BoxCryptor 1.1

Door: Koen Vervloesem | 07 december 2011 15:40

Apps & Software

Vertrouwt u Dropbox niet, maar wilt u er toch bestanden op opslaan? Maak dan een versleutelde Dropbox-map aan met BoxCryptor.

Als u uw gegevens in de cloud opslaat, moet u erop vertrouwen dat de cloud-provider hiermee verantwoordelijk omgaat. Maar als u dan in het nieuws leest over de zoveelste inbraak in een klantendatabank of het zoveelste overheidsspionageschandaal, dan weet u dat u in principe geen enkele externe partij kunt vertrouwen. De oplossing? Versleutel uw gegevens altijd voor u ze naar de cloud uploadt. Het programma BoxCryptor is een handige oplossing die dit op een transparante manier voor Dropbox aanbiedt.

Tijdens de installatie van BoxCryptor kiest u een map in uw Dropbox-map, die het programma als een virtuele harde schijf aankoppelt. Alle bestanden die u nu in de map van BoxCryptor plaatst, worden automatisch versleuteld met het AES-algoritme met een 256bit-sleutel, wat veilig genoeg is om zelfs de beste krakers tegen te houden. Pas na het versleutelen worden de bestanden naar Dropbox geüpload. Andersom worden de bestanden die u uit de BoxCryptor-map leest, automatisch ontcijferd. Dat werkt in ieder programma waarmee u de bestanden wilt lezen of opslaan, zonder dat u er speciaal naar hoeft om te kijken.

Kies de Dropbox-map die u wilt versleutelen.

Gratis met beperkingen

Met de gratis versie kunt u maximum 2 GB aan versleutelde gegevens op Dropbox opslaan. De Unlimited Personal-versie die deze beperking opheft, kost 14,99 euro en de Unlimited Business-versie voor commercieel gebruik kost 34,99 euro. Er is ook een Android-app voor BoxCryptor, waarvan de gratis versie wel enkele beperkingen heeft. Zo kunt u enkel uw versleutelde bestanden lezen en hebt u geen toegang tot mappen die dieper dan twee niveaus in uw versleutelde map zitten. Voor ongeveer 4 euro koopt u de BoxCryptor Unlimited Key-app, die deze beperkingen niet heeft.

In het algemeen doet BoxCryptor wat het belooft, maar hier en daar zijn er nog wel wat beperkingen in speciale situaties. Zo kunt u een map in uw virtuele BoxCryptor-schijf niet over een Windows-netwerk delen. En een programma dat u op uw BoxCryptor-schijf hebt opgeslagen, kunt u niet als administrator draaien. Maar al met al is BoxCryptor een prima oplossing als u Dropbox wilt gebruiken om uw bestanden te synchroniseren, maar u het bedrijf niet vertrouwt.

Ook onder Android hebt u toegang tot uw versleutelde Dropbox-map.

BoxCryptor 1.1

Freeware

Taal Engels

Medium 3,1 MB download

OS Windows XP/Vista/7; Android

Systeemeisen 3,2 MB harde-schijfruimte

Maker Acomba UG

Oordeel 8/10

Pluspunten

Werkt volledig transparant

Ook bestandsnamen worden versleuteld

Minpunten

BoxCryptor-map is niet over netwerk te delen

Beperkingen ten opzichte van betaalde varianten

Veiligheid

Let op: 1 van 43 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: BoxCryptor 1.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.