Cache leegmaken en data verwijderen op Android is belangrijk

Door: Wesley Akkerman | 10 januari 2020 06:02

Android Go Google
How To

Smartphones en tablets houden ruimte vrij voor specifieke data waar ze snel toegang tot willen, zodat de gebruiker een snelle ervaring voorgeschoteld krijgt. Maar soms zorgt die data er juist voor dat je apparaat traag aanvoelt. We hebben het hier over cache en de ruimte voor je opgeslagen gegevens. In de cache staat veelal tijdelijke en lokaal gedeelde data, terwijl er onder data ook opgeslagen gegevens verstaan wordt – zoals bijvoorbeeld profielinformatie en instellingen. Zo kun je je cache leegmaken en data verwijderen op Android.

Mocht je Android dus traag aanvoelen, dan doe je er goed aan de cache te legen en de data te verwijderen. Leeg je de cache, dan kun je de app gewoon blijven gebruiken zoals daarvoor. Wis je de data, dan moet je bijvoorbeeld opnieuw inloggen, waarna de gegevens opnieuw binnengehaald kunnen worden. De hoofdreden voor het leegmaken van alle gegevens, is dus het vrijmaken van opslagruimte. Maar je zou dit ook kunnen doen om ervoor te zorgen dat een app weer snel aanvoelt of wanneer je merkt dat er fouten optreden (door een update of iets dergelijks). De vraag is nu: wanneer leeg je de cache of verwijder je alle data? Doe dit alleen wanneer apps of je telefoon écht onbruikbaar traag zijn. Als je het dagelijks doet, dan schiet je er vaak niets mee op – de extra opslagruimte wordt namelijk wederom snel gevuld door dezelfde app na het openen.

Cache leegmaken en data verwijderen op Android

Mocht je de cache willen leegmaken of de data helemaal willen verwijderen, ga dan naar Instellingen / Opslagruimte en druk op Ruimte vrijmaken. De telefoon of tablet kan dan laten zien welke tijdelijke bestanden meteen weg kunnen. Wanneer je onderaan op Andere apps drukt, dan kom je bij een lijst van apps terecht die data gebruiken. Helaas is het zo dat je per app alle gegevens moet verwijderen; Android heeft geen ingebakken functie meer waarmee je alle cachegegevens of data kunt verwijderen. Dat gezegd hebbende: per fabrikant of toestel kunnen de functies en de plekken van de functies verschillen, maar meestal tref je ze onder de bovenstaande stappen aan.

Heb je een app uitgekozen, dan kun je erop tappen. In beeld staan dan twee of meerdere opties, maar je komt in elk geval Opslag wissen en Cache wissen tegen. Op de screenshots kun je zien hoe dit eruitziet op Android 10. Let op: als je dit doet, dan wis je de gegevens permanent. We raden overigens niet aan cleaner-apps te gebruiken die in Google Play staan. Hoe meer apps je hebt, hoe meer data er gebruikt wordt en mettertijd gaat zo’n app dan z’n doel voorbij. Veel telefoons hebben tegenwoordig ook een bestandenbeheerder waar je handmatig dingen kunt verwijderen, dus vergeet daar ook niet even een kijkje te nemen.

Android cache data 1
Android cache data 2
Android cache data 3
Android cache data 4

1 Reactie(s) op: Cache leegmaken en data verwijderen op Android is belangrijk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 januari 2020 07:38 chrislaarman
    Toch kan er meer zijn. Ik kon jarenlang Chrome juist onder Android niet gebruiken. Legen van de cache (op een gegeven apparaat) hielp heel even. Mijn feedback naar Google werd steeds vinniger. Maar ergens halverwege 2019 is blijkbaar aan Google-zijde iets veranderd, en nu loopt het weer soepel. (Ook dat heb ik teruggekoppeld.) - Ik gebruik vijf besturingssystemen, en heb op mijn meeste apparaten Google als standaard zoekmachine ingesteld. Die zoekmachine was nooit het probleem.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.