Build: Microsoft's belangrijkste evenement in tijden

Door: Daan Doedens Daan | 28 april 2015 14:04

Apps & Software

Het uur van de waarheid is aangebroken. Microsoft staat aan de vooravond van Build, de ontwikkelaarsconferentie die het bedrijf uit het mobiele slop moet trekken. Het is het belangrijkste evenement van het jaar voor het bedrijf uit Redmond.

Dat komt vooral door het grootste manco van Windows Phone: het uitblijven van een groot aantal apps. Whatsappen en Skypen is geen enkel probleem op een telefoon van Microsoft-makelij, maar het aantal apps - en daardoor het aantal verkochte smartphones - blijft ver achter bij iOS en Android. Tijd voor verandering.

Universeel

Die verandering komt er sowieso, nu Windows één groot platform voor verschillende apparaten bouwt. Windows 10 moet het perfecte besturingssysteem worden voor desktop, tablet, smartphone en zelfs de Xbox One en Raspberry Pi. Omdat Windows 10 een gratis upgrade wordt, zet dat de deur open voor ontwikkelaars om apps te maken die door een groot publiek gebruikt kunnen worden.

Juist die ontwikkelaars zijn de belangrijkste doelgroep tijdens Build. Zij moeten universele apps gaan maken die niet alleen op de desktopversie van Windows werken, maar het tegelijkertijd en zonder aanpassingen ook op mobiele devices doen. Het is aan Microsoft om hen een zo goed en simpel mogelijk platform te bieden, zodat het bedrijf kan beginnen aan de broodnodige inhaalslag op Android en iOS.

Meer

Maar dat is nog niet alles. Microsoft beloofde meer details over het HoloLens-project, de futuristische holografische bril die eerder was aangekondigd. Daarnaast zal een deel van de keynote gaan over de clouddiensten van Microsoft en de manier waarop Office daar een rol in speelt. En dan is er natuurlijk nog de altijd interessante toekomstvisie, die een kijkje moet geven in hoe Microsoft er over een aantal jaar uit moet zien.

Wij kunnen niet wachten. Microsoft's Build wordt morgen afgetrapt met de beroemde keynotepresentatie door CEO Satya Nadella in San Fransisco. Wij houden je natuurlijk op de hoogte van alle nieuwtjes en scoops die Microsoft de wereld in helpt. Houd onze tagpagina in de gaten voor een verzameling van alle berichten.