De beste aangepaste launchers voor je Android-telefoon

Door: derek-walter | 25 juni 2015 14:22

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De nieuwste marketingslogan van Android is "Be together, not the same". Hoewel dergelijke motto's gewoonlijk een truc zijn om je geld uit te laten geven, zit er hier veel waarheid in.

Aangepaste launchers zijn al vanaf het begin een kenmerk van Android-tweaking. Ze kwamen gedeeltelijk voort uit noodzaak, aangezien Android vrij lelijk was voordat Google besloot om design serieus te gaan nemen. Lees ook: Slimme multitasking-apps en-tools voor Android.

Ze zijn met de tijd meegegaan en geven je de mogelijkheid om het thuisscherm van je Android-apparaat er helemaal anders uit te laten zien of anders te laten functioneren dan dat van de persoon naast je.

Launchers hebben een ander doel: Ze maken het mogelijk om de doorgaans niet al te spectaculaire aangepaste skin die fabrikanten op de nieuwste vlaggenschip telefoons blijven zetten weg te halen, hoewel stock Android er dankzij Google's Material Design nu erg goed uitziet.

Je kunt er nu een heleboel vinden in de Play Store, maar hier bespreken we vier skins die er op hun eigen manier echt uitspringen.

Je launcher veranderen

Met Android kan elke applicatie als standaard dienen voor een specifieke actie. Wanneer je op de thuisknop drukt, stuur je je apparaat naar het thuisscherm, maar je kunt zelf kiezen welke launcher daarmee omgaat.

Je telefoon of tablet heeft een gedeelte waarin je de standaard applicaties kunt kiezen (zie afbeelding).

Met Android kun je een aangepaste launcher als je standaard thuisscherm kiezen.

Als je een launcher hebt uitgeprobeerd en wilt omschakelen, ga dan naar Settings > Default Applications > Home en selecteer de launcher die je voorkeur heeft. Met sommige interfaces, zoals Samsung's TouchWiz, kun je meteen vanaf dit scherm een launcher verwijderen.

Krijg de Nexus-stijl met de Google Now Launcher

Met de Google Now Launcher kom je het dichtst in de buurt van stock Android zonder Nexus apparaat.

Google Now is de toekomst van Android. Het is je reispartner en sportmetgezel. Het integreert ook data van meer dan 70 apps en dit neemt nog altijd toe.

Google's gesproken commando's worden steeds sterker en er komen telkens nieuwe mogelijkheden. Dus als je echt een Google telefoon wilt hebben, moet je de Google Now Launcher gebruiken. Je Google Now kaarten zijn slechts een swipe van het thuisscherm verwijderd en er wordt altijd naar een gesproken commando geluisterd. De app-drawer, animaties en algehele esthetiek is een maatstaf voor Material Design, waardoor je een Nexus-achtige ervaring krijgt.

Ik zou echter graag willen dat Google er wat meer aanpassingsopties in zou verwerken. Je zou de mogelijkheid moeten hebben om te configureren hoeveel apps er op je thuisscherm passen, zodat de extra schermruimte niet verloren gaat als je een grotere telefoon hebt, zoals een Galaxy Note 4 of een Nexus 6.

Bovendien blijft de widget drawer een rommeltje. Zelfs TouchWiz slaagt erin om je beschikbare widgets op minder schermen te laten passen, zodat je niet eindeloos hoeft te scrollen om een bepaalde widget te vinden.

Action Launcher 3 is voor knutselaars

Action Launcher 3 combineert een Material Design look met veel aanpassingsopties.

Als je van een schone, Google Now-achtige stijl houdt, maar graag wat meer flexibiliteit wilt, raad ik Action Launcher 3 aan. De interface lijkt erg op de Google Now Launcher, compleet met de witte achtergrond in de app drawer en de mogelijkheid om snel Google Now te openen door de thuisknop ingedrukt te houden.

Maar het heeft een enorm aantal verschillende opties waarmee je je telefoon naar je eigen smaak en gebruikswijze kunt aanpassen. Mijn favoriete functie is de mogelijkheid om de notificatiebalk naar beneden te slepen door op een willekeurige plek op het scherm te omlaag te swipen. Aangezien een gemiddeld scherm tegenwoordig een formaat van zo'n vijf inch heeft, kan het oncomfortabel zijn om de notificatiebalk helemaal vanaf de bovenkant omlaag te slepen.

Je kunt een aangepast gebaar aanmaken, het thuisscherm tweaken en van links naar rechts swipen om snel een app te zoeken (deze functie kun je echter ook uitschakelen).

Dus als je een Samsung-apparaat hebt en jaloers bent op de manier waarop eigenaren van een Galaxy S6 de thuisknop tweemaal kunnen indrukken om de camera te openen, kun je nu je eigen telefoon hetzelfde laten doen. Voor de volledige set van opties moet je voor 5 dollar de Pro-versie aanschaffen. Maar er zijn een heleboel mogelijkheden beschikbaar in de gratis editie zodat je voordat je het koopt een goed beeld kunt krijgen of je het je zal aanspreken.

2 Reactie(s) op: De beste aangepaste launchers voor je Android-telefoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2015 20:37 Anoniem
  zieken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2015 09:57 Anoniem
  heb doodle launcher op mijn gsm ook erg leuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.