Waar moet je op letten voordat je een Chinese smartphone importeert?

© PXimport

Waar moet je op letten voordat je een Chinese smartphone importeert?

Geplaatst: 6 mei 2019 - 12:40

Aangepast: 14 december 2022 - 11:17

Rens Blom

Natuurlijk ken je Huawei, en wellicht doen namen als Xiaomi, OnePlus en Oppo ook nog wel een belletje rinkelen. Maar er zijn veel meer Chinese fabrikanten die goede en scherp geprijsde smartphones verkopen. In dit artikel leggen we alles uit over het importeren van een telefoon en geven we tips voor de beste Chinese smartphones in diverse categorieën.

Het wordt steeds eenvoudiger om vanaf de bank een smartphone uit het buitenland te bestellen. Nu is de zogeheten Chinaphone allesbehalve nieuw, maar recente ontwikkelingen maken het steeds interessanter om zo’n telefoon te verkiezen boven de nieuwste iPhone of Samsung. Chinaphones zijn doorgaans vergelijkbaar in kwaliteit en features, maar kosten veel minder. In dit artikel leggen we uit waarop je moet letten bij het importeren van een smartphone. We gaan onder meer in op betrouwbare webwinkels, garantieafhandeling, software, telefoonmerken en zaken als 4G-ondersteuning en bijkomende importkosten. We sluiten af met vijf goede Chinaphones in verschillende categorieën. Even een opmerking vooraf: het importeren van een telefoon is geheel op eigen risico.

01 Kies een goed merk

Ga je kijken naar een Chinaphone, dan zul je merken dat er vele tientallen fabrikanten zijn die dergelijke toestellen verkopen. Hoe herken je een goed merk? Kies bij voorkeur voor een telefoon van een bekendere naam met een bewezen (goede) reputatie en een online aanwezigheid. Hierbij kun je denken aan reviews van klanten, discussies op fora en het aantal (betrouwbare) webwinkels dat telefoons van het betreffende merk verkoopt. Smartphones van grote partijen als Oppo, Vivo, Xiaomi, Meizu, ZTE en Redmi zijn bijvoorbeeld een veilige koop. Er zijn echter ook veel telefoonmerken die kwalitatief mindere smartphones verkopen of als bedrijf tegenvallen, bijvoorbeeld omdat de klantenservice slecht is of omdat de telefoons niet worden geüpdatet.

02 Welk toestel wordt het?

De vele goede telefoonmerken verkopen samen honderden interessante smartphones in alle prijsklassen en met zeer uiteenlopende specificaties. Al die keuze is natuurlijk fijn, maar welk toestel past het best bij jou? Het is raadzaam om vooraf na te gaan welke specificaties jij belangrijk vindt. Hoe groot moet het scherm minimaal en eventueel maximaal zijn? Hoeveel opslaggeheugen heb je minimaal nodig, en moet de camera ‘gewoon goed’ zijn of zoek je een telefoon met een uitstekende camera? Door kenmerken op een rijtje te zetten, kun je de zoekresultaten bij webwinkels en vergelijkingssites als www.kimovil.com filteren en krijg je alleen smartphones te zien die aan jouw wensen voldoen.

Als wij een paar tips mogen geven: neem een toestel met minimaal 2 GB werkgeheugen, 32 GB opslagruimte en vermijd modellen met een MediaTek-processor. De technische ondersteuning van de chipfabrikant is namelijk niet zo goed, waardoor de meeste telefoons met een MediaTek-processor maar weinig updates krijgen. Kies bij voorkeur voor een smartphone met een Qualcomm-processor. Onthoud ook dat specificaties niet alles zeggen, zeker niet op cameragebied. Een driedubbele 20megapixel-camera klinkt indrukwekkend, maar het zegt weinig over de foto- en videokwaliteit.

Bijna alle Chinaphones zijn simlockvrij, waardoor je ze met alle Nederlandse providers kunt gebruiken. Heb je een interessante smartphone op het oog, dan raden we aan om te kijken of er al expert- of klantrecensies (reviews) online staan. Geschreven artikelen, YouTube-video’s, fotoalbums die de camerakwaliteit laten zien; er is meer te vinden dan je denkt.

03 Software

Bijna alle Chinaphones draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Android ondersteunt standaard de Nederlandse en Belgische taal, waardoor het merendeel van de exotische smartphones gewoon in het Nederlands/Belgisch te gebruiken is. Fabrikanten mogen Android echter flink naar eigen smaak aanpassen, en sommige merken gaan daar zo ver in dat ze ondersteuning voor de Nederlandse en Belgische taal verwijderen. Een klein deel van de toestellen is daarom alleen in het Engels en Chinees te gebruiken. Meizu is een van de fabrikanten die dat doet. Xiaomi-smartphones met een ‘global rom’ ondersteunen de Nederlandse taal, maar modellen met Chinese roms niet. Let daar dus goed op bij het kiezen van een toestel.

Een ander aandachtspunt is dat écht exotische smartphones, bedoeld voor de Chinese markt, meestal geen Google-apps aan boord hebben. Koop je zo’n toestel, dan ontbreken apps als de Play Store, Foto’s, Gmail en Maps dus. Onhandig, want dan moet je ze installeren via niet-officiële websites of zelfs heel andere software op het toestel zetten. Tenzij je dat leuk vindt, raden we je aan om voor een toestel met global rom te kijken die expliciet melding maakt van Google-software. Dat wordt vaak aangeduid als ‘GApps’, aangevuld met termen als ‘ota update’ – wat betekent dat de smartphone geschikt is om software-updates voor de wereldwijde software ‘over the air’ te installeren.

04 Android-versie

Het is zeker de moeite waard om te controleren welke Android-versie er op de telefoon is geïnstalleerd. Google brengt elk jaar een nieuwe versie uit en die update voegt onder meer verbeteringen en nieuwe functies toe. Bekende namen als Huawei, Xiaomi en OnePlus verkopen smartphones doorgaans met de nieuwste Android-versie, maar lang niet alle merken doen dat. Vooral kleinere fabrikanten installeren uit gemak vaker een oudere Android-versie op hun (nieuwe) toestellen, en dat wil je eigenlijk niet. Op moment van schrijven is Android 9.0 (Pie) de nieuwste versie. Versie 10 (Q) komt deze zomer uit. Koop je een Chinaphone met Android 8.0 (Oreo), dan loop je dus al achter.

05 Updatebeleid

In het verlengde van de vooraf geïnstalleerde software: kijk ook naar het updatebeleid van een fabrikant. Een telefoon die nu nog met Android 8.0 (Oreo) uitkomt, krijgt vermoedelijk pas laat of zelfs helemaal geen update naar Android 9. De kans op een Android 10-update is dan al helemaal klein. Kies bij voorkeur een smartphone van een merk dat Android-updates serieus neemt en harde beloftes doet over de ondersteuningsperiode. Kijk ook hoe vaak en hoe lang de telefoon veiligheidsupdates krijgt. Google brengt elke maand zo’n update uit om je Android-toestel veiliger te maken, maar niet alle fabrikanten rollen de updates maandelijks uit naar hun toestellen.

Dit soort informatie is in de meeste gevallen eenvoudig te vinden op het internet, maar je kan merken natuurlijk ook direct benaderen. Over het algemeen geldt dat goedkopere Chinaphones minder vaak en minder lang versie- en veiligheids-updates krijgen dan duurdere modellen. Grotere en bekendere merken als OnePlus, Lenovo en Realme (onderdeel van OnePlus) hebben doorgaans een beter updatebeleid dan fabrikanten waar je nog nooit van hebt gehoord.

Media has no description

© PXimport

Let op frequentiebanden

06 Webwinkels

Nu je een smartphone op het oog hebt, is het tijd voor de volgende vraag: waar ga je hem kopen? Net als bij de merken en toestellen geldt dat het aanbod van internationale webwinkels overweldigend is. En ook hier geldt dat niet alle digitale verkopers even betrouwbaar en goed zijn. Kies bij voorkeur voor een bekendere partij waar veel (positieve) recensies over te vinden zijn en waarbij je verzekerd kunt betalen met je creditcard of PayPal. Komt je telefoon vervolgens beschadigd of niet aan, dan krijg je zo je geld terug.

Kijk ook hoe een webwinkel omgaat met garantieclaims. Stel dat je smartphone stukgaat en je denkt dat het een defect is dat onder de garantie valt, wat dan? Moet je de telefoon opsturen naar het buitenland en zo ja, wie betaalt dat en hoelang ben je je toestel dan kwijt? Ga je voor de webwinkel met de laagste prijs, dan is de kans groot dat de service ook van een lager niveau is. Wij hebben goede ervaringen met Banggood en Gearbest, twee grote namen die bijna alle Chinaphones tegen scherpe prijzen aanbieden.

Prijzen vergelijken

07 Accessoires

Koop je een smartphone bij een Nederlandse (web)winkel, dan hoef je niet na te denken over de accessoires in de doos. De stekker past en de handleiding is in het Nederlands (of in elk geval in het Engels). Deze zekerheden zijn niet vanzelfsprekend als je een Chinaphone importeert. Koop je een niet-Europees model van een smartphone, dan heb je waarschijnlijk een alternatieve stekker of een stekkeromvormer nodig. Soms stuurt de verkoper één van de twee of allebei mee, wat hij dan vaak duidelijk maakt als extra service (die meestal bij de prijs zit inbegrepen). Veel webwinkels geven ook als tip om een geschikte stekker(omvormer) mee te bestellen tegen een (zogenaamd) gereduceerd tarief.

Is dat niet het geval of regel je liever zelf een originele stekker? Dan hebben we als tip om te letten op de maximale in- en output van de originele stekker. Kies bij voorkeur een identieke oplader of een lader met een iets lager vermogen. Zo weet je zeker dat de accu zijn maximum niet overschrijdt tijdens het opladen.

08 Extra kosten voorkomen

Heb je een webwinkel op het oog waar je je nieuwe smartphone wilt bestellen? Kijk dan eens vanuit welk land het toestel (gratis) wordt verstuurd. Doorgaans is dat China of Hong Kong, wat betekent dat je pakketje twee tot vijf weken onderweg is. Deze tragere verzendmethode vergroot de kans dat de Nederlandse douane je bestelling controleert. Kost je smartphone meer dan 150 euro (exclusief verzekerings- en vervoerskosten), dan moet je 21 procent btw en inklaringskosten betalen. De inklaringskosten verschillen per vervoerder, maar liggen meestal rond de 15 euro. En vergis je niet: 21 procent btw op een Chinaphone van 400 euro is 84 euro! Een goede website om importkosten van elektronica te berekenen is www.invoercalculator.nl.

Je kunt extra kosten overigens vermijden door te kiezen voor een alternatieve verzendmethode. De meeste populaire webwinkels bieden een zogeheten priority direct¬-optie die gemiddeld tussen de 10 en 30 euro kost. Je hebt je toestel dan sneller in huis (doorgaans binnen twee weken) en betaalt géén importkosten omdat de smartphone uit een EU-land verzonden wordt. Komt je pakketje uit China, dan worden eventuele douanekosten aan je terugbetaald, meestal via PayPal. Wij prefereren de zekerheden van deze snelle methode boven de gratis langeafstandsverzending, zeker bij duurdere Chinaphones.

Gaming: Huawei Mate 20 X (€ 650,-)

Media has no description

© PXimport

Budget: Redmi Note 7 (vanaf € 160,-)

Media has no description

© PXimport

Prijs/kwaliteit: Pocophone F1 (vanaf € 260,-)

Media has no description

© PXimport

Specsmonster: Honor Magic 2 (vanaf € 499,-)

Media has no description

© PXimport

Phablet: Xiaomi Mi Max 3 (vanaf € 230,-)

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten