De iPhone 5S getest: Fotomodus Burst

Door: Martin Gijzemijter | 10 oktober 2013 07:00

Review

Burst is één van die opties die echt van toegevoegde waarde zijn voor de iPhone 5S. Nooit meer onscherpe foto's maken omdat je snel je camera moe(s)t grijpen. Maar hoe goed werkt Burst nou echt?

Foto's maken in Burst-modus

In tegenstelling tot Slo-Mo (review), is Photoburst geen optie die je selecteert in de app Camera. Het is simpelweg een optie waarmee je in één klap een enorme reeks foto's kunt maken, waarna je alleen maar de beste hoeft te selecteren en de rest weg kan gooien.

Bust-modus gebruik je door de knop waarmee je de foto maakt ingedrukt te houden, waarna je iPhone 5S tien foto's per seconde schiet. Je kunt Burst-modus gebruiken in de gewone fotomodus, maar ook in de nieuwe modus vierkant, die je vanaf iOS 7 kunt kiezen.

Je maakt Burst-foto's door de fotoknop ingedrukt te houden.

Burst-foto's gebruiken

Tien foto's per seconde maken klinkt niet echt aantrekkelijk, immers, dan staat je Foto-app toch binnen de kortste keren vol met tientallen dezelfde foto's? Dat zou je denken, maar Apple zou Apple niet zijn als het bedrijf dat niet wat slimmer had opgelost.

Foto's die je maakt in Burst-modus worden in de app Foto's opgeslagen als Burst-foto. Wat dat inhoudt is dat Apple van alle foto's die je maakt in Burst-modus, de mooiste eruit pikt, en die toont als foto. In werkelijkheid is dat slechts een 'coverfoto' van de totale verzameling foto's.

Het is fijn dat Apple je dat werk uit handen neemt, maar de kans is groot dat je zelf de regie in handen wilt houden. In dat geval druk je op een Burst-foto in de app Foto's (je ziet dan direct hoeveel foto's daar achter schuilen) en vervolgens op Favorieten onderin. Je krijgt nu een overzicht te zien van alles foto's in deze Burst-verzameling. Wanneer je op een foto in de verzameling drukt, komt daar een vinkje bij te staan. Selecteer de foto's die je wilt houden en druk op Gereed. De foto's die je hebt geselecteerd zijn nu afzonderlijk in de app Foto's geplaatst. Je kunt dus de Burst-foto weggooien, en alleen de foto's bewaren die je had geselecteerd.

Selecteer in een Burst de foto's die je wilt bewaren en 'exporteer' deze naar je Filmrol.

Conclusie

Burst vereist een iets andere manier van werken en is daarom even wennen. Het is echter een fantastische manier om hectische situaties snel en scherp vast te leggen, waarbij je op een later moment pas hoeft na te denken over welke foto's je bewaart. De methode waarbij apple de foto's bewaart in Burst-verzamelingen is heel fijn, zo voorkom je dat het een zooitje wordt.

3 Reactie(s) op: De iPhone 5S getest: Fotomodus Burst

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 oktober 2013 13:43 Anoniem
  Zeg liever eens hoe de foto's van kwaliteit zijn. Zeker bij bewegende delen. Met daar gaat het uiteindelijk toch om.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2013 13:11 Anoniem
  Voor echte mooie foto's neem dan een Nokia Lumia 920
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2014 02:36 Anoniem
  Nee voor echt mooie foto's neem je een nikkon camera.
  Je gaat toch niet een nokia lumia nemen omdat je mooie foto's er mee kan maken. Ben je serieus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.