De 5 beste navigatie-apps voor het buitenland

Door: robin-smit | 24 juni 2013 14:10

Apple

Navigatie-apps zoals Waze en Apple Kaarten brengen je zonder veel moeite overal naartoe wanneer je binnen de landsgrenzen blijft. Ben je echter van plan om je smartphone deze zomer ook in het buitenland in te zetten als navigatie-systeem, dan is het verstandig een app te zoeken die geen actieve internetverbinding nodig heeft tijdens het navigeren. Hiermee voorkom je ongewenst dataverbruik dat kan resulteren in hoge rekeningen van je telecomprovider. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet gebeurt hebben we de beste offline navigatie-apps voor je op een rijtje gezet.

Navfree GPS (iOS, Android)

Navfree GPS is een navigatie-app die volledig kosteloos kan worden gedownload. Bij de app krijg je, afhankelijk van de versie, gratis toegang tot offline kaarten van enkele landen. Wie meer landen wil toevoegen aan zijn collectie kan deze los aanschaffen binnen de app voor een bescheiden prijs. Handig aan dit systeem is dat je voor een vakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk niet alle kaarten van West-Europa aan hoeft te schaffen. De duidelijkheid van de aanwijzingen van Navfree GPS zijn over het algemeen voldoende en de optionele online diensten zorgen ervoor dat deze goedkope app absoluut niet zo aanvoelt.

Score 7/10 | iOS, Android | Gratis

TomTom (iOS, Android)

Het Nederlandse TomTom is misschien wel een van de bekendste navigatie-bedrijven die we kennen. Naar onze mening terecht, want ook met de apps voor Android en iOS biedt het bedrijf een vertrouwde en betrouwbare navigatie-oplossing. De app wordt gekenmerkt door duidelijke aanwijzingen en altijd correcte kaarten. Daarnaast biedt de app uitgebreide extra diensten, maar helaas is hier wel een actieve internetverbinding voor nodig. De betrouwbaarheid van TomTom komt wel met een prijskaartje waarvan het de vraag is of je dit wil neerleggen voor een eenjaarlijkse vakantie. Wel kan je er zeker van zijn dat je geen discussies meer zult hebben onderweg naar de vakantiebestemming.

Score 9/10 | iOS, Android | Vanaf € 49,99

Skobbler (iOS, Android)

Een goedkoper alternatief is de app GPS Navigation 2 van Skobbler. De app zelf is volgens de makers goedkoper dan een liter benzine en toegang tot de wereldwijde offline kaarten kost je minder dan ijsjes voor het hele gezin. De lage prijs is overigens wel terug te zien in de duidelijkheid van de aanwijzingen en de correctheid van de kaarten. Deze onderdelen zijn niet slecht, maar lang niet zo goed als die van duurdere apps. Net als enkele andere apps biedt GPS Navigation 2 van Skobbler uitgebreide informatie over het verkeer aan de hand van meldingen van andere gebruikers. Voor het gebruik hiervan heb je echter wel een actieve internetverbinding nodig.

Score 6/10 | iOS, Android | vanaf € 1,00

Nokia Rijden (Windows Phone)

Ben je in het bezit van een Windows Phone toestel? Dan is goede offline navigatie vaak dichterbij dan je denkt. Nokia levert haar Windows Phone toestellen namelijk standaard met de app Nokia Rijden. Gebruikers van Windows Phone toestellen van andere fabrikanten moeten nog even geduld hebben, maar ook voor deze toestellen wordt Nokia Rijden binnenkort beschikbaar gesteld. Veel gebruikers zweren bij de app en dat is terecht. Nokia Rijden biedt je namelijk duidelijke navigatie, veel extra diensten en de mogelijkheid om kaarten, per land, op te slaan voor offline gebruik.

Score 8/10 | Windows Phone | Gratis

Google Maps (Android, iOS)

Google Maps is de navigatie-app van de gelijknamige kaartendienst van Google. De app is voor zowel Android als iOS te downloaden. Dit wil echter niet zeggen dat deze apps nagenoeg gelijk zijn aan elkaar. Android gebruikers hebben namelijk de mogelijkheid om kaarten offline op te slaan. De grootte van deze offline kaarten is echter wel behoorlijk beperkt, waardoor de app minder geschikt is voor lange routes. Ook zijn de aanwijzingen in Google Maps minder duidelijk dan die van betaalde apps. We mogen hier echter een gegeven paard niet in de bek kijken en moeten zeggen dat Google Maps een prima gratis dienst is.

Score 5/10 | iOS, Android | Gratis

Nog enkele tips voor je op reis gaat

Veel van de bovenstaande apps bieden ook online diensten zoals flitsverklikkers en file-informatie. Voor het gebruik van deze diensten is een actieve internetverbinding nodig. Wil je er zeker van zijn dat deze diensten in het buitenland niet actief kunnen zijn? Vergeet dan niet je dataverbinding uit te schakelen of data roaming niet toe te staan. Door WiFi-hotspots te zoeken bij bijvoorbeeld restaurants en winkels kan je file- en flitsinformatie alsnog ophalen. Vergeet overigens niet om de waarschuwingen voor flitsers in Frankrijk helemaal uit te schakelen, want dit is hier namelijk strafbaar. De boete voor het gebruik van flitsverklikkers in Frankrijk kan oplopen tot € 1.500.

6 Reactie(s) op: De 5 beste navigatie-apps voor het buitenland

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 oktober 2013 23:09 Anoniem
  Ik vraag me af, als je gebruik maakt van gps,gebruik je dan ook data?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2013 22:48 Anoniem
  Bij de TomTom app heb je geen data, dus echt offline gebruik bij navigatie!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2014 15:30 Anoniem
  Vreemd dat Sygic er niet bij staat… Had hem wel verwacht eerlijk gezegd..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 juli 2014 01:40 Anoniem
  Ik vertrek binnenkort naar Frankrijk en ik ga NAVfree gebruiken handig je kan de kaarten gratis downloaden dus ze is helemaal gratis en je kan ze ook OFFLINE gebruiken zonder internet een super app!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 augustus 2014 18:44 Anoniem
  Wanneer je echter van de route afwijkt dan blijft Google Maps naar een nieuwe route zoeken …. Niet handig dus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2015 17:19 Anoniem
  Ik navigeer al jaren met Nokia, vroeger met OVI maps en nu met HERE maps en dat gaat geweldig en geheel gratis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.