Bluetooth (en wifi) onderweg: uit voor je eigen privacy!

Door: Ronald Smit | 26 oktober 2020 06:07

Bluetooth en wifi buiten de deur: slecht voor je privacy!
How To

Privacy is – al ziet nog lang niet iedereen dat – een groot goed. Bedrijven en overheden gooien van alles en nog wat in de strijd om je overal te kunnen volgen. Via wifi en bluetooth, bijvoorbeeld!

Het overgrote deel van de mensheid heeft niet tot nauwelijks in de gaten dat ze dag en nacht, overal en altijd ‘gevolgd’ worden. Grootste hulpmiddel hierbij is de aloude smartphone. Loop je een winkel in, dan is de kans groot dat je toestel wordt geregistreerd dankzij een ingeschakeld bluetooth. Datzelfde bluetooth maakt het voor winkels, restaurants enzovoort ook mogelijk om pushberichten op je toestel te tonen. Dat kan reclame zijn, of een welkomstbericht. Klinkt onschuldig, maar betekent wel dat jouw toestel is geïdentificeerd.

Ook gebruik maken van microbakens voor navigatie in bijvoorbeeld een museum geeft veel prijs over jouw interesses. Als verzamelde gegevens bovendien uitgewisseld worden met andere museums is zo een alleraardigst profiel van de telefoonbezitter samen te stellen. Hetzelfde geldt voor winkelpatronen.

Wifi

Wifi is een andere onhandige factor als het gaat om privacy. Stel je hebt een keer Starbucks bezocht en daar gebruik gemaakt van het openbare wifi-netwerk. Behalve dat je daar het risico loopt dat je internetverkeer gemonitord wordt (om zo klantprofielen op te bouwen), ‘volgt’ deze hotspot je ook naar andere filialen van Starbucks. Kom je ergens anders, dan word je automatisch gekoppeld zodra je binnenloopt (of als je pech hebt buiten langsloopt). Bingo: Starbucks kan jou klantgedrag – veelal vaste routes – genadeloos in kaart brengen. iOS 14 heeft daarvoor een truc klaarstaan, waarbij telkens een ander mac-adres wordt opgegeven aan het netwerk waarmee gekoppeld wordt. In theorie maakt dat volgen weer een stuk moeilijker. Maar zeker niet onmogelijk, en al helemaal niet als je een huiseigen app van een van de bezochte bedrijven hebt geïnstalleerd. Die sluist bij elke koppeling zonder meer een uniek ID door.

Uit met bluetooth en wifi buiten de deur

Kortom: wil je je echt frank en vrij over straat kunnen bewegen, dan is het zaak om zowel Bluetooth als wifi uit te zetten zodra je de deur uitloopt. Alleen dan weet je zeker dat jouw telefoon niet overal in een winkelstraat of winkelcentrum uitgepeild wordt. Kwestie van gewoon even de betreffende opties op je telefoon uitzetten. Bij Android verschilt het per toestel (en Android-versie), maar meestal vind je de juiste opties wel als je van de bovenrand van het scherm naar beneden schuift. Onder iOS vind je de opties in de app Instellingen, onder respectievelijk Bluetooth en Wifi.

Zet Bluetooth en wifi buiten de deur uit, als je om je privacy geeft.
Zet bluetooth en wifi buiten de deur uit, als je om je privacy geeft.

Pas op met actie- en kortingsapps

Nog een laatste tipje tot slot. We noemden al die huiseigen apps van allerlei winkels, restaurants enzovoort. Je kunt er bijvoorbeeld kortingen mee verzamelen en andere aardigheden. Heel leuk, maar wees ook daarmee spaarzaam. Want natuurlijk geldt: niets voor niets. Start je zo’n app (of is deze actief op de achtergrond), dan stuurt deze aan de hand van locatie- en toestelgegevens ook allerhande zaken naar de uitgevers van de app. Ook bij uitgeschakeld wifi en bluetooth, maar dan via mobiel internet of desnoods later als je weer thuis bent. Ben je erg voorzichtig met je privacy, installeer dergelijke apps dan alleen op bijvoorbeeld een ouder toestel en neem dat alleen mee als je van plan bent gebruik te maken van de diensten van een van de bedrijven achter de geïnstalleerde apps. Ook een optie: laat je telefoon gewoon thuis, lekker rustig!

8 Reactie(s) op: Bluetooth (en wifi) onderweg: uit voor je eigen privacy!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2020 09:44 Roelfhero
  Hoe zit het dan met de coronamelder app? Als je bluetooth uit zet, werkt die niet meer toch?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 10:01 eef1
  @Roelfhero Dat klopt anders werkt deze niet. Deze app moet weten waar je zit. En dan word je gewaarschuwd voor het killervirus
  😯 en als je te dicht bij mensen in de buurt komt die misschien jou kunnen besmetten. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app/vraag-en-antwoord/privacy-coronamelder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 09:47 chrislaarman
  1) Je zult maar een smartwatch dragen, of draadloze oordopjes.

  2) Je kunt wellicht uitschakelen, dat jouw toestel automatisch verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Maar je IMEI is inderdaad wel bespeurd.

  3) Heb je apps van Facebook (dus ook Twitter of WhatsApp) op je telefoon, dan heb je je privacy toch al prijsgegeven. Geldt wellicht ook voor andere social media.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 20:17 Kasander1
  Je hebt het alleen over Facebook, Twitter en Whatsapp. Maar HEEL VEEL mensen weten de voorwaarden van veel andere apps niet eens! Niets is namelijk gratis, ook niet als je er niet met geld voor hoeft te betalen. Je betaald dan met je gegevens die JEZELF hebt vrij gegeven aan diverse apps!!!
  En wat te denken van Google en Windows?

  Als je echt zoveel waarde hecht aan je privacy kan je gewoon niets digitaals meer gebruiken!

  (Zelf maak ik wel gebruik van Android, Google, Windows enz. maar maak daarbij geen gebruik van mijn echte naam)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 09:49 eef1
  Als ik ga winkelen, dan doe Ik doe altijd vliegtuigmodus indrukken. Blue Tooth staat altijd uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 20:48 WimM
  Best wel slecht dat jullie in deze coronacrisis dit advies geven. Ik ben ook niet blij met het feit dat BT en locatie alle twee aan moeten staan voor de coronamelder app, maar privacy ben je met een smartphone vol apps toch al kwijt. Er had in het artikel zelf best een opmerking kunnen staan over de afweging om de coronamelder te gebruiken en dan toch maar BT en locatie aanzetten en wat minder privacy maar wel een mogelijke bijdrage aan de bestrijding van covid-19.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 21:05 SmurFZR
  @WimM Beste Wim, ik sluit mij helemaal aan bij jouw reactie. Mijn eerste idee was ook WTF nu, met de corona app. Hoe komen ze erop. Op zijn zachtst gezegd een heel slecht gekozen moment om daarover nu te beginnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2020 23:23 Lex1
  Wat als je een VPN op je Telefoon, tablet of notebook hebt geïnstalleerd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.