Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu

© PXimport

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu

Geplaatst: 4 juli 2022 - 11:24

Aangepast: 14 december 2022 - 09:36

Joris Peterse

Je smartphone is een veelzijdig apparaat: muziek luisteren, foto’s en video’s maken, gamen, YouTube streamen, whatsappen, mailen, Instagram, Snapchat.... En deze lijst kan nog wel heel lang zo doorgaan. Wanneer je echter gaat zoeken naar een nieuwe smartphone, kom je in een woud van verschillende toestellen terecht. Wij helpen je met het vinden van de beste smartphone, met de beste smartphones van nu.

Top 10 beste smartphones

Tips voor je smartphone

Veelgestelde vragen

Scheidingslijn

© PXimport

Top 10 smartphones (juli 2022)

1. Apple iPhone 13

De beste smartphone9Score90

Niet geheel verrassend dat de iPhone 13 de lijst aanvoert. De reguliere iPhone 13 (dus niet de Pro-uitvoering) is een smartphone die overal goed in is. Krachtige specificaties, een van de beste camera’s, een prachtige beeldkwaliteit en een langdurige update-ondersteuning. De iPhone 13 is een veilige aankoop waar je jaren mee door kunt. Nadelen zijn er ook. De prijs is zoals je van Apple gewend bent: niet goed te praten. Ook beschikt de smartphone nog altijd over een niet-universele Lightning-oplader. Niet van deze tijd. Gelukkig steekt de Europese Commissie hier een stokje voor.

Koop de iPhone 13 bij Bol.com

2. Samsung Galaxy S22 Ultra

Galaxy Note met andere naam8Score80

Ken je de Samsung Galaxy Note nog? De iconische smartphoneserie was herkenbaar aan de grote schermen en handige stylus, die je in het toestel opbergt. Die serie had een imagoprobleempje na een uitvoering met ontploffende accu en moest het veld ruimen voor de vouwbare smartphones. Toch herleeft de Note met deze Samsung Galaxy S22 Ultra. Scherm en pennetje zijn aanwezig. Ook lange ondersteuning, geweldige camera en fraaie behuizing. Minpunten vinden we in de ongewenste voorgeïnstalleerde apps en diensten, het ontbreken van veel zaken (adapter, geheugenkaartslot, audiopoort), wat lage accucapaciteit en de forse prijs. Let echter goed op: prijzen van Samsung-smartphones schommelen vaak.

Koop de Samsung Galaxy S22 Ultra bij Bol.com

3. Xiaomi 12X

Goed voor weinig8Score80

De 12-serie van Xiaomi zijn de topsmartphones van het Chinese merk, dat de concurrentie aan moet gaan met Samsung en Apple. Maar toegegeven, Xiaomi legt dat met afstand af. Vooral de camera, updates en met name de software kunnen niet tippen. Wat Xiaomi wél goed doet is betaalbare smartphones maken, daarom valt deze Xiaomi 12X positief op. De goedkoopste uit de 12-serie. De Xiaomi 12X heeft een geweldig scherm, snellaadfunctie en is behoorlijk compact. Minpunten zijn er ook. De zoomcamera is overbodig en ook de software kan beter.

Koop de Xiaomi 12X bij Bol.com

4.Samsung Galaxy A33

Betaalbaar met lange support7Score70

De Samsung Galaxy A33 is een prima smartphone als je niet teveel wilt betalen en wel enkele jaren vooruit wil. Op papier lijkt het toestel wat minder imposant dan de specificaties van Chinese merken als OnePlus, Motorola en Xiaomi (inclusief submerken Poco en RedMi). De specificaties zijn een stukje lager. Waar Samsung echter de concurrentie aftroeft is update-ondersteuning. De Galaxy A33 zorgt ervoor dat je jaren bij de tijd blijft. Qua rekenkracht en extra camera’s hoef je niet veel te verwachten. De accuduur en primaire camera zijn (naast de ondersteuning) zeker de moeite waard.

Koop de Samsung Galaxy A33 bij Bol.com

5. Samsung Galaxy Z Fold3

Opvouwbaar scherm voor iedereen geschikt8Score80

Speelt geld geen rol als het aankomt op een nieuwe smartphone? Dan is er eigenlijk maar één keuze. Samsung heeft als eerste de opvouwbare smartphone zo gemaakt dat hij (afgezien van de prijs) klaar is voor het grote publiek. Dichtgevouwen lijkt de Samsung Galaxy Z Fold3 op een dikke smartphone. Het toestel herbergt echter een groot tweede scherm dat je openvouwt als een boek, verwerkt in een mooi ontwerp en met stevige scharnieren. Met als fraai detail de frontcamera, die min of meer achter het scherm is verwerkt. Klein minpuntje vinden we in de vouwlijn in het scherm, en de prijs natuurlijk.

Koop de Samsung Galaxy Z Fold3 bij Bol.com

6. Realme 9 Pro+

Betaalbaar en krachtig8Score80

Het Chinese Realme doet misschien geen belletje rinkelen. Het merk valt onder BBK Electronics, dat ook andere merken voert als OnePlus en Oppo. Het verklaart waarom deze smartphones vaak lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Het prijskaartje onder de 500 euro maakt de Realme 9 Pro+ toegankelijk en je krijgt daar een hoop voor terug: krachtige specs, een goed scherm, razendsnel opladen. En gewoon een mooi toestel. Iets minder enthousiast zijn we over de camera, met name de groothoeklens.

Koop de Realme 9 Pro+ bij Bol.com

7. Google Pixel 6

Het beste van Android7,5Score75

Het is zo jammer dat Google zijn smartphones nog altijd niet in Nederland uitbrengt. Hierdoor moet het toestel (grijs) geïmporteerd worden. Het is de meerprijs en moeite waard, want een Pixel-smartphone staat garant voor de beste update-ondersteuning die je op Android kunt krijgen, je loopt voorop qua cameraprestaties en je hebt een smartphone met een schone Androidversie. Bovendien is de prijs niet overdreven hoog. Wat wel jammer is dat de Google Pixel 6 sinds de lancering kampt met veel bugs. Gaandeweg heeft Google er gelukkig al veel gladgestreken.

Koop de Google Pixel 6 bij Bol.com

8. Apple iPhone 13 Pro (Max)

In de schaduw van de iPhone 138Score80

Is de iPhone 13 nou zo goed, of had Apple met de iPhone 13 Pro (en grotere Pro Max) gewoon wat meer moeten bieden? Het is gek, maar de Pro-uitvoering is een geweldige smartphone in de schaduw van zijn kleinere broertje. Natuurlijk. De extra zoomlens is prettig. De extra rekenkracht en het grotere scherm met hogere verversingssnelheid zijn mooi meegenomen. Toch mag je voor deze prijs meer verwachten, op zijn minst een moderne usb-c-aansluiting. Dat maakt de iPhone 13 Pro echter geen slechte keuze. Integendeel. Maar een stuk lager in de lijst dan de iPhone 13.

Koop de iPhone 13 Pro Max bij Bol.com

9. Samsung Galaxy S21FE

Slimme keuze8Score80

Samsung Galaxy smartphones komen er in ongekend veel soorten en uitvoeringen. Deze Galaxy S21 FE heeft misschien de meest stompzinnige naam: FE staat voor ‘fan edition’, alsof het om een sportclub gaat. Dat neemt niet weg dat het ’t beste van de topserie uit 2021 gaat. Maar dan toegankelijk geprijsd. En met een prijs waar ook nog eens vaak gestunt wordt. Je krijgt in ieder geval goede update-ondersteuning, een mooi toestel, krachtige chipset en vooral een uitstekende camera. Wil je er nog een klein schepje bovenop doen? Houd dan de reguliere Galaxy S22 in de gaten!

Koop de Samsung Galaxy S21 FE bij Bol.com

10. Fairphone 4

De enige duurzame optie8Score80

In tegenstelling tot alle andere fabrikanten vertelt Fairphone een duurzaam verhaal dat niet beperkt blijft tot marketing. Bij het ontwerp van de Fairphone 4 is rekening gehouden met repareerbaarheid en onderdelen kun je zo bestellen. Ook belooft Fairphone zijn toestellen langdurig te voorzien van updates. Keerzijde is dat je niet voorop loopt met specificaties, camera en ontwerp. Ook rammelt het duurzame verhaal hier en daar: zo is de audiopoort van dit model verwijderd en is Fairphone gestart met de verkoop van bluetooth in-ears. Een productgroep van wegwerpelektronica die onrepareerbaar zijn.

Koop de Fairphone 4 bij Bol.com

Scheidingslijn

© PXimport

Tips voor je smartphone

Volstaat je huidige smartphone?

Je bent geneigd om meteen de prijsvergelijkers en provider-aanbiedingen op te zoeken wanneer het tijd wordt voor een nieuwe smartphone. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om je eerst een paar vragen te stellen. Allereerst: volstaat je huidige smartphone nog? Je bent wellicht gewend om iedere twee jaar je abonnement te verlengen met een nieuw toestel. Maar je betaalt nog altijd de volle mep voor de smartphone, uitgesmeerd over de duur van je abonnement. Als je het toestel los aanschaft, kun je er vaak een betere deal vinden en een goedkoper sim-only abonnementje nemen. Je kunt op die manier ook wachten met het kopen van een nieuwe smartphone, totdat je de best deal tegenkomt... Zolang je huidige toestel nog volstaat natuurlijk!

Het kan natuurlijk voorkomen dat je geneigd bent een nieuwe smartphone te kopen omdat de accuduur van je huidige toestel niet meer zo best is, of het toestel niet zo snel meer reageert. Een nieuwe accu of een reset (je smartphone als schone lei) kan er weer voor zorgen dat je smartphone als nieuw werkt.

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu-18634614

© PXimport

Waarvoor gebruik jij je smartphone?

Voordat je je in het oerwoud van smartphones stort, is het ook zaak om na te gaan waar je je smartphone het meest voor gebruikt. Wil je whatsappen, browsen, muziek luisteren en fotootjes delen? Dan heb je geen iPhone van 1200 euro nodig. Dan kun je voor 250 euro al een opvallend luxe smartphone krijgen. Wil je de mooiste foto’s, beste (game-)prestaties en de mooiste beeldschermen, dan kom je wel in de duurdere prijsklasses. Sta ook even stil hoe lang je met een smartphone wilt doen. iPhones zijn het meest toekomstbestendig, met degelijke update-ondersteuning. Maar pak je smartphone dan wel goed in, want Apple heeft een beruchte reputatie als het aankomt op het onmogelijk maken van reparaties.

Budgetsmartphones

Een smartphone hoeft geen extreem hoge uitgave te zijn. Sterker nog: anno 2022 is het lastig om een prijskaartje van boven de 700 euro voor een smartphone nog goed te kunnen praten. Goede smartphones (waar je gerust minstens twee jaar mee doet) zijn al verkrijgbaar vanaf 300 euro. Daarbij hoef je eigenlijk vrijwel nergens echt op in te leveren: de camera’s schieten prima plaatjes, alle apps draaien zoals je gewend went en de toestellen ogen ontzettend luxe. In deze prijscategorie kun je geen iPhone krijgen, maar het aanbod van Android-smartphones is erg goed. Vooral Samsung en Nokia bieden indrukwekkend goede smartphones aan in deze prijsklasse. Laatstgenoemde heeft vaak Android One op zijn smartphones geïnstalleerd: een speciale Androidversie die dankzij de ondersteuning van Google gegarandeerd van updates wordt voorzien.

Chinese smartphones

Wie een beetje slim shopt, koopt een Chinese smartphone. Waarschijnlijk denk je bij een Chinese smartphone aan Huawei en wellicht ben je bekend met merken als Oppo en OnePlus, die hun smartphones al in Nederland aanbieden. Maar er zijn ook nog minder bekende merken als Xiaomi, Vivo en Meizu, die ontzettend goede smartphones aanbieden voor een fractie van de prijs die je zou verwachten. Het vergt echter wel wat uitzoekwerk, want de smartphones liggen niet in de schappen van Nederlandse winkels. Je bent dus afhankelijk van grijze import. Let even goed op bij welke webshop je bestelt en ga na hoe het zit met de garantie en het risico voor een importheffing.

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu-18634615

© PXimport

Camera-smartphones

Smartphones hebben de compactcamera al lang en breed ingehaald als het aankomt op het maken van mooie foto’s. Veel smartphones komen met meerdere camera's aan de achterzijde, wat dankzij een combinatie van een telelens en een groothoeklens inzoomen zonder kwaliteitsverlies mogelijk maakt. Ook kunnen dankzij slimme algoritmes scherpte-diepte-effecten worden toegepast in bijvoorbeeld portretfoto’s. Maar een dubbele camera betekent lang niet altijd betere foto’s: twee slechte lenzen maken minder goede foto’s dan één goede.

Welke smartphone maakt de beste foto's? Dat is een simpele vraag die niet zo makkelijk te beoordelen is. Apple's nieuwste iPhone 13 Pro schiet zonder twijfel de mooiste foto's. Maar functioneel loopt deze weer mijlenver achter op de Samsung Galaxy S22 Ultra. Deze smartphone heeft een extra lens die het mogelijk maakt tot 10x in te zoomen en zelfs tot 50x digitaal te zoomen - dankzij de beeldstabilisatie zijn je foto's ook nog eens onbewogen. Ook Google loopt voorop als het aankomt op de camera. Of je nu een goedkopere Pixel 4A 5G koopt of de Pixel 6 Pro

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu-18634616

© PXimport

iPhone

Veel mensen zweren bij de iPhone en zijn bij het zoeken naar een nieuwe smartphone dan ook op zoek naar een nieuwe iPhone. Dat is niet zo gek, het besturingssysteem (iOS) is ontzettend gebruiksvriendelijk, de nieuwste iPhone 11 (Pro) werkt geweldig en Apple doet er werkelijk alles aan om je vast te houden als iPhone-gebruiker (en in het verlengde daarvan AirPod-, Mac-, Apple Watch- en iPad-gebruiker). Alles van Apple werkt naadloos samen. Wat erg prettig is, maar je loopt tegen een kostenpost aan die niet in verhouding staat en daardoor niet goed te praten valt met argumenten als ‘ik gebruik hem heel veel’ of ‘ik doe er heel lang mee’. De prijzen van de nieuwste iPhones zijn behoorlijk gestegen, tot meestal ver boven de duizend euro. Kies je voor een nieuwe iPhone, dan zijn de oudere modellen zoals de iPhone 8 een betere optie. Kwaliteitsverschil is nauwelijks merkbaar en Apple zorgt dat je smartphone nog jarenlang updates krijgt.

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu-18634617

© PXimport

Keuzehulp: 10 beste smartphones van nu-18634614

© PXimport

Veelgestelde vragen

Zijn smartphones veilig?

Een smartphone zit bomvol met hoogstpersoonlijke gegevens, van whatsapp-gesprekken tot foto’s en vaak werkmail. Beveiliging van je smartphone is net even anders dan beveiliging van je pc: een antivirus-app gaat je niet helpen. Beveilig je toestel op zijn minst met vergrendeling, dat kan een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of zelfs gezichtsontgrendeling zijn. Het voorkomt dat anderen bij diefstal of verlies zomaar bij jouw gegevens komen, maar het voorkomt ook dat de dief je toestel kan resetten om door te verkopen. Iedere smartphone heeft ook ingebouwde bescherming bij diefstal of verlies. Via ‘Zoek mijn iPhone’ of ‘Vind mijn apparaat’ (voor Android-smartphones) kun je je toestel localiseren, een geluid laten maken, of in een extreem geval zelfs de data op het toestel wissen. Een ander veiligheids-aspect waar je rekening mee moet houden is phishing: voer daarom niet overal zomaar je gegevens in. Er zijn nog een hoop misverstanden over Android en veiligheid. Hoe dat zit zit lees je in het artikel 'Hoe veilig is Android?'.

Hoe zet ik mijn gegevens over naar mijn nieuwe smartphone?

Veel smartphones hebben een ingebouwde app die je stap voor stap helpen met het overzetten van de gegevens. Wanneer je van Android naar Android of van iPhone naar iPhone overstapt, hoef je zelfs alleen maar in te loggen met je Google- of Apple-account. Wel zo makkelijk. Van Android naar iPhone en vice versa is het soms lastig wat applicatie-gegevens over te zetten. Je contactpersonen kun je het makkelijkst online bij accounts.google.com kwijt, zodat je ze met zowel je iPhone als Android synchroniseert. Een handige dienst om je foto’s te back-uppen is de app Google Foto’s, die ook voor zowel Androids als iPhones beschikbaar is. WhatsApp heeft eveneens een ingebouwde back-upfunctie. Helaas kan deze niet gebruikt worden als je van een Android naar iPhone overstapt - of andersom.

Welke oplader heb ik nodig?

Veruit de meeste smartphones van tegenwoordig hebben een usb type-c-aansluiting om het toestel op te laden. Deze poort kan overigens ook gebruikt worden voor externe opslag en andere usb-apparaten. Handig is dat veel smartphones met een usb type-c-lader ook een snellader in de doos hebben. Hiermee laad je binnen een half uur tot zo’n veertig procent op. Sommige budgetsmartphones maken nog gebruik van de verouderde micro-usb-aansluiting. Ook Apple is een uitzondering, die maken nog gebruik van hun eigen (eveneens verouderde) Lightning-aansluiting. Steeds meer smartphones kunnen tegenwoordig ook draadloos opladen. Je legt de telefoon op een (aangesloten) plaatje of standaardje en het toestel laadt op, zonder dat je hem in hoeft te pluggen.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Hoeveel opslag je nodig hebt op je smartphone is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Maak je veel foto’s? Sla je veel muziek en afpeellijsten op? Installeer je veel apps en games? Ga ervan uit dat je minimaal 32GB opslagruimte nodig hebt. Veel Androidsmartphones bieden echter ook de mogelijkheid om een geheugenkaartje in het toestel te plaatsen, waardoor je je opslaggeheugen uitbreidt en makkelijk bestanden overzet van bijvoorbeeld je camera of pc. Wanneer je een smartphone op het oog hebt zonder ondersteuning van een geheugenkaart (zoals een iPhone), kun je bij twijfel altijd beter veilig kiezen voor de optie met meer opslagcapaciteit.

Is gezichtsontgrendeling veilig?

Veel smartphones bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om het toestel te ontgrendelen. Dat is wel zo makkelijk, anderen kunnen niet zomaar in je toestel en je hoeft zelf geen moeite te doen om je smartphone te ontgrendelen. Maar heel veilig is het niet, je bent immers afhankelijk van de techniek van de smartphonefabrikant. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk een smartphone te ontgrendelen met een uitgeprinte foto. De gezichtsontgrendeling van Apple, die de marketingafdeling Face ID noemt is wat veiliger, omdat het naast de frontcamera voor gezichtsherkenning ook een infraroodscanner gebruikt om diepte te meten. Toch is Face ID ook niet de veiligste vergrendeling. Een vingerafdrukscanner is minder foutgevoelig, maar nog altijd ben je afhankelijk van technologie. Plus: je moet je er prettig bij voelen biometrische gegevens achter te laten. De veiligste vergrendeling zijn daarom nog altijd een moeilijk te raden pincode of wachtwoord.

Wat heb je aan dualsim?

Er verschijnen steeds meer smartphones met een dualsim-mogelijkheid. Zo kun je twee simkaarten in je smartphone plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig voor wie zijn smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt en dus niet met twee toestellen op zak wilt lopen. Voor reizigers kan het ook van meerwaarde zijn. Wanneer je buiten de EU reist lopen de roaming-kosten al gauw op. Een lokaal data-simkaartje is dan wel erg praktisch. Sommige smartphones zoals die van OnePlus en Huawei bieden zelfs de mogelijkheid om apps twee keer te installeren, zo kun je bijvoorbeeld op beide telefoonnummers WhatsApp gebruiken op één smartphone. Op termijn zal de simkaart worden vervangen door e-sim, een soort ingebouwd simkaartje.

Kan ik veilig een Huawei kopen?

Huawei en dochtermerk Honor hebben een groot probleem. Door een handelsembargo kan het Chinese merk Android niet gebruiken zoals je gewend bent, omdat het niet mag samenwerken met Google. Ook zijn er veel angsten voor Chinese spionage. Wat dit inhoudt? Huawei is afhankelijk van een opensource versie van Android, zonder Google diensten. Ook updates zijn geen vanzelfsprekenheid meer. Maar is Huawei wel te vertrouwen? Dat is een lastig vraagstuk. Het bedrijf is nergens op betrapt. Feit blijft wel dat Huawei's EMUI-Androidschil minder veilig is dan de Androidschil van Androidfabrikanten. EMUI vind je helaas ook op Honor-smartphones.

In ons artikel over Huawei's spionagebeschuldigingen en het handelsverbod lees je hier meer over.

Moet ik een 5G-smartphone kopen?

Dat antwoord is simpel. Nee. De uitrol van 5G in Nederland loopt tegen allerlei struikelblokken aan. Hoewel providers beginnen te testen en adverteren met hun 5G-netwerken zijn deze netwerken nog gelimiteerd omdat ze niet alle benodigde bandbreedtes kunnen gebruiken. Het kan nog jaren duren voordat we volwaardig 5G in Nederland hebben.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000