11 geweldige Android-functies die je moet gebruiken

Door: ryan-whitwam | 29 mei 2015 08:47

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Dataverbruik niet alleen bijhouden, maar ook beheren

De truc is om een waarschuwing te krijgen voordat je je datalimiet overschrijdt.

In ons tijdperk van data-abonnementen en steeds hogere tarieven moet je regelmatig je mobiele dataverbruik nauwlettend in de gaten houden. Android heeft een ingebouwde tool die je hiermee helpt, maar de meeste mensen maken er niet volledig gebruik van. Het Data Usage-menu bevindt zich meestal ergens bovenaan in de lijst met systeeminstellingen (hoewel het verstopt kan zitten onder de More-header). Je kunt het ook benaderen via het icoontje voor de signaalsterkte in Quick Settings. De schuifbalken op de grafiek met het verbruik kunnen gebruikt worden om je datalimieten in te stellen voor je factureringscyclus.

Standaard krijg je simpelweg een waarschuwing wanneer je je datalimiet bereikt hebt. Maar tegen de tijd dat je die waarschuwing ontvangt, is het vaak al te laat om je gedrag aan te passen en extra kosten of automatische afkapping te voorkomen. Het is dan ook beter om de waarschuwing te laten versturen wanneer je een paar honderd megabytes onder je limiet zit en vervolgens met het selectievakje boven de grafiek een datalimiet in te stellen. Met de rode lijn in de grafiek kun je een punt kiezen waarop je mobiele data wordt uitgeschakeld.

Gebruik Wi-Fi Direct voor snelle bestandsoverdrachten

De SuperBeam app maakt supersnelle bestandsoverdrachten tussen apparaten mogelijk - zelfs 45 Mbps. De wonderen van wifi!

Het versturen van bestanden tussen apparaten was altijd een beetje irritant, maar functies zoals Android Beam hebben het eenvoudiger gemaakt: Je hoeft alleen maar twee apparaten waarop NFC ingeschakeld is (Android 4.1 of later) tegen elkaar aan te houden om via een bluetoothlink bestanden over te dragen. Het is een leuk trucje, maar de snelheid wordt beperkt door de bandbreedte van bluetooth en de ondersteuning van bestandstypen is beperkt. Gelukkig ondersteunen de meeste Android-apparaten ook Wi-Fi Direct, hoewel de stock-apps van Google er geen gebruik van maken.

Wi-Fi Direct is precies zoals het klinkt: een protocol dat via wifi een directe verbinding kan maken tussen twee apparaten. Je hoeft alleen maar een app te hebben om het te kunnen gebruiken - je kunt er in Google Play een aantal vinden. SuperBeam is waarschijnlijk de krachtigste app en het heeft bovendien een gratis versie. Om een overdracht te starten hoef je alleen maar bestanden met SuperBeam te delen (of welke app je ook gekozen hebt) en de telefoons tegen elkaar te tikken. Met Wi-Fi Direct kun je meerdere bestanden versturen in één enkele overdracht en de snelheid kan gemakkelijk boven de 30 Mbps uitkomen. Het is geweldig voor het delen van grote video's of afbeeldingen.

Beperk de achtergronddata per app

Soms hoeven apps op de achtergrond helemaal niet zoveel data op te schrokken.

Omdat Android apps toestaat om op de achtergrond te ontwaken en activiteiten uit te voeren, bestaat er altijd de mogelijkheid dat ze zonder je medeweten mobiele data verzenden en ontvangen. Wanneer je een abonnement met weinig data hebt (of als je tegen je limiet aanzit) kan dit een probleem zijn. Gelukkig geeft het Android Data Usage-menu in je telefoon informatie over de dingen die op de achtergrond data verbruiken, wat extra kosten kan voorkomen.

Onder de hierboven genoemde grafiek met het algemene dataverbruik staat een lijst met al je apps, gerangschikt op de hoeveelheid data die ze verbruikt hebben, beginnend bij de meest gulzige apps. Als je op een app drukt kun je details zien over de verhouding tussen voor- en achtergronddata. Als je ziet dat een bepaalde app veel bytes op de achtergrond gebruikt, kun je omlaag scrollen om de optie voor het beperken van achtergronddata in te schakelen. Let op: deze optie is alleen beschikbaar op apparaten die aansluiten op een mobiel data-abonnement.

Vergeet ook niet dat sommige apps niet naar behoren zullen functioneren wanneer deze optie is ingeschakeld - dus gebruik het alleen voor apps en diensten die je mobiele dataverbinding niet respecteren.

0 Reactie(s) op: 11 geweldige Android-functies die je moet gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.