De 25 beste extensies voor Google Chrome

Sinds Chrome 4 is het ook bij de razendsnelle browser van Google mogelijk om extensies toe te voegen. Installeren is erg eenvoudig en met een paar keer klikken voor elkaar. En mocht een extensie onverhoopt niet bevallen, dan is hij zo weer verwijderd! Wij selecteren de 25 beste en handigste uitbreidingen van dit moment.

1. Bekijk pdf-bestanden via Google Documenten

Adobe Reader is sinds al een aantal jaar niet zo populair meer. De reden hiervoor is dat het programma inmiddels zo groot is geworden, dat veel mensen het als log en langzaam bestempelen. En het is dan ook niet zo gek dat bijvoorbeeld Foxit Reader flink aan populariteit heeft gewonnen. Ook Google biedt nu via Google Documenten de mogelijkheid om pdf-bestanden te bekijken. Gewoon direct online dus! Met de extensie Docs PDF/PowerPoint Viewer opent u pdf-bestanden in Chrome. Zoals de naam al aangeeft, kunt u er tevens PowerPoint-presentaties mee bekijken.

© PXimport

U kunt zonder een pdf-reader te installeren, toch pdf-documenten bekijken.

2. Nu.nl onder de knop

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en surft u dagelijks meerdere malen naar nu.nl om te kijken of er nog wat gebeurd is in de wereld? Dan is de extensie NU.nl Nieuws een handige uitbreiding die u tijd kan besparen. In de menubalk verschijnt een extra knop. Wanneer er nieuws is, dan ziet u dit direct weergegeven op de knop in de vorm van een groen getal. Klikt u erop, dan ziet u een overzicht van de laatste nieuwskoppen. Ook worden de laatste video's en een overzicht van het weer en de files getoond.

© PXimport

De populairste nieuwswebsite van Nederland direct onder de knop.

3. Internet Explorer binnen Chrome

Helaas is het nog steeds zo dat niet alle websites voldoen aan de webstandaarden zoals die gedefinieerd zijn door het World Wide Web Consortium (W3C). En in die gevallen kan het noodzakelijk zijn dat u in plaats van Chrome, toch gebruik moet maken van Internet Explorer om een bepaalde website te bekijken. Het mooie is dat u met de extensie IE Tab binnen Chrome een tabblad kunt openen dat zich gedraagt als Internet Explorer. En u kunt de extensie zelfs zo instellen dat bepaalde websites standaard in een IE-tabblad openen.

© PXimport

U hoeft Chrome niet te verlaten om een site in Internet Explorer te bekijken.

4. Fraaie fotomuur

Een van de mooiste plug-ins voor Chrome is CoolIris. Met deze extensie wordt het bekijken van foto's op Flickr, Google Images, Facebook en Picasa een lust voor het oog. De foto's worden weergegeven op een praktisch oneindige 3D-muur. U kunt heel snel heen en weer scrollen en de foto's vergroten zonder dat u hoeft door te klikken naar een andere pagina. Wanneer u op een website met uw muiscursor over een foto beweegt, verschijnt het CoolIrispictogram, klik hierop en de foto's worden met CoolIris getoond op de fraaie fotomuur.

© PXimport

CoolIris is een erg fraaie extensie voor het bekijken van foto's.

5. Blokkeer advertenties

Veel mensen hebben een grote hekel aan reclame. Nu is het natuurlijk wel zo dat voor niets de zon opgaat en dat veel websites zonder advertentie-inkomsten niet kunnen bestaan. En eerlijk is eerlijk: sommige advertenties kunnen wel degelijk interessant zijn. Mocht u echter toch reclamevrij willen surfen, dan is AdBlock voor Chrome een uitstekende advertentiekiller. Standaard wordt het meeste gefilterd, maar mocht er toch nog een advertentie doorheen glippen, dan heeft AdBlock een functie om deze alsnog te blokkeren.

© PXimport

Geen zin in reclame? AdBlock voor Chrome blokkeert (bijna) alles!

6. Mag het licht uit?

Wanneer u video's bekijkt op websites, dan kunt u met de extensie Turn Off the Lights de achtergrond van de website verduisteren. Net alsof u in de bioscoop zit, inderdaad. Als een pagina een video van bijvoorbeeld YouTube bevat, dan verschijnt in de adresbalk een pictogram in de vorm van een gloeilamp. Door hierop te klikken, kunt u schakelen tussen een donkere en een lichte achtergrond. U kunt zelf bepalen welke kleur gebruikt wordt voor het verduisteren. Deze extensie werkt ook voor fotoweb­sites als Picasa en Google Afbeeldingen.

© PXimport

Bekijk online video's alsof u in de bioscoop zit: met het licht uit.

7. Facebook Photo Zoom

Een van de leuke mogelijkheden van Facebook is het delen van foto's met vrienden, familie en collega's. Bij het bekijken van een fotogallerij op Facebook, kunt u klikken op de foto's om een groter formaat te zien. Maar met de extensie Facebook Photo Zoom kunt u nog sneller inzoomen op de foto: gewoon door met uw muiscursor over de foto te bewegen. Om de extensie in (en weer uit) te schakelen, gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Shift+Z of klikt u op het Facebook Photo Zoom-pictogram helemaal rechtsonder naast het chatvenster.

© PXimport

Facebook Photo Zoom vergroot foto's als u de cursor op een miniatuur plaatst.

8. Automatisch valuta omrekenen

U kunt tegenwoordig bij heel veel Nederlandse winkels ook online terecht, maar u bent uiteraard niet beperkt tot alleen de Nederlandse online shops. Winkelt u buiten Europa, dan worden prijzen meestal in de valuta van dat land aangegeven. Met de extensie Chrome Currency Converter worden de bedragen automatisch geconverteerd naar de valuta van uw keuze. Na het laden van de pagina, ziet u de prijzen kortstondig geel oplichten als er een conversie plaatsvindt en verschijnt er een pictogram in de adresbalk. Klik hierop om de originele prijzen te zien.

© PXimport

Laat buitenlandse valuta automatisch omrekenen in euro's.

9. Twittervogeltje voor Chrome

Hebt u een Twitteraccount, dan is Chromed Bird een handige uitbreiding voor uw Chrome-browser. Installeer de extensie en u krijgt er een extra knopje bij in uw menubalk. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Twitter in en u kunt - zonder de browser te verlaten - snel en gemakkelijk tweets lezen en versturen. Natuurlijk is Chromed Bird voorzien van een aantal handige opties, zo kunt u links naar afbeeldingen direct bekijken door er met uw muiscursor overheen te bewegen en kunt u lange url's inkorten. Ook kunt u eenvoudig tabs aanmaken via uw rechtermuisknop.

© PXimport

Met deze extensie hebt u Twitter onder de knop in de menubalk.

10. Weg met Flash!

Adobe Flash kan de internetbeleving verfraaien, maar niet iedereen is er altijd van gediend. Zo kunnen bewegende Flash-elementen (bijvoorbeeld banners) de aandacht afleiden van de tekst. In dit soort gevallen kan het van pas komen om Flash te blokkeren, wat u met de extensie FlashBlock eenvoudig regelt. FlashBlock beperkt daarmee het geheugengebruik en bespaart processorkracht. Op de instellingenpagina kunt u via de witte lijst bepaalde websites uitsluiten van FlashBlock. Dus als Flash gebruikt wordt voor bijvoorbeeld navigatiedoeleinden, dan voegt u de url's van deze websites toe en zullen de websites gewoon getoond worden zoals bedoeld.

© PXimport

Bepaal zelf of u Flash-elementen wel of niet wilt zien.

11. Gereedschap voor webdesigners

Dit is een van de handigste extensies voor iedereen die zich bezighoudt met webdesign en is 'geleend' van de gelijknamige plug-in voor Firefox. Met Firebug Lite for Google Chrome kunt u de broncode van html, css en andere webonderdelen direct in de browser inspecteren. Ook kunt u css-code live aanpassen, net zolang tot u tevreden bent. De wijzigingen die u via Firebug Lite for Google Chrome doet, worden echter niet direct doorgevoerd in de website zelf. U dient deze nog wel even te kopiëren en plakken in bijvoorbeeld een css-stylesheet.

© PXimport

Firebug is onmisbaar voor webdesigners en nu ook beschikbaar voor Chrome.

12. Uw eigen online magazine

Leest u uw dagelijkse portie rss-feeds via Google Reader? Kijk dan eens naar de Chrome-extensie Feedly! Deze extensie voegt een extra knop toe aan uw menubalk, waarmee u direct toegang hebt tot een fraaie pagina waarop uw feeds worden weergegeven in magazine-achtige vorm. De eerste keer dient u in te loggen met uw Gmail-account, daarna is een druk op de knop voldoende om naar uw eigen magazine te gaan. Feedly biedt naast Google Reader tevens ondersteuning voor Twitter, Delicious, YouTube en Amazon. Voor alle websites is eenmalig inloggen voldoende.

© PXimport

Lees uw rss-feeds eens op een andere manier met Feedly.

13. Ongelooflijke startpagina!

Hoewel de standaardpagina voor een nieuwe tab van Google Chrome overzichtelijk is en er dankzij de handige miniaturen aantrekkelijk uitziet, haalt hij het niet bij de Incredible StartPage die u met de gelijknamige extensie activeert. Incredible StartPage vervangt de standaardpagina en ziet er zoals gezegd fraai uit. U kunt de belangrijkste en meestgebruikte favorieten in het rechtervenster plaatsen door ze er simpelweg heen te slepen. Aan de linkerkant ziet u een overzicht van de tabbladen die u onlangs gesloten hebt. Er is zelfs een kladblok ingebouwd, voor de dingen die u niet wilt vergeten.

© PXimport

Uitgekeken op de standaard nieuwe-tabpagina? Schakel dan over op Incredible StartPage.

14. Url's inkorten met goo.gl

Dankzij miniblogs als Twitter, waarbij u slechts een beperkt aantal karakters kunt gebruiken per bericht, zijn url-inkorters in korte tijd erg populair geworden. Jarenlang was TinyURL.com de onbetwiste marktleider op dit gebied, vandaag de dag worden concurrenten als bit.ly en u.nu veel vaker gebruikt. Recentelijk heeft ook Google zich in deze markt gestort, met een eigen url-inkorter. Met de extensie goo.gl URL Shortener kunt u met een druk op de knop in de menubalk lange url's omzetten en direct gebruiken in diverse online diensten en e-mail, die u kunt selecteren via de configuratiepagina.

© PXimport

Lange url's kort u eenvoudig in met deze goo.gl-extensie.

15. Niet meer automatisch afspelen

Vindt u het vervelend dat een filmpje op YouTube meteen begint met afspelen, zodra u op een link hebt geklikt? Dan is deze eenvoudige extensie de oplossing. De naam zegt het al: Stop Autoplay for YouTube zorgt ervoor dat een YouTube-video niet direct zal starten. Het mooie is echter dat het filmpje wél zal doorgaan met bufferen, zodat u geen tijd verliest. Het enige nadeel is dat de website van YouTube regelmatig wordt aangepast, waardoor de extensie tijdelijk niet zou kunnen werken. De maker is echter altijd snel met het maken van een aangepaste versie.

© PXimport

Met deze extensie worden YouTube-filmpjes niet meer automatisch gestart.

16. Bekijk YouTube altijd in HD

Een andere handige Chrome-extensie voor YouTube is vooral geschikt voor mensen die een snelle internetverbinding hebben (en wie heeft dat tegenwoordig niet?) en in het bezit zijn van een groot breedbeeldscherm. Met Auto HD for YouTube zullen namelijk alle filmpjes die u op YouTube bekijkt automatisch in zo hoog mogelijke resolutie worden afgespeeld. Dit scheelt weer een keer klikken, herladen, enzovoort. Na installatie van de extensie vult u eenmalig uw resolutievoorkeuren in, daarna hebt u er geen omkijken meer naar en zult u waarschijnlijk zelfs vergeten dat u deze plug-in geïnstalleerd hebt.

© PXimport

Bekijk YouTube video's altijd in de hoogste kwaliteit met Auto HD for YouTube.

17. Gmail, maar dan beter!

Gebruikt u Gmail en leest en schrijft u uw e-mails meestal gewoon via de browser? Kijk dan ook eens naar 'Better Gmail (Unofficial)'. Deze extensie biedt een aantal handige opties, die Gmail nog prettiger maken om mee te werken. U stelt deze opties in via de configuratiepagina van de extensie en u hebt hier bijvoorbeeld de keuze om advertenties te blokkeren, het chatvenster te verbergen en het aantal ongelezen e-mails te tonen in het tabblad-pictogram. Ook kunt u ervoor kiezen om e-maillinks standaard in Gmail te laten openen. En er zijn nog diverse andere mogelijkheden!

© PXimport

Met deze extensie hebt u nog meer controle over Gmail.

18. Delicious Bookmarks Extension

Een van de meestgebruikte diensten om online favorieten op te slaan is Delicious. Voor iedereen die gebruikmaakt van deze online favorietendienst, is Delicious Bookmarks Extension een erg handige uitbreiding. Hiermee integreert u uw Delicious-favorieten met de bladwijzers in Chrome. De favorieten worden regelmatig gesynchroniseerd en zijn via de bladwijzerbalk snel op te vragen. Naast het adresveld wordt een Delicious-knop toegevoegd, waarmee u met een keer klikken een website direct opslaat in Delicious. Even­tueel voegt u er nog meta-informatie als tags, titel en notities aan toe.

© PXimport

Voor de doorgewinterde Delicious-gebruiker is deze Chrome-extensie een must.

19. Verticale tabbladen

Bent u ook zo'n internetter die binnen de kortste tijd tientallen tabbladen open heeft staan? Op een gegeven moment zijn de tabbladen zo klein geworden, dat u niet meer kunt zien welke website nu in welk tabblad geopend is. Heel handig is dan de extensie Tab Menu. Ook deze extensie voegt een knop toe aan uw menubalk, klik erop en u krijgt alle tabbladen onder elkaar te zien. Zo zijn alle geopende websites eenvoudig van elkaar te onderscheiden. U kunt via dit menu de tabs sluiten, ze verslepen en er is zelfs een zoekfunctie ingebouwd.

© PXimport

Als u veel tabbladen open hebt, bekijk ze dan in een verticaal menu voor meer overzicht.

20. Webpagina's delen 2.0

Als doorgewinterde internetter hebt u ongetwijfeld een account bij een of meerdere sociale netwerken. En als u regelmatig interessante webpagina's deelt met uw Twitter-volgens of uw Facebook-vrienden, dan kan de extensie Google Share Button u de nodige tijd besparen. Klik op de Google Share-knop en u kunt de huidige website direct delen via uw voorkeursnetwerken. Deze voorkeuren stelt u in via de configuratiepagina. Er zijn heel veel sociale netwerken te selecteren, waaronder LinkedIn, Facebook, Hyves en Twitter, maar ook tientallen minder bekende sites. Naast sociale netwerken, kunt u ook diverse e-maildiensten selecteren.

© PXimport

Met deze extensie kunt u heel snel interessante webpagina's delen.

21. YouTube killed the radio star

Videoclips van Lady Gaga en Justin Bieber worden tegenwoordig honderden miljoenen keren online bekeken. We kunnen inmiddels dan ook met een gerust hard stellen dat YouTube het nieuwe MTV van deze generatie is. Bent u ook zo'n moderne muziekliefhebber? Dan is YouTube Music Video Lyrics een leuke extensie om eens te bekijken. De extensie werkt simpel: er wordt een knop toegevoegd aan de menubalk. Zodra een songtekst beschikbaar is voor een muziekvideo, dan verandert de knop en verschijnt de tekst 'Lyric'. Klik op de knop om de songtekst te bekijken.

© PXimport

Bekijkt u vaak videoclips op YouTube? Met een druk op de knop hebt u de songtekst bij de hand.

22. RSS in Chrome

Het is haast niet voor te stellen, maar standaard worden rss-feeds niet herkend door Chrome en dus kan de browser er niet mee overweg. Waarom Google hiervoor heeft gekozen is onduidelijk, maar vermoedelijk wilde men een zo 'clean' mogelijke browser maken, met zo min mogelijk opsmuk. Hoe dan ook, Google biedt in elk geval de mogelijkheid om de RSS Subscription Extension toe te voegen. Installeren is met een paar keer klikken gebeurd. Wanneer een website voorziet in een rss-feed, dan verschijnt het bekende rss-pictogram automatisch in de adresbalk. Klik erop om u te abonneren.

© PXimport

Ongelooflijk maar waar: rss wordt niet standaard ondersteund. Met deze extensie wel.

23. Buienradar

Snel even kijken of het droog blijft, doet u natuurlijk via de populairste weerwebsite van Nederland: Buienradar. En uiteraard is er ook voor Buienradar een extensie geschreven. Klik op de knop in de menubalk en u ziet het bekende buienradarkaartje van Nederland. De extensie biedt diverse opties, zo kunt u kiezen voor een uitgebreid buienradarscherm inclusief meerdaagse weersverwachting of juist voor enkel de radar. Standaard geeft het pictogram het huidige weerbeeld weer, wat iedere tien minuten automatisch wordt aangepast aan het weer. U kunt dit overigens ook uitschakelen en kiezen voor een van de tientallen statische pictogrammen.

© PXimport

Gaat het regenen of blijft het droog? Met de Buienradar-extensie weet u het direct!

24. Activeer nieuwe tabbladen direct

Het is in Chrome niet mogelijk om nieuwe tabbladen automatisch naar de voorgrond te halen, zoals bij de meeste andere browsers. Met de extensie Tabs to the front lost u dit snel en eenvoudig op. Even installeren en iedere keer als u een link opent in een nieuw tabblad, zal dit nieuwe tabblad automatisch geactiveerd worden. Het zou goed kunnen dat dit gemis in een volgende versie van Chrome al standaard ingebouwd wordt, maar zolang dit nog niet gebeurd is, hebt u met Tabs to the Front in elk geval een oplossing!

© PXimport

Nieuwe tabbladen worden automatisch naar de voorgrond gehaald.

25. Google Maps binnen handbereik

Veel extensies maken veelvoorkomende acties een stuk sneller en eenvoudiger. Zo ook Select To Get Maps, dat ervoor zorgt dat u Google Maps altijd binnen handbereik hebt. Want hoe vaak hebt u niet een adres van een winkel of ander bedrijf gekopieerd en geplakt in Google? Met Select To Get Maps, selecteert u simpelweg een adres en er verschijnt een klein menuutje. Kies Show on Map of Get Directions en Google Maps opent in een nieuw tabblad. Respectievelijk wordt de locatie getoond, of kunt u uw vertrekadres invullen om de routebeschrijving te verkrijgen. Erg handig!

© PXimport

Met Select To Get Maps ziet u de exacte locatie van elk adres in een handomdraai.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten