BlackBerry KEYone - De toets doorstaan

© PXimport

BlackBerry KEYone - De toets doorstaan

Geplaatst: 17 augustus 2017 - 06:20

Aangepast: 24 november 2022 - 12:39

Joris Peterse

Je hebt inmiddels al vaak gelezen dat het over en uit is voor BlackBerry, en toch blijven er maar nieuwe toestellen uitkomen, zoals deze BlackBerry KEYone. Hoe zit dat nu precies?

Het klopt dat BlackBerry zelf inmiddels geen telefoons meer maakt. Alcatel-producent TCL is nu verantwoordelijk voor nieuwe toestellen die de BlackBerry-naam mogen dragen. De KEYone is daar het meest recente voorbeeld van, een Android-smartphone met fysiek toetsenbord.

Puur gekeken naar de specificaties valt op dat de KEYone een relatief dure telefoon is. Zo draait deze op de Snapdragon 625-processor die we ook kennen van de Moto G5 Plus, een middenmoter die ruim de helft minder kost. Spaar je nog even door, dan komen de echte toptoestellen van het moment al in zicht. Maar ja, die hebben allen geen fysiek keyboard en de KEYone heeft dat wel. Of dat voor u de extra hoge vraagprijs rechtvaardigt, hangt af van waarvoor je een smartphone het meeste gebruikt.

Erg mooi is de KEYone helaas ook niet. Het toestel is dik en heeft een wat lomp formaat. Ook de achterkant is niet fraai, met een groot rubberen vlak, enorm cameraoog en een rare zilveren rand.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Sneller typen?

De KEYone is namelijk een pure productiviteitstelefoon, een werkpaard voor de zakelijke gebruikers die veel onderweg zijn en constant mailtjes en appjes over en weer schieten. Het toestel is daarvoor uitgerust met de handige BlackBerry Hub-app, waar e-mails en berichten van sociale media in worden ondergebracht. En uiteraard met dat toetsenbord, wat voor veel kopers de voornaamste reden zal zijn om deze telefoon te overwegen.

Duidelijk wordt wel dat de KEYone echt bedoeld is voor zakelijk gebruik en mensen die graag typen. Dat is ook wel te merken aan de camera, die in geen enkel opzicht eruit springt ten opzichte van zijn prijsgenoten.

Inmiddels ben ik zo gewend geraakt aan typen op een touchscreen dat de terugkeer naar typen op een fysiek keyboard niet per se veel sneller gaat.

-

Inmiddels ben ik zo gewend geraakt aan typen op een touchscreen dat de terugkeer naar typen op een fysiek keyboard niet per se veel sneller gaat. Dat neemt niet weg dat het toetsenbord goed ontworpen is en lekker wegtikt. Vooral het opstellen van de wat langere mailtjes werkt op deze manier toch wat fijner, je kunt op deze manier immers twee handen tegelijk gebruiken. Maar het toetsenbord heeft ook nog wat andere verborgen trucjes in petto. Door over de toetsen te swipen, scroll je door sites zonder dat je hand verder het halve scherm blokkeert. Apps zijn daarnaast te openen door ze aan sneltoetsen te koppelen. Houd bijvoorbeeld A ingedrukt om de agenda op te roepen of C om de camera te starten. De vingerafdrukscanner zit overigens in de spatiebalk verwerkt. Het is even wennen, maar na een tijdje gaat je al bij al zeer efficiënt te werk.

De spatiebalk is tevens de vingerafdrukscanner.

© PXimport

Lange adem

BlackBerry ontwierp ooit zijn eigen besturingssysteem, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Recente toestellen draaien dan ook ‘gewoon’ op Android. Het merk heeft beveiliging hoog in het vaandel staan en belooft dan ook maandelijkse security-updates uit te brengen. Hoe lang men dat gaat volhouden is nog even afwachten, maar uit de doos draait de KEYone al op Android 7.1.1 met de meest recente security-patch van Google. Een goed teken dus.

Eveneens blinkt de telefoon ook uit op het gebied van accuduur. De KEYone hoeft maar eens in de twee á drie dagen aan de lader. In de standby-stand wordt zo goed als geen energie verbruikt, waardoor we het bij minder intensief gebruik zelfs nog wat langer kunnen rekken.

Conclusie

Je weet waar je bij Blackberry voor kiest: een klein scherm, toetsenbord en veiligheid. Vooral in het toetsenbord vind je veel innovatie terug, zoals de vingerafdrukscanner, app-snelkoppelingen en scrollfunctie. Helaas betaal je hier wel behoorlijk voor en zijn de specificaties en camera wat matig voor het geld dat je ervoor betaalt.

8,0

Ons oordeel

BlackBerry KEYone

Pluspunten

Veelzijdig toetsenbord

Lange accuduur

Veiligheid

Minpunten

Hoge prijs

Geen dualsim

Formaat

Conclusie

**Prijs** € 599,- **OS** Android 7.1 **Scherm** 4,5 inch LCD (1620x1080) **Processor** 2 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 625) **RAM** 3GB **Opslag** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.505 mAh **Camera** 12 megapixel, 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 14,9 x 7,2 x 0,9 cm **Gewicht** 180 gram **Overig** USB-C, fysiek toetsenbord **Website** [www.blackberrymobile](http://www.blackberrymobile.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten