Cat S61 - Buurman & Buurman-smartphone

Door: Joris Peterse | 13 september 2018 16:39

Cat S61
Review

Heb je twee beblaarde rechterhanden? Is je huis een chronische bouwput? Of ben je professioneel klusser? Dan is de Cat S61 (of Caterpillar S61) smartphone een waardevolle aanvulling voor je gereedschapskist of klusbroek met vele zakken.

Cat S61

Prijs € 899,-
Kleuren Zwart
OS Android 8.1 (Oreo)
Scherm 5,2 inch lcd (1920x1080)
Processor 2,2 GHz octacore (Snapdragon 630)
RAM 4 GB
Opslag 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Batterij 3.750 mAh
Camera 16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps
Formaat 15 x 7,6 x 1,3 cm
Gewicht 145 gram
Overig usb-c, koptelefoonpoort
Website www.catphones.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Onbreekbaar
 • Afstandsmeter, lucht- en warmtesensor
 • Waterdicht
 • Minpunten
 • Prijzig
 • Specs
 • Ontwerp
 • Camera

Bij de Cat S61 hoef je je niet af te vragen wie de doelgroep is. Eigenlijk iedereen die handig is, of juist extreem onhandig, kan uit de voeten met deze smartphone. Allereerst omdat het toestel gemaakt is om tegen een stootje te kunnen en om krassen te voorkomen zit er een folietje over het scherm. Het toestel is waterdicht en de poorten voor de sim- en geheugenkaart, koptelefoonpoort en usb-c-aansluiting zijn met een klepje afgewerkt zodat er geen water of stof in komt. Wel zo praktisch.

De extreme duurzaamheid van de Cat S61 smartphone gaat natuurlijk wel ten koste van het ontwerp, want de telefoon is bepaald niet moeders' mooiste en heeft een ontzettend lomp formaat. Het toestel is dik, evenals de schermranden en het ‘oortje’ met het Cat-logo aan de rechterzijde is een doorn in het oog. Als overrijp kersje op de taart zitten onder het scherm een paar ouderwetse drukknoppen die terug doen denken aan de oude Nokiaatjes van begin deze eeuw. Het valt vanuit praktisch oogpunt te verklaren, maar qua ontwerp houd je de Cat S61 tijdens feestjes liever in je broekzak.

Cat S61
Cat S61

Werkmaatje

Alhoewel, op dat feestje valt ook wat op te scheppen. Door met de extra’s die de Cat S61 biedt voor klusjesmannen te pronken. De smartphone is namelijk voorzien van een luchtmeter, warmtecamera en laser-meetlint. Geen onmisbare functionaliteit natuurlijk, maar wel erg prettig om altijd bij de hand te hebben... en toegegeven, het is ook nog eens leuk speelgoed. Of ik op deze luchtmeter, warmtecamera en meetlint blind zou vertrouwen bij grote klussen? Nee, ik zou het toch altijd wat professionele apparatuur achter de hand houden. Maar om even een schatting te maken voor een bouwtekening is het laser-meetlintje natuurlijk schitterend. De warmtemeter is ideaal om bijvoorbeeld te kijken waar koude of warme lucht het pand binnenkomt, of weglekt. En de luchtkwaliteitsmeter kan een indicatie geven of je in een ruimte bent die aan grondigere inspectie toe is. Prima toevoegingen voor klusjesmannen, er is geen enkele onduidelijkheid over welke doelgroep de Bullitt Group (het bedrijf achter deze Cat S61-smartphone) voor ogen heeft. Wie wat avontuurlijker is en ook geïnteresseerd is in de duurzame behuizing van de Cat S61 kan ook eens naar de Land Rover-smartphone kijken.

Cat S61
Cat S61
Cat S61

Smartphone

Als je de duurzame behuizing en al die sensoren bij elkaar optelt, begrijp je wel dat de Cat S61 een prijzige smartphone is: zo’n 900 euro. Maar als je de sensoren en behuizing niet meerekent houd je echter wel een smartphone over die wel erg magertjes is. De beeldkwaliteit van het scherm is wat dof. Het paneel beschikt wel over een keurige Full-HD resolutie (en een 5,2 inch scherm). Het toestel is voorzien van een Snapdragon 630-chipset, die je normaalgesproken terugvindt in smartphones rond de 300 euro. Het is wel een voordeel dat de Cat S61 een Snapdragon-chip heeft, Bullitt kiest ook regelmatig voor MediaTek-chipsets die update-ondersteuning tot de spreekwoordelijke voordeur inhouden. De Cat S61 heeft tijdens het testen een update naar Android 8.1 gekregen en ik ben hoopvol dat er nog wat updates aan zitten te komen. Ook neemt Bullitt zijn verantwoordelijkheid met defecte apparatuur, door kosteloos reparaties aan te bieden voor de Cat S61, mits de schade onder relatief normale omstandigheden plaats heeft gevonden.

Wellicht kun je het al in de screenshots zien, maar de camera laat een wazig beeld zien. Ook in donkere omgevingen heb je er niet veel aan. Erg onhandig, aangezien een beetje klusser ook in staat moet zijn scherpe plaatjes te schieten. Of in moeilijke omgevingen met weinig licht alsnog wat kunnen vastleggen. Zonder bouwlamp of daglicht is dat lastig. Wil je goede foto’s maken, dan moet je naast de Cat S61 nog een camera meenemen, en dat is eerlijkgezegd best een gemiste kans.

In de grote behuizing past ook een flinke accu: 4500 mAh. Dat is meer dan twee keer zoveel als een iPhone en ook een stuk grotere capaciteit dan de duurste toestellen van Samsung en Huawei. Toch haalde ik er niet de meest indrukwekkende accuduur uit. Natuurlijk, een werkdag is haalbaar. Ook na thuiskomst kun je gerust tot bedtijd door met de accu. Maar daarna houdt het toch wel een beetje op.

Cat S61
Cat S61
Cat S61

Android

Natuurlijk hebben de sensoren zoals de warmtecamera en luchtmeter van de Cat S61 eigen apps nodig om aangesproken te worden. Een eigen Cat-skin is daarom noodzakelijk op Android. Enerzijds is het goed dat de Androidskin niet heel erg ingrijpend is. Toch wordt dat positieve gevoel weer tenietgedaan door de toevoeging van de totaal onnodige AVG-virusscanner.

Conclusie

Als zakelijke smartphone voor iedere klusjesman is de Cat S61 helemaal geen verkeerd toestel. De voordelen van de luchtkwaliteitsmeter, afstandsmeter, warmtecamera en onbreekbare behuizing hoef ik niet uit te leggen. Houd er echter wel rekening mee dat als smartphone zelf de Cat S61 vergelijkbaar is met een smartphone van rond de 300 euro en het toestel ook geen lust voor het oog is. Vanuit dat perspectief is 900 euro best een hoop geld. Tenzij je het weer zakelijk kunt afschrijven.

0 Reactie(s) op: Cat S61 - Buurman & Buurman-smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.