De Galaxy S4 als je nieuwe fotocamera

Door: jeroen-horlings | 22 november 2013 12:29

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De redactie van Computer!Totaal vroeg mij of ik als fotojournalist mijn camera een dagje thuis wilde laten en de Galaxy S4 als enig gereedschap mee op pad wilde nemen. Die uitdaging ging ik graag aan. Hier deel ik mijn bevindingen en lees je hoe je het maximale uit de Galaxy S4-camera haalt.

Het was zomer, stralend mooi weer en eigenlijk te warm om op kantoor te zitten. Tijd dus om een verkoelend briesje op te zoeken, en waar kan dat beter dan op het eiland Texel? Kortom: tijd om een tas in te pakken. Wat neem je mee op zo'n dagtrip? In mijn geval is dat uiteraard altijd een camera.

Nu ging het anders, want de opdracht luidde om te onderzoeken welke fotokwaliteit de camera van de Galaxy S4 biedt. Die smartphone ging dus als enig foto-instrument mee op pad. Dat voelt wel wat kaal als je gewend bent altijd een 'echte' camera mee te nemen, zeker als dat een spiegelreflexcamera is. Een spiegelreflex biedt superieure beeldkwaliteit dankzij de grote beeldsensor en is zeer veelzijdig omdat je de lens kunt wisselen. De keerzijde is dat zo'n apparaat vrij groot en zwaar is.

Dat gesjouw betekent dat je een spiegelreflexcamera niet overal mee naartoe kunt (en wilt) nemen. Zeker op het strand is het onhandig om met zo'n groot, duur en gevoelig apparaat rond te lopen. Een compactcamera is vanwege het formaat al een stuk handiger, al zal je die ook niet altijd meenemen.

Bij een smartphone is dat anders: die heb je altijd bij je en hij past in een broekzak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tegenwoordig bijna meer foto's worden gemaakt met een smartphone dan met een 'echte' camera. Een smartphone loopt wat techniek betreft achter bij reguliere camera's, mede doordat de componenten veel kleiner moeten zijn, maar daar staat tegenover dat de beeldkwaliteit tegenwoordig heel behoorlijk is.

Daar komt nog een ander belangrijk argument bij: de kwaliteit van een foto is niet alleen afhankelijk van de camera, maar ook van de fotograaf. Toen tijdens de boottocht naar Texel de eerste meeuwen voorbijvlogen in afwachting van stukjes brood, greep ik onbewust naar de camera om mijn nek. Maar die was er niet, mijn camera zat nu in mijn broekzak.

Knoppen

Ik verwachtte niet dat ik op Texel veel complexe foto's zou gaan maken, dus het was eigenlijk wel bevrijdend om geen echte camera bij me te hebben. Toch voelde het soms wel wat 'onvolledig'. Op de Galaxy S4 mis ik knoppen waarmee ik de camera snel kan inschakelen en scherpstellen. Hij heeft geen zogenaamde 'ontspanknop' waarmee je normaal een foto maakt. In plaats daarvan staan er virtuele knoppen op het aanraakgevoelige scherm. Die werken in de basis goed, maar toch minder prettig dan echte knoppen. Normaal houd ik een compactcamera met twee handen stabiel vast, met een duim en wijsvinger aan iedere kant. Bij de S4 moet ik de rechterduim gebruiken om de virtuele knop te bedienen. Dat maakt het vasthouden van de camera iets minder stabiel, met mogelijke 'bewegingsonscherpte' (lees: een licht onscherpe foto) tot gevolg.

Ook voelt de duimbediening net wat minder natuurlijk aan. Een ander verschil is dat er ook geen fysieke knoppen zijn om snel even wat instellingen te veranderen. Die zijn echter wel snel op te roepen via het aanraakgevoelige scherm. Zo kun je gemakkelijk een bepaalde scene-stand kiezen, zoals de sportstand of de panorama-modus.

Scenes

Mij werd al snel duidelijk dat de camerafuncties van de Galaxy S4 vooral zijn bedoeld voor mensen zonder veel kennis van fotografie. Er zijn wel enkele handmatige instellingsmogelijkheden, maar die zitten verstopt in het menu en ze zijn bovendien niet te gebruiken bij de meeste (volautomatische) scene-standen. Een veelgebruikte functie als 'belichtingscompensatie', waarmee voorkomen kan worden dat een foto te donker of te licht wordt, zit bijvoorbeeld diep verstopt in het menu en nodigt daarom niet uit tot gebruik. Voor iemand met fotokennis is dat frustrerend, maar voor de meeste gebruikers zal het geen ramp zijn.

Daar staat tegenover dat de camera van de S4 wel heel erg eenvoudig in gebruik is. Aan de rechterkant zie je drie grote knoppen. De bovenste is voor het starten van een videofilm en met de middelste grote knop maak je een foto. Daaronder vind je de 'stand'-knop, waarmee je snel een scene-stand kunt kiezen. In de Auto-stand bepaalt de camera zelf de belichting en zal hij ook de kleur en helderheid optimaliseren.

Dat klinkt goed, maar de camera kan nog veel meer werk uit handen nemen. Bij 'gezichtscorrectie' wordt de huid egaler en mooier gemaakt, waarbij de camera een poging doet om kleine oneffenheden, zoals pukkeltjes, weg te werken. Ook leuk is 'beste foto', waarbij de camera een reeks foto's maakt, waarna je de beste kunt kiezen. Op die manier leg je (bijna) altijd het juiste moment vast.

1 Reactie(s) op: De Galaxy S4 als je nieuwe fotocamera

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 januari 2015 14:32 Anoniem
  hoi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.