De iPhone 5S getest: Touch ID

Door: Martin Gijzemijter | 07 oktober 2013 07:00

Review

Beveiligingsexperts beweren dat het niet slim is om een apparaat te beschermen met een vingerafdruk. Toch doet Apple het, en het idee achter Touch ID is zeer indrukwekkend. Maar werkt deze functie van de iPhone 5S ook echt zo goed als Apple ons wil doen geloven?

Touch ID instellen

Wanneer je je iPhone 5S voor het eerst start, vraagt Apple je vrijwel direct om een vingerafdruk te registreren. Dat gaat overigens heel eenvoudig door je vinger op de sensor te houden, en deze een paar keer opnieuw te plaatsen (zodat de iPhone je vinger in verschillende posities leert herkennen). Na een paar stappen is je vingerafdruk geregistreerd en kun je Touch ID gebruiken. Tip: voeg de duimen van je beide handen toe, want pas wanneer je Touch ID gebruikt, zul je merken dat je je iPhone lang niet altijd in dezelfde hand hebt.

Een nieuwe vingerafdruk registreren doe je door te navigeren naar Instellingen / Algemeen / Toegangscode en vingerafdruk / Vingerafdrukken. Dit is overigens ook het menu waarin je kunt aangeven of je je vingerafdruk wilt gebruiken voor het ontgrendelen van het codeslot en het doen van aankopen in de App Store.

Een vingerafdruk toevoegen is heel eenvoudig.

Touch ID gebruiken

Wat enigszins verwarrend is, is dat Apple niet uitlegt hoe je Touch ID gebruikt. Wanneer je namelijk je telefoon vergrendelt en daarna weer wilt ontgrendelen, moet je alsnog je code intoetsen. Echter, dat lijkt alleen maar zo. Plaats je namelijk je duim op de vingerafdruksensor, dan wordt je code automatisch ingevuld en kun je inloggen.

Dat gaat overigens razendsnel. Wanneer je met je duim op de Thuisknop drukt en deze een fractie van een seconde laat liggen, ben je al ingelogd. Dat werkt echt perfect. Iets minder enthousiast ben ik over de aankopen in de App Store met Touch ID. In negen van de tien gevallen vraagt de App Store namelijk alsnog om je wachtwoord, waarmee dat hele Touch ID verhaal niet zo heel zinnig is. Wellicht dat dat verandert naarmate de technologie zichzelf meer bewezen heeft, maar voor nu is het vrij irritant.

Ook het inloggen is een eitje. Je plaatst je vinger en klaar.

Conclusie

Met uitzondering van de manier waarop Touch ID op dit moment werkt in de App Store, zijn we laaiend enthousiast over de vingerafdruksensor van de iPhone 5S. De voornaamste reden is dat er nu geen reden meer is om je iPhone niet te beschermen met een codeslot. Het intikken van een code is irritant, maar met de sensor gaat het inloggen zo snel dat je er niets van merkt. Absoluut een briljante toevoeging aan de iPhone.

Meer weten over de iPhone 5S? Lees verder:

De iPhone 5S getest: Slow Motion Camera

6 Reactie(s) op: De iPhone 5S getest: Touch ID

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 oktober 2013 07:17 Anoniem
  Toch word je vingerafdruk opgeslagen bij een Amerikaans bedrijf. Volgend Amerikaanse wetgeving mag de overheid hier gegevens eenvoudig opeisen.
  Natuurlijk: als je niks dit doet heb je ook niets te verbergen. Maar jij moet in dat geval je onschuld bewijzen.
  Kortom: of we allemaal zó happy moeten zijn met nóg meer geregistreerde privacy gegevens is de vraag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 09:50 Anoniem
  Het zal ongetwijfeld goed werken - daar zorgt Apple over het algemeen wel voor. Maar is het een goed idee? Ik denk het niet.

  Apple slaat nu dus biometrische gegevens op. Het is toch gek dat duizenden of misschien miljoenen mensen dit blindelings doen, terwijl we de overheid nog niet eens vertrouwen met onze vingerafdrukken: http://www.binnenlandsbestuur.nl/dossier-biometrisch-paspoort.1162908.lynkx
  Dat blinde geloof in Apple moet toch eens misgaan.

  Apple slaat je vingerafdrukken ergens "in de cloud" op, want anders kun je die aankopen ook niet verifiëren lijkt me. Of het wordt op je telefoon opgeslagen. Ook niet erg handig als je bedenkt dat er zoveel smartphones gestolen worden dat er zelfs een speciale campagne van de politie is gestart: http://www.politie.nl/nieuws/2013/augustus/22/09-start-campagne-tegen-diefstal-smartphones.html

  Mensen (de auteur van bovenstaande incluis) realiseren zich blijkbaar niet wat voor impact dit kan hebben. Zodra iemand je vingerafdruk bemachtigt, kan diegene zich voordoen als jou. Misschien met aankopen (is nog te overzien), maar ook door jouw afdrukken achter te laten op een plaats delict. Is een klein beetje gemak zulke risico's waard? Ik denk het niet.

  Maar goed, iedereen hobbelt maar achter Apple aan, want het is cool…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 12:30 Rutger
  Je vingerafdruk wordt versleuteld opgeslagen in de A7 chip van de iPhone, dus niet in de cloud. Overheden kunnen er dus helemaal niet bij.

  Waarom zou een dief van je smartphone geïnteresseerd zijn in je vingerafdruk anders dan voor het ontgrendelen van de telefoon. Een beetje ver gezocht dat iemand je smartphone zou stelen om achter je vingerafdruk te komen. Als je niet 24/7 handschoenen draagt laat je je vingerafdruk overal achter. Het is makkelijker om via een bierglas aan je vingerafdruk te komen dan het uit een iPhone te halen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2013 21:44 Anoniem
  Ik gebruik mijn Iphone 5s in alle omstandigheden voor mijn werk. De ene keer zijn mijn handen iets vuiler dan normaal. Wil ik dan toegang tot telefoon via de touch ID , dan werkt dit gewoon niet en moet ik mijn code ingeven. Mijn vingerafdruk wijkt af van degen van toen ik hem installeerde met weliswaar propere vingers. Maar je kan toch niet telkens eerst je handen gaan wassen voor eerst te kunnen bellen . Daarom Score ID 0/10 .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 november 2013 19:02 Anoniem
  @Rutger

  Wat een idiote reactie zeg!?

  Er zijn honderden dingen te bedenken waarvoor men je vingerafdruk zou kunnen gebruiken.
  1) Namaken van vingerafdruk en achterlaten op bijvoorbeeld een plaats delict
  2) Betalingen met jouw vingerafdruk
  3) In de nabije toekomst zou men jouw identiteit aan kunnen nemen (paspoort + vingerafdruk)
  4) Afpersen en frauderen

  Gevolgen kunnen desastreus zijn. Veel vervalste aankopen (online), wanneer het namaken en vervalsen van een vingerafdruk eenvoudiger en interessanter wordt dan gaan ook studentjes van een jaar of 16 illegale aankopen doen. Bedrijven lopen veel geld mis.

  Politie en justitie kunnen bij criminaliteit niet voor 99% vertrouwen op de gevonden vingerafdrukken minder opgeloste zaken meer criminelen.

  etc. etc. etc.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2013 01:13 Anoniem
  Rutger heeft helemaal gelijk, jouw reaktie is pas idioot!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.