Dit moet je doen als je een nieuwe Android-telefoon hebt

© PXimport

Dit moet je doen als je een nieuwe Android-telefoon hebt

Geplaatst: 11 maart 2015 - 08:01

Aangepast: 14 december 2022 - 15:44

Redactie ID.nl

Voordat je al die coole spelletjes begint te spelen, zijn er een paar huishoudelijke taken die je moet uitvoeren als je een nieuwe Android-smartphone hebt. Telefoonaanbieders en fabrikanten doen gekke dingen, zoals je telefoon vol bloatware zetten of rare beslissingen nemen over standaard apps.

Door even de tijd te nemen om een aantal dingen aan te passen zorg je ervoor dat je de allerbeste functies van Android tot je beschikking hebt. Dankzij het grote aantal apps in de Play Store kun je de meeste van deze coole functies ook krijgen als je niet de allernieuwste versie van Lollipop hebt. Lees ook: Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder.

Download de Google Now Launcher

Een heleboel telefoonfabrikanten passen Android aan met een eigen interface die druk, ingewikkeld, of gewoon een slecht gebruik van ruimte is. De eerste stap in de richting van een schonere interface is de Google Now Launcher. Je krijgt hiermee een blijvende Google-zoekbalk op het thuisscherm (druk op het microfoontje om een gesproken zoekopdracht uit te voeren!) en Google Now kun je met één veeg benaderen. Het is niet alleen handig, de Google Now Launcher ziet er ook nog eens goed uit en biedt een prettige schone achtergrond om je apps en widgets op te zetten.

Je krijgt ook meteen reis-, sport- en zelfs rekening-reminders te zien. Het naar rechts swipen om Google Now te controleren is een essentieel onderdeel geworden van het beheren van de details van mijn dag.

Gebruik Hangouts voor betere berichten

 

© PXimport

Sommige mensen laten nog steeds voicemailberichten achter. Gelukkig hoef je er niet naar te luisteren als je Google Voice gebruikt. Het kan al je voicemails transcriberen (het is grotendeels nauwkeurig) en ze opslaan in Hangouts of in de Google Voice-webinterface.

De tools en diensten binnen Voice zijn verhuisd naar Hangouts, dat steeds nieuwe functies krijgt als onderdeel van Google's poging om het je centrale communicatiehub te maken.

Hangouts heeft natuurlijk instant messaging, en het is een leuke manier om je communicatie te synchroniseren als je op zowel de desktop als je mobiele apparaat wil chatten. Maar het is nog een beetje onhandig als het gaat om sms- en mms-berichten. Dus als je die chats graag gescheiden houdt, kies dan een andere app om te sms'en, zoals de prachtige Google Messenger of QKSMS.

Je foto's back-uppen met Google+

 

© PXimport

Je hoeft je smartphone maar te laten vallen of er gebeurt een andere ramp, en je telefoon is naar de haaien, net als al die onvervangbare foto's die je erop had staan.

Voor wat gemoedsrust kun je automatische back-ups via Google+ Photos maken. Updates voor de Photos-app komen via de Google+-app, hoewel Photos zijn eigen icoontje en losse functies heeft.

Kies ervoor met volledige resolutie te back-uppen, zodat je geen kwaliteitsverlies krijgt. Deze back-ups tellen mee in de 15GB gratis Google Drive-opslag, maar extra ruimte is goedkoop (100GB voor 2 Amerikaanse dollar per maand).

Je kunt ook automatisch foto's laten combineren met de Auto Awesome-functie, wat een aantal grappige resultaten oplevert. Geen zorgen, de originele foto's staan er ook.

Slimmer browsen met Chrome

 

© PXimport

Geloof het of niet, sommige telefoons hebben nog steeds een vreselijk slechte standaardbrowser. Je zou Chrome moeten gebruiken - log in op je Google-account en synchroniseer je bladwijzers en openstaande tabbladen op andere apparaten.

Als je durft is er een bètaversie die je ernaast kunt draaien op je Android-apparaat. Als je een link opent, moet je ervoor zorgen dat je de versie van Chrome kiest die je als je standaardbrowser wilt gebruiken.

Als je een Firefox-fan bent, geldt hetzelfde: er is een stabiele versie en een bètaversie van Mozilla's browser. Deze krijgt ook reguliere updates en lijkt een goede concurrent van Chrome te worden.

Stel je muziekspeler in

 

© PXimport

Alle belangrijke muziekstreamingdiensten hebben een Android-app - Spotify, Rdio, Beats, Pandora, en Google Play Music. Dus in wezen is het voor je muziekcollectie nog nooit zo eenvoudig geweest om van ecosysteem te wisselen. Download gewoon je favoriete app, log in, en begin naar je muziek te luisteren.

Als je overgestapt bent van het Apple-ecosysteem, is het een goed idee om eens te kijken naar Google Play Music. Het heeft namelijk een vrij simpele methode om al je muziek van iTunes te importeren via de desktopinterface. Je kunt ook het gesproken commando "OK Google, play music" gebruiken, en de app zal een radiostation beginnen af te spelen dat gebaseerd is op jouw interesses (mits je via de app naar muziek geluisterd hebt).

 

© PXimport

Je kunt je gehele iTunes-bibliotheek uploaden naar Google Play Music.

Kies een slimmer toetsenbord

 

© PXimport

Er zijn verschillende goede toetsenborden waaruit je kunt kiezen - beperk jezelf niet tot het toetsenbord dat de fabrikant van je telefoon er standaard op gezet heeft. Swiftkey, Swype, en Fleksy zijn allemaal geweldige keuzes. En Google heeft haar eigen toetsenbord verbeterd met een mooie Material Design-look.

En in tegenstelling tot iOS laat Android je gewoon voor alles je eigen toetsenbord gebruiken (Apple staat alleen haar eigen toetsenbord toe voor het invullen van beveiligde formulieren). Met zoveel aanpassingsmogelijkheden is er geen reden om niet een aantal andere opties uit te proberen om te zien wat het beste bij je past.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten