De beste fotogalerij-apps voor Android

Door: derek-walter | 17 juni 2015 13:25

Review

Je maakt waarschijnlijk heel wat foto's met je smartphone. Of je nu een geweldige smartphonecamera hebt zoals de Galaxy S6 of een middelmatig apparaat, het staat altijd paraat voor speciale fotomomenten.

Natuurlijk betekent dit dat je waarschijnlijk een heleboel foto's hebt. Te veel om zelf te beheren, tenzij je heel veel vrije tijd hebt en een hoop geduld. Lees ook: 9 Android-tips om je foto's te bewerken.

Daarom heb je een camerarol-app nodig die meer kan dan alleen je afbeeldingen weergeven. Je telefoon werd wellicht geleverd met een app met de naam "Gallery" of iets soortgelijks en je hebt waarschijnlijk de Google's Photos-app, maar er is vast iets beters te krijgen. Er zijn verscheidene apps van derden die je kunnen helpen met het inperken van je verzameling en het beter organiseren van je foto's, zodat je niet eindeloos hoeft te swipen als je je vrienden een bepaalde foto wilt laten zien.

MyRoll verrast je met de beste momenten

Als je wilt dat je fotogalerij een deel van het zware werk op zich neemt en je verrast met de foto's die jij het beste vindt, kijk dan eens naar MyRoll.

De klassieke camerarol-layout en een raster met voorbeelden van je afbeeldingen zorgen ervoor dat het eenvoudig te navigeren is. Maar het verschil met andere apps is de manier waarop het foto's groepeert in Moments. Dit zijn groepen foto's die je rond dezelfde tijd of op dezelfde locatie gemaakt hebt.

MyRoll stuurt een pushnotificatie naar je Android Wear-smartwatch wanneer het een groep foto's samenvoegt.

Dit is geweldig voor vakantiefoto's of wanneer je een hoop foto's van een schattige baby genomen hebt. Het automatisch leren gaat niet perfect - ik werd op de hoogte gesteld van een coole nieuwe groep foto's om er vervolgens achter te komen dat het een groep van 10 screenshots was.

MyRoll heeft echter wel een oplossing voor dit probleem in de vorm van een partner app: Gallery Doctor.

Gallery Doctor helpt ruimte vrij te maken door slechte foto's te verwijderen.

Het analyseert je foto's en raadt aan welke "slechte" afbeeldingen je kunt weggooien, zoals screenshots of foto's van een lage kwaliteit. Je kunt zelf beslissen welke foto's er moeten worden weggegooid, zodat het programma niet per ongeluk zomaar je trouwfoto's weggooit. Het sorteren gaat eigenlijk erg goed. Ik maak uitzonderlijk veel screenshots, maar het helpt goed om slechte foto's te verwijderen die je over het hoofd had gezien.

A+ Gallery is het beste voor Facebook verslaafden

Als je Facebook gebruikt voor het delen van je foto's is A+ Gallery waarschijnlijk de beste optie. De app kan verbinding maken met Facebook's back-up dienst voor foto's zodat je foto's meteen klaar staan om te delen, iets wat je normaal gesproken binnen de app van het sociale netwerk moet doen.

A+ Gallery Photos heeft een schone interface en maakt het mogelijk om op kleur naar foto's te zoeken.

A+ heeft ook een interessante functie waarmee je op basis van kleur naar foto's kunt zoeken. Het is een beetje vreemd en niet iets wat ik regelmatig zou gebruiken, maar misschien denken anderen daar anders over.

Over het algemeen heeft het een schone interface, waardoor het een geweldig alternatief is als je standaard galerij niet zo mooi is, wat helaas soms het geval is met telefoonfabrikanten.

Quickpic werkt geweldig met back-up diensten

Quickpic kan al je foto's weergeven als je een aantal verschillende cloudopslag-accounts gebruikt. Google Drive/Photos, Dropbox, OneDrive, Amazon, Box en andere diensten worden allemaal ondersteund. Je kunt een foto ook direct met een ander apparaat delen via wifi, hoewel ik hiervoor bluetooth of Android Beam zou aanbevelen.

QuickPic maakt verbinding met alle belangrijke back-up diensten.

Je kunt je afbeeldingen ook bekijken als stapel, raster of lijst en ze in mappen sorteren. De interface heeft een heleboel Material Design-elementen, zoals de navigatiebalk en het uitschuifmenu, dus het is eenvoudig te gebruiken en ziet er prachtig uit.

Piktures biedt een schone, slimme interface

Piktures: Dit is één van de best uitziende galerij apps die er is. Er zijn verscheidene gedeeltes waar je doorheen kunt swipen, waarbij je foto's in verschillende hoofdcategorieën op verschillende schermen onderverdeeld worden. Je kunt vervolgens swipen om je albums te zien, foto's die gegroepeerd zijn op basis van locatie of een kalenderweergave die bepaalde foto's van verschillende dagen laat zien.

Je kunt je foto's en video's navigeren door in de Piktures-interface heen en weer te swipen.

Je kunt de boel wat opleuken door een bepaalde afbeelding te selecteren als feature foto voor een map. Het ziet er mooi uit en maakt het gemakkelijker om een idee te krijgen van wat er in de map staat.

Negeer de foto ambities van Google niet

Hoewel al deze apps bewonderenswaardige implementaties zijn, is het de moeite waard om de evoluerende inspanningen van Google op het gebied van foto's in de gaten te houden. De meeste fabrikanten stellen het niet in als standaard, maar Google+ Photos staat samen met Google+ op je apparaat. Google gaat het uit de bundel halen van haar sociale netwerk en is bezig met het verplaatsen van de belangrijkste opslag hub naar Google Drive.

Dit betekent dat je je galerij in beide apps kunt bekijken; het belangrijkste voordeel van de standalone Photos is dat het Auto Awesome en automatische aanpassingen aan afbeeldingen heeft. Het heeft ook mogelijkheden om de belichting aan te passen, waarvan er veel overgenomen zijn van Snapseed, dat door Google is opgekocht.

Foto's zijn belangrijk op smartphones - denk aan de nadruk die Samsung op de camera heeft gelegd met haar Galaxy S6 en LG met de G4. Dit betekent dat de applicaties die je foto's beheren steeds beter moeten worden om hun plek op je telefoon te behouden.

3 Reactie(s) op: De beste fotogalerij-apps voor Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juni 2015 16:12 darknessblade
  waarom zal je nutteloze apps instaleeren voor iets wat de standaard gallerij app ook kan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juni 2015 18:53 Jorispeterse
  Vaak werkt een alternatieve gallerij net even sneller, makkelijker, beter dan de standaardversie. Ik ben zelf al jaren tevreden gebruiker van Quickpic.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2015 11:35 Kasander
  darknessblade,
  Als een (natuurlijk gratis) alternatief net even wat handiger functies heeft of net wat sneller is is voor mij de keus makkelijk.
  (En natuurlijk bestaat 'gratis' niet, dat weet ik ook wel.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.