Dit kun je verwachten van Android 13

Door: Justin Doornekamp | 04 juni 2022 12:09

Nieuws

Android 12 is nog maar net verschenen op een handjevol smartphones, maar nu al wordt er druk gewerkt aan een opvolger. App-ontwikkelaars kunnen al een tijdje met het nieuwe besturingssysteem van Google aan de slag en inmiddels is er een betaversie verschenen. Wat kunnen we verwachten van Android 13?

Iedereen die Android 12 al op zijn telefoon heeft staan, zal het niet zijn ontgaan: het besturingssysteem heeft een geheel nieuw design gekregen. Zoals de naam van het nieuwe design ‘Material You’ doet vermoeden, kun je je telefoon nog meer personaliseren. Zo worden de kleuren in Android 12 automatisch aangepast aan de achtergrond die je gekozen hebt en kun je zelf ook het kleurenschema van je telefoon op allerlei manieren aanpassen.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Google geen radicale wijzigingen doorvoert aan het design in Android 13. Dat wil echter niet zeggen dat we geen nieuwe functies en kleine aanpassingen kunnen verwachten. 

Meer eenheid

Zo kun je het uiterlijk van appicoontjes gelijktrekken, waardoor je veel meer eenheid krijgt op je scherm. De icoontjes krijgen allemaal dezelfde stijl en kleur en dat ziet er gestroomlijnd uit. Dit zal echter in het begin alleen kunnen met Pixel-telefoons. Bovendien moet de appontwikkelaar zelf zorgen voor een icoontje dat past binnen het Material You-concept.

Verwacht ook enkele nieuwe kleurpaletten en een andere tijdsweergave op je scherm.

Verder worden er enkele verbeteringen voorzien op het gebied van functionaliteit. Zo zul je niet langer een losse app nodig hebben om QR-codes te kunnen scannen en komt er ondersteuning voor Bluetooth LE Audio en Low Complexity Communications Codec. Dit maakt een verbeterde audiokwaliteit mogelijk bij een lager energieverbruik. Luister je vaak onderweg naar muziek via je bluetooth-oortjes, dan zul je deze verbetering kunnen waarderen.

Ook moeten apps vanaf Android 13 toestemming vragen voor het versturen van pushberichten. Hierdoor wordt het mogelijk om alleen van bepaalde apps notificaties te ontvangen. Op dit vlak liep Android wat achter op iOS. In iOS kun je namelijk al veel langer notificaties voor specifieke apps uitzetten.

In Android 12 nam Google al de vormgeving van het besturingssysteem op de schop.

Apps zijn straks bovendien in meerdere talen in te stellen. Per app kun je een andere taal kiezen. 

Release

In mei kwam Google met een tijdspad voor Android 13. Daaruit blijkt dat het bedrijf in de periode april en juli meerdere betaversies van het besturingssysteem wil uitrollen. Er zijn al twee betaversies verschenen en er wordt aangenomen dat dit er in totaal vier zullen worden. Een officiële lancering van Android 13 kan dan vervolgens in augustus van dit jaar plaatsvinden. 

0 Reactie(s) op: Dit kun je verwachten van Android 13

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.