Betalen? Dat doe je met je smartphone!

Door: partner-redactie | 25 september 2018 09:46

Partnerbijdrage

Ben je je portemonnee vergeten of wil je deze eigenlijk helemaal niet meer bij je hebben wanneer je shopt of uitgaat? Geen probleem! Het aantal mogelijkheden om eenvoudig en veilig met je smartphone te betalen is flink toe genomen. We geven je een overzicht van de meest gebruikte oplossingen.

Heb je een smartphone met abonnement of bel en internet je sim only? Dan kun je steeds makkelijker en op steeds meer plekken gewoon met je mobieltje afrekenen. Hoe dan? We zetten de mogelijkheden even voor je op een rijtje…

Mobiele browser

Laten we beginnen met misschien wel de meest onhandige manier om met je smartphone of tablet te betalen: de browser. Dat werkt helemaal hetzelfde als achter je pc: webadres van je bank intypen, inloggen (met identifier en bankpas), betaalgegevens handmatig ingeven, code genereren (wederom met je pas en de identifier), akkoord geven, etc. Ja, technisch gezien betaal je inderdaad met je smartphone, maar het kost wel veel tijd. Doe jezelf een lol en kies voor één van de andere methoden…

Bankieren app

Hoera, banken hebben heel veel energie gestopt in het verbeteren van hun apps. En mobiel betalen gaat hierdoor steeds makkelijker.

Wanneer je de bankieren app van jouw bank op je smartphone zet en deze goed instelt, krijg je bij het betalen de keuze om in plaats van je bankpas af te rekenen met de app. Afhankelijk van je bank kun je dan direct met behulp van een speciale pincode betalen zonder dat je hiervoor je bankpas nodig hebt. Bij grotere bedragen kan het zijn dat alsnog gevraagd wordt om je bankpas.

Contactloos betalen

Veel mobiele telefoons zijn inmiddels voorzien van een zogeheten NFC-chip, net als in je OV-chipkaart en ook je bankpas. Daarmee is het mogelijk om contactloos te betalen en dus ook met je mobieltje al moet je hiervoor wel even de speciale app van je bank installeren.

Apple heeft een eigen dienst om contactloos met een iPhone of Apple Watch te betalen: Apple Pay. De dienst moet echter nog in Nederland uitgerold worden, maar de verwachting is dat dit niet al te lang meer zal duren.

Geen NFC-chip en toch contactloos betalen? Veel mensen stoppen hun bankpas in het hoesje van hun mobieltje waardoor het lijkt alsof ze contactloos betalen met hun smartphone. Wel wat onhandig (lees: totale afgang) voor de momenten dat wel gevraagd wordt om je pas in te steken en je pincode in te geven…

Tip: als je een sim only abonnement hebt, is dit wel het moment om eens op zoek te gaan naar een toestel dat wel NFC ondersteunt.

PayPal, Payconiq en andere diensten

Heb je een PayPal-rekening? Dan kun je met je mobieltje en de PayPal-app ook onderweg afrekenen. Dat is met name handig als je online bij buitenlandse webwinkels shopt.

In Nederland werken o.a. ING, ASN Bank, Rabobank, RegioBank en SNS aan Payconiq. Het is een dienst waarbij je door in het inscannen van speciale QR-code met je mobiel bij een winkel die ook Payconiq ondersteunt, eenvoudig kunt betalen. We kennen op dit moment geen winkels die dit al ondersteunen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tikkie waarmee je eenvoudig via, Whatsapp, mail of sms een betaalverzoek stuurt naar je bijvoorbeeld je vrienden. Die kunnen dan heel snel via iDeal (lees: hun eigen bankieren-app) het verschuldigde bedrag aan je over maken.

0 Reactie(s) op: Betalen? Dat doe je met je smartphone!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.