Surface Duo: Dit is de nieuwe Microsoft-smartphone

Door: Justin Doornekamp | 08 oktober 2019 09:39

Blog

Microsoft werkt aan zijn eerste telefoon in jaren en eerder deze maand kregen we er al een voorproefje van. Toch is er nog veel onduidelijk over de nieuwe Surface Duo. Wat kunnen we van de smartphone verwachten?

Microsoft is vrij vroeg met de aankondiging van de Surface Duo: de telefoon komt pas tegen de feestdagen van 2020 uit. Als gevolg werd er nog niet echt dieper ingegaan op de specificaties van het toestel en er zijn verder weinig details naar buiten gebracht. Wat we wel weten is dat het toestel 4,8 millimeter dun is, een vingerafdrukscanner heeft en oplaadt via USB-C. Bovendien draait de Duo-telefoon op Android en zijn er twee schermen die je kunt in- en uitklappen. De Surface Duo is dus geen revival van Windows Mobile/Phone en er is geen opvouwbaar scherm.

Daarmee lijkt Microsoft in te springen op de trend van de opvouwbare telefoon. Het verschil is alleen dat het scherm van de Duo niet opvouwbaar is, maar dat de twee 5,6-inch-schermen via een scharnier inklappen. Bij een opvouwbare telefoon kun je het toestel dan nog gebruiken, maar bij de Duo is dat niet het geval. Je moet de smartphone echt uitklappen, voordat je het kunt gebruiken.

Dit zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar het voorkomt mogelijk wel een deel van de problemen waar opvouwbare telefoons als de Galaxy Fold momenteel mee kampen. De schermranden zijn – tegen de trend in – vrij aanwezig op het toestel, waardoor je niet per ongeluk het scherm van de telefoon raakt als je deze uitgeklapt in je handen houdt. Apps en webpagina's kun je vervolgens zonder moeite van het ene scherm naar het andere slepen.

Ook is er ondersteuning voor de Surface Pen, al zul je deze vermoedelijk er zelf los bij moeten kopen. De prijs van het toestel zal vermoedelijk niet enorm afwijken van het prijskaartje dat bijvoorbeeld aan de Galaxy Gold of de Huawei Mate X hangt. Deze toestellen zullen omgerekend rond de 2.000 tot 2.500 euro gaan kosten.

Microsoft Surface Duo
Microsoft Surface Duo
Microsoft Surface Duo

5G?

Onduidelijk is of de Surface Duo in 2020 al ondersteuning krijgt voor 5G. De Snapdragon 855 chipset van Qualcomm werkt in ieder geval met 5G, maar het blijft onduidelijk of het toestel het juiste modem krijgt om verbinding te kunnen maken met het snellere netwerk.

Het is ook niet onlogisch als Microsoft er uiteindelijk voor zou kiezen om volgend jaar de nieuwe chipset van Qualcomm te gebruiken, die direct al 5G ondersteunt.

Verder zijn veel opvouwbare telefoons extra gevoelig voor water en stof. De vraag is of dit probleem ook bij de Duo-telefoon zal opspelen, al lijkt Microsoft hier al een stapje voor te hebben omdat het glazen display stopt bij het scharnier.

Slechts één camera

Twijfels zijn er over de camera van het Surface-toestel. Microsoft liet bij de presentatie van de Duo zien dat er slechts één camera op het apparaat is. Op dit vlak zal de telefoon het mogelijk gaan afleggen tegen de Galaxy Fold, dat maar liefst zes camera’s heeft: drie aan de achterkant, twee in het midden en één camera aan de voorkant. Hoewel de specificaties van de Duo-camera nog niet bekend zijn, is het de vraag of Microsoft er goed aandoet om de Duo te voorzien van slechts één lens. Uitgebreide cameramogelijkheden zijn inmiddels toch een vereiste geworden voor veel smartphonegebruikers.

0 Reactie(s) op: Surface Duo: Dit is de nieuwe Microsoft-smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.