bij het kiezen van een toestel.

Een ander aandachtspunt is dat écht exotische smartphones, bedoeld voor de Chinese markt, meestal geen Google-apps aan boord hebben. Koop je zo’n toestel, dan ontbreken apps als de Play Store, Foto’s, Gmail en Maps dus. Onhandig, want dan moet je ze installeren via niet-officiële websites of zelfs heel andere software op het toestel zetten. Tenzij je dat leuk vindt, raden we je aan om voor een toestel met global rom te kijken die expliciet melding maakt van Google-software. Dat wordt vaak aangeduid als ‘GApps’, aangevuld met termen als ‘ota update’ – wat betekent dat de smartphone geschikt is om software-updates voor de wereldwijde software ‘over the air’ te installeren.

04 Android-versie

Het is zeker de moeite waard om te controleren welke Android-versie er op de telefoon is geïnstalleerd. Google brengt elk jaar een nieuwe versie uit en die update voegt onder meer verbeteringen en nieuwe functies toe. Bekende namen als Huawei, Xiaomi en OnePlus verkopen smartphones doorgaans met de nieuwste Android-versie, maar lang niet alle merken doen dat. Vooral kleinere fabrikanten installeren uit gemak vaker een oudere Android-versie op hun (nieuwe) toestellen, en dat wil je eigenlijk niet. Op moment van schrijven is Android 9.0 (Pie) de nieuwste versie. Versie 10 (Q) komt deze zomer uit. Koop je een Chinaphone met Android 8.0 (Oreo), dan loop je dus al achter.

05 Updatebeleid

In het verlengde van de vooraf geïnstalleerde software: kijk ook naar het updatebeleid van een fabrikant. Een telefoon die nu nog met Android 8.0 (Oreo) uitkomt, krijgt vermoedelijk pas laat of zelfs helemaal geen update naar Android 9. De kans op een Android 10-update is dan al helemaal klein. Kies bij voorkeur een smartphone van een merk dat Android-updates serieus neemt en harde beloftes doet over de ondersteuningsperiode. Kijk ook hoe vaak en hoe lang de telefoon veiligheidsupdates krijgt. Google brengt elke maand zo’n update uit om je Android-toestel veiliger te maken, maar niet alle fabrikanten rollen de updates maandelijks uit naar hun toestellen.

Dit soort informatie is in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op het internet, maar je kan merken natuurlijk ook direct benaderen. Over het algemeen geldt dat goedkopere Chinaphones minder vaak en minder lang versie- en veiligheids-updates krijgen dan duurdere modellen. Grotere en bekendere merken als OnePlus, Lenovo en Realme (onderdeel van OnePlus) hebben doorgaans een beter updatebeleid dan fabrikanten waar je nog nooit van hebt gehoord.

05 Hoe vaak en hoe lang je toestel updates krijgt, verschilt per fabrikant.

Let op frequentiebanden

Een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een Chinaphone zijn de ondersteunde mobiele frequentiebanden. Een toestel dat niet (alle) Nederlandse frequentiebanden ondersteunt, biedt minder goede dekking in ons land en kan mogelijk niet (goed) verbinding maken met het mobiele netwerk. Vooral goedkopere exotische telefoons missen weleens de 4G-frequenties die we hier gebruiken. In Nederland zijn vijf 4G-frequenties actief: 800 MHz (band 20), 900 MHz (band 8), 1800 MHz (band 3), 2100 MHz (band 1) en 2600 MHz (band 7). Met name band 20 is een punt om goed op te letten. Kijk op de toestelpagina’s van webwinkels en fabrikanten bijvoorbeeld naar de benaming van de smartphone. Doorgaans kun je het best kiezen voor een ‘global’-telefoon, en niet voor een Indian-, China- of US-versie. Er zijn ook meerdere websites die aangeven of je favoriete smartphone alle Nederlandse frequentiebanden ondersteunt. Wij gebruiken vooral www.willmyphonework.net en www.kimovil.com.

06 Webwinkels

Nu je een smartphone op het oog hebt, is het tijd voor de volgende vraag: waar ga je hem kopen? Net als bij de merken en toestellen geldt dat het aanbod van internationale webwinkels overweldigend is. En ook hier geldt dat niet alle digitale verkopers even betrouwbaar en goed zijn. Kies bij voorkeur voor een bekendere partij waar veel (positieve) recensies over te vinden zijn en waarbij je verzekerd kunt betalen met je creditcard of PayPal. Komt je telefoon vervolgens beschadigd of niet aan, dan krijg je zo je geld terug.

Kijk ook hoe een webwinkel omgaat met garantieclaims. Stel dat je smartphone stukgaat en je denkt dat het een defect is dat onder de garantie valt, wat dan? Moet je de telefoon opsturen naar het buitenland en zo ja, wie betaalt dat en hoelang ben je je toestel dan kwijt? Ga je voor de webwinkel met de laagste prijs, dan is de kans groot dat de service ook van een lager niveau is. Wij hebben goede ervaringen met Banggood en Gearbest, twee grote namen die bijna alle Chinaphones tegen scherpe prijzen aanbieden.

Prijzen vergelijken

Als je een Chinaphone gekozen hebt, is het tijd om hem aan te schaffen. Maar waar doe je dat? Als een echte Nederlander let je natuurlijk op de prijs. Zoals je bij stap 4 (Webwinkels) kunt lezen, is de goedkoopste webwinkel vaak niet de beste keuze. Grotere en bekendere platformen als Gearbest, Banggood, Geekbuying en Honorbuy zijn veilige keuzes die scherpe prijzen hanteren. Aliexpress is ook interessant: op dit platform bieden duizenden verkopers telefoons aan. Kijk wel goed naar de reputatie van de verkoper. Ze zijn niet allemaal even goed. Besparen bij grotere webwinkels kan op meerdere manieren. Via e-mailnieuwsbrieven krijg je vaak exclusieve coupons voor kortingen en regelmatig worden smartphones goedkoper verkocht via zogenoemde flash sales, waarbij het op=op-principe geldt. Online fora zijn ook een goede bron om op aanbiedingen te stuiten, net als speciale websites als https://nl.pepper.com. Het eerder genoemde www.kimovil.com is een handige site die de prijzen van bijna alle internationale webwinkels toont en die bovendien een sectie voor speciale aanbiedingen heeft. En via cashbackwebsites als CashbackXXL en Shopkorting krijg je via affiliate-linkjes vaak enkele procenten van het aankoopbedrag terug. Koop je een toestel van 300 euro, dan kan dat zomaar 8 euro korting opleveren.

07 Accessoires

Koop je een smartphone bij een Nederlandse (web)winkel, dan hoef je niet na te denken over de accessoires in de doos. De stekker past en de handleiding is in het Nederlands (of in elk geval in het Engels). Deze zekerheden zijn niet vanzelfsprekend als je een Chinaphone importeert. Koop je een niet-Europees model van een smartphone, dan heb je waarschijnlijk een alternatieve stekker of een stekkeromvormer nodig. Soms stuurt de verkoper één van de twee of allebei mee, wat hij dan vaak duidelijk maakt als extra service (die meestal bij de prijs zit inbegrepen). Veel webwinkels geven ook als tip om een geschikte stekker(omvormer) mee te bestellen tegen een (zogenaamd) gereduceerd tarief.

Is dat niet het geval of regel je liever zelf een originele stekker? Dan hebben we als tip om te letten op de maximale in- en output van de originele stekker. Kies bij voorkeur een identieke oplader of een lader met een iets lager vermogen. Zo weet je zeker dat de accu zijn maximum niet overschrijdt tijdens het opladen.

08 Extra kosten voorkomen

Heb je een webwinkel op het oog waar je je nieuwe smartphone wilt bestellen? Kijk dan eens vanuit welk land het toestel (gratis) wordt verstuurd. Doorgaans is dat China of Hong Kong, wat betekent dat je pakketje twee tot vijf weken onderweg is. Deze tragere verzendmethode vergroot de kans dat de Nederlandse douane je bestelling controleert. Kost je smartphone meer dan 150 euro (exclusief verzekerings- en vervoerskosten), dan moet je 21 procent btw en inklaringskosten betalen. De inklaringskosten verschillen per vervoerder, maar liggen meestal rond de 15 euro. En vergis je niet: 21 procent btw op een Chinaphone van 400 euro is 84 euro! Een goede website om importkosten van elektronica te berekenen is www.invoercalculator.nl.

Je kunt extra kosten overigens vermijden door te kiezen voor een alternatieve verzendmethode. De meeste populaire webwinkels bieden een zogeheten priority direct¬-optie die gemiddeld tussen de 10 en 30 euro kost. Je hebt je toestel dan sneller in huis (doorgaans binnen twee weken) en betaalt géén importkosten omdat de smartphone uit een EU-land verzonden wordt. Komt je pakketje uit China, dan worden eventuele douanekosten aan je terugbetaald, meestal via PayPal. Wij prefereren de zekerheden van deze snelle methode boven de gratis langeafstandsverzending, zeker bij duurdere Chinaphones.

Gaming: Huawei Mate 20 X (€ 650,-)

Als je op zoek bent naar een Chinaphone die uitermate geschikt is voor gaming, kun je besluiten de Huawei Mate 20 X aan te schaffen. Dit toestel is – in tegenstelling tot de Mate 20 en Mate 20 Pro – niet in Nederland te koop, maar wel te importeren. De Mate 20 X beschikt over een waterdichte glazen behuizing met een enorm (7,2 inch!) full-hd-beeldscherm dat vrijwel de hele voorkant in beslag neemt. Het oledpaneel levert fraaie kleuren en heeft een hoger contrast dan een lcd-display. De Huawei-telefoon draait op de snelle Kirin 980-chipset die ook in andere Mate 20-modellen zit en een uitstekende processor is gebleken voor intensief gamen. Het werk- en opslaggeheugen van de Mate 20 X bedraagt respectievelijk 6 GB en 128 GB. De grote 5000mAh-accu laat je urenlang gamen, waarna de batterij weer snel oplaadt via usb-c. Huawei claimt dat de telefoon is voorzien van een geavanceerd koelsysteem. Achterop zit een driedubbele camera. Interessant is dat het bedrijf een optionele gamepad verkoopt die je horizontaal aan de Mate 20 X bevestigt. Deze controller is voorzien van een d-pad en een analoge stick, zodat je nog beter en preciezer kunt spelen.

Budget: Redmi Note 7 (vanaf € 160,-)

De nieuwe Redmi Note 7 is misschien wel het beste voorbeeld van een Chinaphone die veel voor weinig biedt. Voor zo’n 160 euro haal je de versie met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte in huis, maar er zijn ook duurdere modellen met meer werk- en opslaggeheugen. De Note 7 is de eerste smartphone van het zelfstandige Redmi, dat voorheen onderdeel was van Xiaomi. De merken werken nog veel samen en daarom vind je bijvoorbeeld Xiaomi’s Android 9.0 (Pie) MIUI-schil op de Note 7. De smartphone heeft een glazen behuizing met een bijna voorkant-vullend lcd-scherm van 6,3 inch. Het display oogt dankzij de full-hd-resolutie lekker scherp. Onder de motorkap draait een vlotte Snapdragon 660-processor. Opvallend is de grote accu (4000 mAh) die ook nog eens snel kan opladen via usb-c. Uit prijsoverwegingen levert Redmi echter een minder snelle lader mee, dus je moet zelf een Quick Charge 4-oplader (18 watt) aanschaffen. De Redmi Note 7 heeft een dubbele camera achterop, waarvan één 48megapixel-exemplaar. Bij het maken van een foto combineert de camera al die details tot één scherpere 12megapixel-foto. Het grootste minpunt van de smartphone lijkt het gebrek aan een nfc-chip, al is dat een begrijpelijke bezuiniging.

Voor weinig geld haal je de uitstekende Redmi Note 7 in huis.

Prijs/kwaliteit: Pocophone F1 (vanaf € 260,-)

Xiaomi is al jaren koning van de smartphones met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Vorig jaar ging het bedrijf nog een stap verder door het dochtermerk Pocophone op te richten. De eerste telefoon was meteen een schot in de roos. De Pocophone F1 wordt door velen gezien als de smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel de kans groot is dat er binnen een paar maanden een Pocophone F2 verschijnt, is de F1 (nog steeds) een erg goede koop. Voor de prijs van een budgettoestel krijg je een (plastic) vlaggenschip met een razendsnelle Snapdragon 845-processor en minimaal 6 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. Het voorkant-vullende lcd-scherm heeft een full-hd-resolutie en de frontcamera en infraroodsensor bieden relatief veilige gezichtsbeveiliging. De Pocophone F1 ondersteunt dual-sim, micro-sd, bluetooth 5.0 en alle Nederlandse frequentiebanden. Een nfc-chip ontbreekt echter. Maak je geen zorgen over de accuduur, want de grote 4000mAh-batterij gaat zeker anderhalve dag mee. Opladen gaat lekker rap via usb-c. Achterop zit een dubbele camera. Het toestel draait op Android 9.0 (Pie) met een lichtere versie van Xiaomi’s MIUI-schil. Pocophone belooft dat de F1 een update krijgt naar Android Q, dat later dit jaar uitkomt.

De Pocophone F1 biedt een ongekende prijs-kwaliteitverhouding.

Specsmonster: Honor Magic 2 (vanaf € 499,-)

Wil je een opvallende Chinaphone met de beste specificaties, dan kun je de Honor Magic 2 overwegen. Deze smartphone is niet officieel in Nederland te koop – Honor verkoopt in ons land alleen goedkopere en mid-range telefoons. De Magic 2 heeft een glazen behuizing met voorkant-vullend full-hd-oledscherm van 6,39 inch. Onder het display zit een vingerafdrukscanner. Via een schuifmechanisme tover je een balk met drie frontcamera’s boven het scherm. Achterop zitten ook drie camera’s, waaronder een groothoeklens en een zwart-witsensor. De telefoon draait op de razendsnelle Kirin 980-processor die ook in de Huawei Mate 20 (Pro) zit. Het werkgeheugen is 6 of 8 GB groot, waar 128 of 256 GB opslaggeheugen bij hoort. De Magic 2 is voorzien van een 3500mAh-accu die supersnel oplaadt via usb-c. Dankzij de 40W-lader is de accu in minder dan een uur weer vol. Een 3,5mm-koptelefoonaansluiting ontbreekt op de Magic 2. Honor installeert Android 9.0 (Pie) met de EMUI-schil van moederbedrijf Huawei op de telefoon.

Zoek je een bijzondere en krachtige Chinaphone? Kijk dan eens naar de Honor Magic 2!

Phablet: Xiaomi Mi Max 3 (vanaf € 230,-)

Ben je op zoek naar een smartphone met een reusachtig scherm? Kijk dan eens naar een toestel met een display van zo’n 7 inch, vroeger een populair formaat voor kleine tablets. De Huawei Mate 20 X (zie kader) is anno 2019 een goede keuze, maar door de krachtige hardware is hij ook prijzig. Een goedkopere optie is de Xiaomi Mi Max 3, een telefoon die in de zomer van 2018 is uitgebracht. De ‘phablet’ is scherp geprijsd: zo’n 230 euro voor de 4 GB/64 GB-versie met ondersteuning voor alle Nederlandse frequentiebanden. Het lcd-scherm meet een forse 6,9 inch en oogt scherp dankzij de full-hd-resolutie. Onder de motorkap draait een vlotte Snapdragon 636-processor, een octacore-chipset (geklokt op 1,8 GHz) die de populairste spelletjes prima aankan. Je hoeft je niet snel zorgen te maken over een lege accu: de enorme 5500mAh-accu gaat bij normaal gebruik moeiteloos een lange dag mee. Opladen gaat snel via de usb-c-aansluiting. De Mi Max 3 heeft verder een dubbele camera achterop en draait op Android 9.0 (Pie) met de MIUI-schil van Xiaomi. Een nfc-chip ontbreekt helaas.

De Xiaomi Mi Max 3 is een van de grootste Chinaphones die je kunt kopen.

3 Reactie(s) op: Waar moet je op letten voordat je een Chinese smartphone importeert?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 mei 2019 18:33 Chmulder
  Artikel spreekt zoals ik het nu lees van bijbetalen om sneller te bezorgen, waarbij het bijna lijkt alsof je dan geen importheffingen opgelegd kunt krijgen. Belangrijk is dat het product zeker te weten vanuit een EU land opgestuurd gaat worden. Dat hij daardoor vaak iets duurder is omdat import al betaald is, is bijzaak. Je kunt namelijk ook extra betalen voor Express verzending vanuit China en juist dan heb je meer kans op een controle. Vanuit China moet je standaard langzame verzending kiezen, omdat er een kleinere kans is dat jou pakket een controle krijgt. Verdiep je verder goed in een telefoon en verdiep je goed in de advertentie. Lees alles, want bovenaan kan staan 10gb, terwijl in de omschrijving staat 8gb. Er zijn meer merken, zoals submerken van de bekende Chinezen die bij goed nazoeken echt goed blijken te zijn. Let wel goed op de frequenties, bij voorkeur een internationale of eu versie van de telefoon. Probeer geen Samsung of iPhone e.d. te kopen in China, want die zijn meestal refurbished. En dat gaat dat niet zoals de fabriekant het graag ziet. En koop al zeker geen iphone kloon. Nagemaakte producten kunnen je bij de douane in de problemen helpen. Ik koop al jaren via China, toen "alle Chinese merken" nog onbekend waren en ik heb nog nooit problemen gehad. Als je toch vaker spullen uit China haalt en je krijgt een keer importheffing, dan bedenk jezelf wat je allemaal daar al gekocht hebt, dan heb je al snel weer een glimlach op je gezicht. Bij problemen altijd een dispute openen via de website en je niet laten verleiden om het onderling op te lossen met de verkoper. Dan zijn er ook steeds meer chinese fabrieken die (bijna) rechtstreeks verkopen in Nederland, zoals oneplus of black shark, voor mensen die china niet aandurven is het een goed alternatief. Veel plezier!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2019 15:42 audb
  @Chmulder
  De geheugen klopt maar helaas wordt er niet in de binaire 1024 maar in de standaard kilo gerekend 1000 bytes dus .
  Overigens is het altijd verstandiger om te kijken of ze uit Frankrijk verzenden.
  Het kost je misschien iets meer maar als je een telefoon van €150 en meer besteld dan krijg je naast inklaring kosten en btw ook nog eens te maken met omzet belasting en dan is je goedkope telefoon plotseling helemaal niet zo goedkoop meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2019 15:46 audb
  Xiaomi is gewoon hier in Nederland te kooop bij Belsimpel en zelfs de Kruidvat
  Het voordeel zit hem helaas niet in de prijs maar in de 2 jaar garantie die ze moeten geven.
  Koop je echter een goedkopere telefoon dan is het wel slimmer om deze bij Aliexpress te kopen daar de prijs verschil groter is dan de kans dat deze na een jaar defect raakt.
  Je krijgt namelijk vanuit China een jaar garantie op een Xiaomi wat een van de beste Chinese merken is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.