BlackBerry lanceert nieuwe generatie smartphones

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 30 januari 2013 17:00

Nieuws

BlackBerry heeft woensdag een nieuwe generatie smartphones onthuld die de strijd moeten aanbinden met de iPhone 5 en Galaxy S III. De toestellen draaien op het splinternieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem en zullen binnen zes tot acht weken verschijnen.

De toekomstplannen voor BlackBerry werden woensdag uit de doeken gedaan tijdens een grootse persconferentie. Het nieuwe BlackBerry-vlaggenschip is de Z10, een toestel waar al enige tijd geruchten over rondgaan. Het meest opvallende aan de telefoon is het ontbreken van het fysieke toetsenbord, een handelsmerk dat de afgelopen jaren toch onlosmakelijk met de zakelijke mobieltjes verbonden was.

Touchscreen

Net als de iPhone van Apple en het gros van de Android-smartphones, heeft de Z10 enkel een touchscreen tot zijn beschikking. Dit scherm is 4,2 inch groot, waardoor de telefoon qua omvang ongeveer gelijk is aan de iPhone 5. De Z10 heeft daarbij een resolutie van 1280 x 768 pixels, net iets scherper dan het display op de nieuwste iPhone van Apple.

De nieuwe BlackBerry-toestellen hadden aanvankelijk begin 2012 al op de markt moeten komen, maar door vermeende productieproblemen liep de lancering ernstige vertraging op. Veel trouwe BlackBerry-gebruikers zijn in de tussentijd overgestapt naar populaire alternatieven van Apple en Samsung, en zelfs het relatief nieuwe Windows Phone van Microsoft wist al flink wat BlackBerry-klanten weg te snoepen. RIM zag eind 2012 dan ook voor het eerst het aantal gebruikers dalen.

RIM wordt BlackBerry

CEO Thorsten Heins van BlackBerry-fabrikant Research In Motion (RIM) trapte de persconferentie af met de huishoudelijke mededeling dat het bedrijf onder een andere naam verder zal gaan. In plaats van RIM heet het concern voortaan simpelweg ‘BlackBerry’. “We hebben het bedrijf opnieuw vormgegeven, en dat willen we laten terugkomen in onze naam”, aldus Heins.

Met het hippe design van de Z10 hoopt RIM de verloren gebruikers weer voor zich te winnen. Om ook de zakelijke klanten aan zich te kunnen binden, komt er ook een toestel met het vertrouwde fysieke toetsenbord op de markt. Dit in de vorm van de Q10. Het uiterlijk van deze telefoon ligt in lijn met eerdere toestellen van BlackBerry, maar beschikt uiteraard wel over het nieuwe besturingssysteem. Dit met alle voordelen die daar bij horen.

Social media

Zo maakt de fabrikant bekend dat alle grote sociale netwerken (Facebook, Twitter, LinkedIn en FourSquare) in het besturingssysteem zijn geïntegreerd. Wat dus betekent dat er zonder speciale apps vanaf de telefoon getweet en gefacebookt kan worden. BlackBerry claimt verder dat er direct een groot aantal apps beschikbaar zal zijn wanneer de nieuwe toestellen verschijnen, in totaal zo’n 70 duizend. Dit tegenover ruim 700 duizend apps voor zowel de iPhone als Android-mobieltjes.

Voor een lancering in Nederland kan BlackBerry momenteel nog geen specifieke datum geven. Tegenover Computer!Totaal laat het bedrijf weten dat de toestellen binnen zes tot acht weken wereldwijd zullen worden uitgerold. Vodafone wordt voor de Nederlandse markt genoemd als een van de partners. In Canada en Engeland zal de Z10 eind deze week al beschikbaar komen.

--------------------------------------------------------------------------------

0 Reactie(s) op: BlackBerry lanceert nieuwe generatie smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.