De 'stock Android'-ervaring op je Samsung Galaxy S4

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 15 oktober 2013 11:13

How To

Toen Google de Google Play-editie van de Galaxy S4 aankondigde, waren veel mensen die het toestel al hadden gekocht behoorlijk teleurgesteld. Een kale versie van Android zonder bloatware van Samsung klinkt namelijk erg aantrekkelijk. Dankzij de flexibele aard van Android is dit alsnog mogelijk!

Om te beginnen

Allereerst wil je de boel opschonen. Blader door de apps die op je telefoon voorgeïnstalleerd zijn en deïnstalleer alles wat je niet wilt hebben. Dit kan door op de Menu-knop te drukken terwijl je je in de app drawer bevindt en Uninstall te selecteren, of door naar de Application Manager in de Settings-app te gaan. Het aantal apps dat je kunt verwijderen hangt af van je provider.

Als er apps zijn die je niet kunt verwijderen, geen zorgen. Onthoud welke het zijn - we gaan er verderop dieper op in.

Er zijn veel Galaxy S4-functies die je moet uitschakelen

Wanneer je klaar bent met het weghalen van ongewenste apps, ga naar Settings en doe hetzelfde voor de meeste Galaxy S4-specifieke functies. Druk in het tabblad My Device op Motions and gestures en schakel alle opties uit. Doe hetzelfde voor Smart screen, Air view, en Voice Control. De laatste paar stappen zijn optioneel, maar ze helpen om dat authentieke "Android gevoel" te krijgen en ze kunnen er ook voor zorgen dat je batterij langer meegaat.

Nieuw likje verf

Nu je wat ruimte hebt vrijgemaakt en irritante extra functies hebt uitgeschakeld, is het tijd om de apps te downloaden die je nodig hebt om het te doen lijken alsof je telefoon stock Android draait. Ga naar de Google Play Store en download Nova Launcher (gratis), Google Calendar (gratis), Google Keyboard (gratis), en WidgetLocker Lockscreen ($3).

Links Samsung's TouchWiz, rechts de Nova Launcher.

Nova Launcher is een launcher vervanging waarmee je je thuisscherm en app drawer kunt aanpassen. Het geeft je extra functionaliteit die je niet vindt in Samsung's TouchWiz-launcher, zoals de mogelijkheid om app-iconen te personaliseren, en het voelt over het algemeen sneller aan dan Samsung's app.

Links het vergrendelscherm van TouchWiz, rechts het WidgetLocker-scherm.

WidgetLocker Lockscreen lijkt op Nova Launcher, maar dan voor je vergrendelscherm: Je kunt aangepaste snelkoppelingen aan je vergrendelscherm toevoegen en je kunt kiezen wat je telefoon moet doen als je het apparaat ontwaakt. Het is de enige app in de lijst die geld kost, maar het is het alleen al waard om het saaie Samsung vergrendelscherm met zijn vervelende geluiden weg te halen.

Het Samsung-toetsenbord staat links, het Google-toetsenbord rechts.

Hoewel ik niet echt iets tegen het Samsung-toetsenbord of de agenda heb, moet je eigenlijk de Google Calendar en het Google Keyboard hebben om de stock Android-look compleet maken. Geen van deze apps hebben echt een voordeel ten opzichte van de apps die op de Galaxy S4 staan, maar ik raad ze aan voor de volledigheid. Het Google-toetsenbord is momenteel nog niet door Google beschikbaar gesteld in de Nederlandse Play Store. Wel is via verschillende websites het APK-bestand te downloaden, waarmee het toetsenbord met een omweg alsnog te gebruiken is.

Zodra deze apps gedownload zijn, druk op de Home-knop op je telefoon en selecteer Nova Launcher. Je thuisscherm zal op die van stock Android lijken, maar met een paar extra animaties om apps te openen en te sluiten.

Herinner je je de apps die je niet kon verwijderen? De betaalde versie van Nova Launcher biedt de mogelijkheid om die ongewenste apps in je app drawer te verbergen, en de app is zijn geld driedubbel waard als je ziek wordt van enkele vervelende apps die zich opdringen. Het is niet hetzelfde als het verwijderen van de apps, maar uit het oog, uit het hart, toch?

Links de Samsung-agenda, rechts de agenda van Google.

Voor je ze kunt gebruiken zal je Google Keyboard en WidgetLocker Lockscreen moeten instellen, maar het is een zeer simpel proces. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm. Google Calendar laat de kalender voor het Google-account van je telefoon zien, dus daaraan hoef je niets te doen. Als je liever het toetsenbord of de kalender van Samsung gebruikt, deïnstalleer dan die van Google.

Wat we niet kunnen veranderen

Hoewel je Galaxy S4 nu lijkt op de telefoon die je direct via Google kunt kopen, zijn de veranderingen voornamelijk cosmetisch en gaan ze niet veel verder dan het thuisscherm en het vergrendelscherm. De kiesfunctie, notificatiekleur, berichten en veel andere onderdelen van het besturingssysteem blijven onveranderd en kunnen niet worden aangepast zonder het apparaat te rooten - een enigszins ingewikkeld proces waardoor je garantie ongeldig wordt.

Een ander nadeel van het niet in je bezit hebben van de Google Play-editie is dat de systeemupdates nog altijd door je provider worden behandeld, dus het kan zijn dat je Galaxy S4 niet altijd de nieuwste versie van Android heeft [geldt niet voor de Nederlandse markt, red.] Dit kan voor kwetsbaarheden in de beveiliging zorgen en je kunt een aantal coole nieuwe functies mislopen.

Maar een groot voordeel is dat je je veranderingen altijd ongedaan kunt maken en opnieuw toegang kunt krijgen tot alle extraatjes van Samsung. Er staat een aantal noemenswaardige toevoegingen op de Galaxy S4 die je niet krijgt als je de Google Play-editie hebt. Er zitten voor- en nadelen aan het kopen van een telefoon met een abonnement, maar op die manier kun je tenminste het beste van beide werelden ervaren.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Armando Rodriguez (@megapenguinx). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl en besproken zaken gelden mogelijk niet voor de Nederlandse markt.

0 Reactie(s) op: De 'stock Android'-ervaring op je Samsung Galaxy S4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.