Dit moet je doen als je een nieuwe Android-telefoon hebt

Door: derek-walter derek-walter | 11 maart 2015 10:01

Apps & Software

Voordat je al die coole spelletjes begint te spelen, zijn er een paar huishoudelijke taken die je moet uitvoeren als je een nieuwe Android-smartphone hebt. Telefoonaanbieders en fabrikanten doen gekke dingen, zoals je telefoon vol bloatware zetten of rare beslissingen nemen over standaard apps.

Door even de tijd te nemen om een aantal dingen aan te passen zorg je ervoor dat je de allerbeste functies van Android tot je beschikking hebt. Dankzij het grote aantal apps in de Play Store kun je de meeste van deze coole functies ook krijgen als je niet de allernieuwste versie van Lollipop hebt. Lees ook: Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder.

Download de Google Now Launcher

Een heleboel telefoonfabrikanten passen Android aan met een eigen interface die druk, ingewikkeld, of gewoon een slecht gebruik van ruimte is. De eerste stap in de richting van een schonere interface is de Google Now Launcher. Je krijgt hiermee een blijvende Google-zoekbalk op het thuisscherm (druk op het microfoontje om een gesproken zoekopdracht uit te voeren!) en Google Now kun je met één veeg benaderen. Het is niet alleen handig, de Google Now Launcher ziet er ook nog eens goed uit en biedt een prettige schone achtergrond om je apps en widgets op te zetten.

Je krijgt ook meteen reis-, sport- en zelfs rekening-reminders te zien. Het naar rechts swipen om Google Now te controleren is een essentieel onderdeel geworden van het beheren van de details van mijn dag.

Gebruik Hangouts voor betere berichten

Sommige mensen laten nog steeds voicemailberichten achter. Gelukkig hoef je er niet naar te luisteren als je Google Voice gebruikt. Het kan al je voicemails transcriberen (het is grotendeels nauwkeurig) en ze opslaan in Hangouts of in de Google Voice-webinterface.

De tools en diensten binnen Voice zijn verhuisd naar Hangouts, dat steeds nieuwe functies krijgt als onderdeel van Google's poging om het je centrale communicatiehub te maken.

Hangouts heeft natuurlijk instant messaging, en het is een leuke manier om je communicatie te synchroniseren als je op zowel de desktop als je mobiele apparaat wil chatten. Maar het is nog een beetje onhandig als het gaat om sms- en mms-berichten. Dus als je die chats graag gescheiden houdt, kies dan een andere app om te sms'en, zoals de prachtige Google Messenger of QKSMS.

Je foto's back-uppen met Google+

Je hoeft je smartphone maar te laten vallen of er gebeurt een andere ramp, en je telefoon is naar de haaien, net als al die onvervangbare foto's die je erop had staan.

Voor wat gemoedsrust kun je automatische back-ups via Google+ Photos maken. Updates voor de Photos-app komen via de Google+-app, hoewel Photos zijn eigen icoontje en losse functies heeft.

Kies ervoor met volledige resolutie te back-uppen, zodat je geen kwaliteitsverlies krijgt. Deze back-ups tellen mee in de 15GB gratis Google Drive-opslag, maar extra ruimte is goedkoop (100GB voor 2 Amerikaanse dollar per maand).

Je kunt ook automatisch foto's laten combineren met de Auto Awesome-functie, wat een aantal grappige resultaten oplevert. Geen zorgen, de originele foto's staan er ook.

Slimmer browsen met Chrome

Geloof het of niet, sommige telefoons hebben nog steeds een vreselijk slechte standaardbrowser. Je zou Chrome moeten gebruiken - log in op je Google-account en synchroniseer je bladwijzers en openstaande tabbladen op andere apparaten.

Als je durft is er een bètaversie die je ernaast kunt draaien op je Android-apparaat. Als je een link opent, moet je ervoor zorgen dat je de versie van Chrome kiest die je als je standaardbrowser wilt gebruiken.

Als je een Firefox-fan bent, geldt hetzelfde: er is een stabiele versie en een bètaversie van Mozilla's browser. Deze krijgt ook reguliere updates en lijkt een goede concurrent van Chrome te worden.

Stel je muziekspeler in

Alle belangrijke muziekstreamingdiensten hebben een Android-app - Spotify, Rdio, Beats, Pandora, en Google Play Music. Dus in wezen is het voor je muziekcollectie nog nooit zo eenvoudig geweest om van ecosysteem te wisselen. Download gewoon je favoriete app, log in, en begin naar je muziek te luisteren.

Als je overgestapt bent van het Apple-ecosysteem, is het een goed idee om eens te kijken naar Google Play Music. Het heeft namelijk een vrij simpele methode om al je muziek van iTunes te importeren via de desktopinterface. Je kunt ook het gesproken commando "OK Google, play music" gebruiken, en de app zal een radiostation beginnen af te spelen dat gebaseerd is op jouw interesses (mits je via de app naar muziek geluisterd hebt).

Je kunt je gehele iTunes-bibliotheek uploaden naar Google Play Music.

Kies een slimmer toetsenbord

Er zijn verschillende goede toetsenborden waaruit je kunt kiezen - beperk jezelf niet tot het toetsenbord dat de fabrikant van je telefoon er standaard op gezet heeft. Swiftkey, Swype, en Fleksy zijn allemaal geweldige keuzes. En Google heeft haar eigen toetsenbord verbeterd met een mooie Material Design-look.

En in tegenstelling tot iOS laat Android je gewoon voor alles je eigen toetsenbord gebruiken (Apple staat alleen haar eigen toetsenbord toe voor het invullen van beveiligde formulieren). Met zoveel aanpassingsmogelijkheden is er geen reden om niet een aantal andere opties uit te proberen om te zien wat het beste bij je past.

10 Reactie(s) op: Dit moet je doen als je een nieuwe Android-telefoon hebt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 maart 2015 10:52 Anoniem
  dit is een advertorial
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 11:51 Anoniem
  Tot zover de Google reclame.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 11:59 Error404html
  niet direct nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 12:26 Anoniem
  Schandelijke advertorial voor Google die onze mails leest en je privacy tot nul laat dalen. Zegt veel over dit medium.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 13:11 Anoniem
  Google troep links laten liggen is slim.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 13:30 Anoniem
  En ja hoor, geen enkele kritisch denken over Google!
  Gooi alles maar op Google, zonder zelf na te denken.
  Deze redactie bestaat duidelijk uit pubers die alles binnenhalen en gebruiken zonder over de consequenties na te denken.
  Fantastische voorlichting!
  ("want ik heb niets te verbergen….")
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2015 15:31 Anoniem
  Ik moet gewoon heel hard huilen vanwege dit staaltje, nog voor een schoolkrant onwaardige "journalistieke " shit.
  volgens mij wordt het ook zwaar gesponsord
  Hoezo onafhankelijk..
  En dat toontje …. ik ben weg….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 11:12 Anoniem
  Ehhh zeurpietjes, wie ontwikkelt Android? Juist. Google!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2015 21:27 darknessblade
  alsof apple IOS zoooooo goed is,

  hierop komen veel hardnekkigere virussen, die weer moeilijker te verwijderen zijn aangezien IOS closed-source is
  android is open-source dus het probleem is gemakkelijker te vinden


  maar foto's back-uppen op google+. nooit gehoord van google drive?

  qua veiligheid:
  drive= closed
  google+ semi-closed


  en crome als browser, (nooit)

  maxthon is teminste beter (heeft een optie zodat je nooit de mobiele web-page ziet)


  voor communicatie is wattsapp veeel beter, aangezien bijna iedereen het gebruikt.

  hangouts is vrij onbekend onder vrienden/familie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 maart 2015 13:40 Anoniem
  Diegene dit dit geschreven heeft lijkt wel in dienst van de PR afdeling van Google….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.