De Sony Xperia XZ3 lijkt een herhaling van oude fouten

© PXimport

De Sony Xperia XZ3 lijkt een herhaling van oude fouten

Geplaatst: 30 augustus 2018 - 13:10

Aangepast: 24 november 2022 - 13:15

Joris Peterse

Sony heeft z’n nieuwste Xperia XZ3 smartphone gepresenteerd. Tijdens de IFA-beurs in Berlijn hadden we de mogelijkheid het toestel kort uit te proberen.

De Sony Xperia XZ3 heeft hetzelfde ontwerp als de Sony Xperia XZ2 die eerder dit jaar verscheen. Sony had het ontwerp van zijn smartphones een opfrisbeurt gegeven. Maar heel enthousiast waren we niet in de review: het ontwerp is dik en de plaatsing van de camera en vingerafdrukscanner zijn hoogst ongelukkig. Bovendien vond Sony het nodig de koptelefoonpoort te verwijderen. Dit ontwerp is helaas bij de Xperia XZ3 gebleven.

Ook is er geen dubbele camera, waardoor je bijvoorbeeld kunt inzoomen of portretfoto’s met scherptediepte-effect maakt. Dat is eigenaardig, want alle Sony-concurrenten hebben dit wel. Zelfs de Xperia XZ2 Premium beschikt hier wel over. Hoewel een portretmodus softwarematig wordt toegevoegd, lijkt Sony op het gebied van camera’s en mogelijkheden nu nog verder achterop te raken.

Sony Xperia XZ3

© PXimport

Afgebogen randen

Gelukkig is er ook wat nieuws en positiefs te melden. Sony heeft de schermranden van de nieuwe Xperia wat weten te verkleinen, waardoor het toestel wat minder groot is geworden, ook loopt het scherm afgebogen afzoals bij Samsung smartphones, zoals de Galaxy S9+ het geval is. Hierdoor krijgt de smartphone wel eindelijk een beetje luxe die je voor het prijskaartje van 800 euro op z’n minst mag verwachten.

Dit scherm is waar Sony hoog op in zet, het moet volgens het bedrijf ‘de Bravia ervaring’ naar smartphones brengen, het tv-merk van Sony. Hiervoor is een oledpaneel gebruikt. De beeldkwaliteit mag er zeker wezen, maar de beeldkwaliteit lijkt zich niet te meten met bijvoorbeeld de Galaxy S9 of de iPhone X..

Aiiii

Artificiële intelligentie is het marketing-buzzwoord van 2018. Maar het is nogal een lege term, wat tot voorheen ‘smart’ werd genoemd. Ook Sony vond het nodig om hierin mee te gaan. En net als Samsung, Huawei en vele andere fabrikanten was het verhaal niet erg sterk. De randen van het toestel zijn aanraakgevoelig, vergelijkbaar met de HTC U11. Hiermee start je op basis van de omstandigheden apps, bijvoorbeeld onder werktijd je mailapplicatie. Heel innovatief klinkt het echter niet en de aanraakgevoelige zijkanten bleken bij de HTC-smartphones al een gimmick.

Sony Xperia XZ3

© PXimport

Sony Xperia XZ3

© PXimport

Sony Xperia XZ3

© PXimport

Trillen

Een andere vernieuwing die Sony introduceerde voor de Xperia XZ3 was het feit dat bij het kijken van video’s de trilmotor gebruikt kan worden. Dat zou meer beleving met zich mee moeten brengen. In praktijk bleek het heel erg onwennig. Ik kan me niet voorstellen dat veel gebruikers dit als waardevolle toevoeging zien.

Voorlopige conclusie

Hoewel de gewone specificaties zijn zoals we verwachten, ontgaat de toevoeging van de Xperia XZ3 me volkomen. Sony poogt veel vernieuwing toe te passen in de Xperia XZ3, maar het bedrijf lijkt stuurloos. Slechte beslissingen die gemaakt werden bij de Xperia XZ2, zoals het nieuwe ontwerp, weghalen van de koptelefoonpoort en vasthouden aan een enkele camera worden gecompenseerd met een trillende smartphone bij het bekijken van video en aanraakgevoelige zijkanten met AI, waarvan het nut me een beetje ontgaat. Waarom je deze smartphone vanaf oktober voor maarliefst 800 euro moet aanschaffen, kan ik je niet uitleggen. Hopelijk weet een uitgebreide test me wel te overtuigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten