De beste smartphones tot 200 euro

Door: redactie-computertotaal | 20 oktober 2016 07:18

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Conclusie

Accuduur

Kijken we naar de accuduur, dan is er in de vorm van de Acer Liquid Zest Plus een overduidelijke winnaar. Die heeft namelijk een capaciteit van 5000 mAh. Bij onze accutest waarbij we een film in een loop afspelen tot de accu helemaal leeg is, houdt dit toestel het liefst 1237 minuten (meer dan 20 uur) vol. Daar komt geen van de andere deelnemers ook maar in de buurt. De toch ook zeer goede prestaties van de Alcatel, Motorola, Samsung, Wiko en de Xiaomi komen hierbij vergeleken een beetje gewoontjes over. In het algemeen is het zo dat je behoorlijk goed zit in dit segment als je op zoek bent naar een smartphone met een bovengemiddelde accuduur.

De 5000mAh-accu in de Acer Liquid Zest Plus zorgt voor een ongehoord lange accuduur.

Software

De laatste jaren is er een trend gaande waarbij fabrikanten de skin die over Android heen wordt gebouwd, zo licht mogelijk maken. Motorola gebruikt al jaren vrijwel stock Android, maar nu zijn ook fabrikanten zoals Acer en Alcatel vrijwel volledig van hun eigen skin afgestapt. Een eigen skin is ook minder noodzakelijk dan voorheen, want veel functionaliteit die voorheen werd toegevoegd (zoals een zaklamp-functie) is inmiddels een standaardonderdeel van Android geworden.

De enige fabrikanten in deze test die nog een duidelijke signatuur aan Android geven zijn Huawei, LG, Samsung en Xiaomi. De opvallendste Android-implementatie is Cyanogen OS op de Wileyfox Swift. Cyanogen OS biedt je veel mogelijkheden om Android aan te passen. De vreemde eend in de bijt is uiteraard de Microsoft Lumia 650, die op Windows 10 Mobile draait. De beschikbaarheid van apps is nog altijd verre van optimaal en de interface toont iets te veel animaties om het gebrek aan snelheid te verdoezelen wat ons betreft. Toch is het besturingssysteem zeker niet vervelend om mee te werken. De live-tiles blijven een uniek kenmerk van dit besturingssysteem en werken in de praktijk ook prettig. Tot slot is het ook altijd goed om te kijken hoe up-to-date de besturingssystemen zijn. Daar valt LG toch wel een beetje door de mand, want de K10 draait nog op Android 5.1. Xiaomi maakt het nog wat bonter, die doet het nog met versie 5.0.

Cyanogen OS zoals gebruikt door Wileyfox op de Swift geeft de gebruiker veel vrijheid.

Conclusie

We zijn blij verrast over de kwaliteit van betaalbare smartphones tegenwoordig. Er zit simpelweg geen enkel echt slecht toestel tussen. Dat betekent uiteraard niet dat er geen uitschieters te noteren zijn, te beginnen bij de Chinese deelnemer aan deze test. Die is op vrijwel alle vlakken de andere deelnemers de baas. Wij zien alleen niet echt wat de zware MIUI-skin toevoegt, zeker als je bedenkt dat dit betekent dat hij onderliggend op Android 5.0 draait. Houd er ook rekening mee dat hij de meest voorkomende 4G LTE-band niet ondersteunt. Naast de Xiaomi Redmi Note 3 zijn de overige uitschieters wat ons betreft de Acer Liquid Zest Plus, de Motorola Moto G (2015) en de Wileyfox Swift. De Acer presteert over de gehele linie goed en springt eruit door z’n uitmuntende accuduur. De Motorola en Wileyfox zijn de toestellen waar je voor moet gaan als je in de markt bent voor de beste verhouding tussen prijs en prestaties. Hierbij lijkt de Wileyfox het puur op specificaties te winnen, zeker gezien zijn lagere prijs, maar in de praktijk is de Moto G wat ons betreft toch het betere toestel. De accuduur is beter en ook de camera is merkbaar beter. Al met al komt de Acer Liquid Zest Plus uit de bus als Best getest en de Motorola Moto G als Redactietip.

In de tabel vind je alle geteste modellen met hun specificaties.

Een Chinese telefoon kopen: aandachtspunten

Een Chinese smartphone is in de regel relatief goedkoper dan eentje die je in Nederland koopt. Er zijn echter wel wat zaken waar je op moet letten. Allereerst heb je te maken met invoerrechten. Dit is iets wat je vooraf kunt inschatten, dus een enorm probleem is dit niet. Wil je hier echt geen last van hebben, dan zijn er ook webshops die werken met een distributiecentrum in Europa zodat je geen invoerrechten hoeft te betalen.

Wij hebben ons toestel gekocht via www.honorbuy.com. Een fundamenteler probleem is dat Chinese smartphones niet altijd compatibel zijn met de Nederlandse netwerkinfrastructuur. Allereerst is het vrijwel zonder uitzondering zo dat de in Nederland populaire LTE Band 20 (800 MHz) niet wordt ondersteund. Je bent dan dus aangewezen op de hogere frequenties (1800 en 2600 MHz). Kort door de bocht gesteld betekent dit dat je in de Randstad goed uit de voeten kunt op 4G LTE, daarbuiten val je terug op 3G. De tweede manier waarop een Chinees toestel voor een vervelende verrassing kan zorgen, is vervelender. In Europa wordt gebruikgemaakt van FDD, wat staat voor Frequency Division Duplex. Dit houdt in dat er tegelijkertijd verzonden en ontvangen kan worden. In China wordt gebruikgemaakt van het minder geavanceerde TDD, wat staat voor Time Division Duplex. Een TDD-smartphone werkt niet op een FDD-netwerk. Let hier dus goed op als je besluit om een Chinees toestel te kopen.

1 Reactie(s) op: De beste smartphones tot 200 euro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 oktober 2016 09:55 jdboot
  Waarom de Huawei Honor 5C voor €192 niet meegenomen?
  Scoort ook niet verkeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.