Dit zijn de 13 beste smartphones van 2020

Door: Joris Peterse | 01 oktober 2020 12:00

Oppo Find X2 Pro
Review

Inhoudsopgave

 1. Xiaomi PocoPhone F2 Pro
 2. iPhone 11 Pro (Max)
 3. Samsung Galaxy S20 Ultra
 4. Samsung Galaxy M21
 5. OnePlus Nord
 6. Apple iPhone 11
 7. Xiaomi Redmi Note 9 Pro
 8. Samsung Galaxy A71
 9. Oppo Find X2 Pro
 10. iPhone SE 2020
 11. Motorola Moto G8 Power
 12. Xiaomi Mi 9T Pro
 13. Motorola Moto G8 Plus

In 2020 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2019 zijn nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S20 en de Galaxy M21, Apple de iPhone SE en iPhone 11 Pro, en er zijn topsmartphones als de PocoPhone F2 Pro en de OnePlus Nord. Wij zetten de beste smartphones van 2020 die je nu kunt kopen voor je op een rij.

De winnaar: Xiaomi PocoPhone F2 Pro

Prijs vanaf € 549,-
Kleur Grijs
OS Android 10 (MIUI 11)
Scherm 6,7 inch amoled (2400 x 1080)
Processor 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865)
RAM 6 of 8GB
Opslag 128 of 256GB
Batterij 4.700 mAh
Camera 64, 13, 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 16,3 x 7,5 x 0,9 cm
Gewicht 219 gram
Overig dualsim, infraroodpoort, 3,5mm jack, pop-up camera
Website www.poco.net
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prijs/kwaliteitsverhouding
 • Accuduur
 • Scherm
 • Ontwerp
 • Krachtige specificaties
 • Minpunten
 • 5G-misleiding
 • MIUI

De beste smartphones van 2020

 • Xiaomi PocoPhone F2 Pro
 • Apple iPhone 11 Pro
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Samsung Galaxy M21
 • OnePlus Nord
 • Apple iPhone 11
 • Xiaomi Redmi Note 9 Pro
 • Samsung Galaxy A71
 • Oppo Find X2 Pro
 • Apple iPhone SE (2020)
 • Motorola Moto G8 Power
 • Xiaomi Mi 9T Pro
 • Motorola Moto G8 Plus

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!

Xiaomi PocoPhone F2 Pro

Het is de trend dat een topsmartphone een over de top prijskaartje draagt. Daarom springt de PocoPhone F2 Pro van Xiaomi er uit. Vele eigenschappen van een smartphone van 1000 euro komen naar boven. Sterker nog. De Xiaomi PocoPhone F2 Pro is in veel opzichten completer dan de duurste toestellen. Denk aan de enorm grote batterij, infraroodpoort, koptelefoonpoort en pop-upcamera aan de voorzijde. Het prijskaartje fluctueert rond de 500 euro. Afwachten om dan voor een goede deal te gaan kan je aardig besparen. Let overigens wel op, ondanks dat het toestel 5G ondersteunt, gebeurt dat niet op de frequenties die we in Nederland gebruiken. Deze smartphone is dus niet geschikt voor 5G.

Xiaomi Poco F2 Pro
Xiaomi Poco F2 Pro
Xiaomi Poco F2 Pro
Dankzij de pop-upcamera heeft de Xiaomi PocoPhone F2 Pro geen inkeping voor de frontcamera nodig.

De PocoPhone F2 Pro is tamelijk fors qua gewicht en formaat. Dit is te danken aan het grote amoledscherm, dat dankzij de pop-upcamera geen rare inkepingen of uitsparingen nodig heeft voor de selfiecamera. Dit scherm heeft een goede weergavekwaliteit, alleen ontbreekt een hoge verversingssnelheid. Alhoewel dit geen groot gemis is en doorgaans behoorlijk veel van de accu eist. Die accu, dat is de andere reden waarom het toestel fors aanvoelt. Maar de accuduur, die is heerlijk! Aan de achterzijde vind je vier lenzen: een reguliere 64 megapixelsensor, zoomlens, groothoeklens en een dieptecamera die je helpt met het maken van goede portretfoto’s met scherptediepte-effect. Kortom, je hebt diverse fotomogelijkheden. Wanneer je echter schakelt naar de groothoek- of zoomlens, dan merk je wel dat de foto’s kwalitatief een stuk minder goed zijn.

Toch ga je je afvragen waarom zo’n goede, veelzijdige smartphone zo goedkoop kan zijn. Dat antwoord is waarschijnlijk te vinden in de software die de Xiaomi PocoPhone F2 Pro draait. Hoewel de smartphone redelijk lang ondersteund wordt met updates, is de schil die om Android 10 heen wordt gelegd kommer en kwel. Het oogt kinderlijk en rommelig en Android is tot in de kleinste details (niet ten goede) aangepast. Bovendien is er reclame aanwezig en onnodig veel bloatware. Een alternatieve launcher als Nova Launcher maakt dit dragelijker.

iPhone 11 Pro (Max)

De iPhone 11-serie van Apple is de eerste reeks waarvan een iPhone het stempel 'Pro' mag dragen. De iPhone 11 Pro is de beste iPhone van het moment. De iPhone 11 Pro komt in twee smaken: de reguliere iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Beide toestellen zijn in grote lijnen hetzelfde. De Max-uitvoering beschikt echter over een groter scherm en wat grotere accucapaciteit.

iphone 11 pro
iphone 11 pro
iphone 11 pro
De iPhone 11 Pro is de eerste Apple smartphone met drie camera's aan de achterzijde.

Waar Apple zich mee probeert te onderscheiden met de iPhone 11 Pro is de camera. De drie cameralenzen aan de achterzijde moeten ervoor zorgen dat Apple eindelijk weer een beetje meekomt met Samsung en Huawei als het aankomt op smartphone-fotografie. Hiervoor heeft Apple naast de hoofdsensor ook een groothoek- en telelens toegevoegd aan de achterzijde. Ook is er een speciale nachtmodus gemaakt, die ervoor zorgt dat je in omgevingen waar je zelfs niets ziet alsnog mooie foto's kunt maken. Met de iPhone 11 Pro levert Apple weer een smartphone met de beste camera af, hoewel Huawei alleen in low-light omstandigheden beter de omgeving weet vast te leggen.

Ook qua specificaties heeft Apple het beste gebruikt wat voorhanden is. De A13 Bionic-processor loopt rondjes om de snelste Snapdragon-processoren. Ook het full-HD oledscherm is om de vingers bij af te likken. De glazen behuizing is waterbestendiger en nu ook in een fraaie groene kleur beschikbaar. Toch zijn er, net als bij de andere iPhones olifanten in de kamer: de prijskaartjes zijn op geen enkele manier te verantwoorden, zelfs als je een smartphonegebruiker bent die vastgegroeid is aan de telefoon en iOS. De iPhone 11 Pro is vanaf 1159 euro verkrijgbaar, en de iPhone 11 Pro Max vanaf 1259 euro. Het basismodel heeft slechts 64GB opslaggeheugen. Wat voor deze smartphones te weinig is. Ook moet je rekening houden met andere pesterijen, zoals de slechte repareerbaarheid die door Apple gretig uitgemolken wordt en het ontbreken van de 3,5 mm jack.

Samsung Galaxy S20 Ultra

De Galaxy S-lijn van Samsung is doorgaans het beste wat Samsung op het gebied van smartphones te bieden heeft. Maar ook de Galaxy S-lijn bestaat uit een serie. De Galaxy S20 kent drie smaken: de reguliere Galaxy S20, die qua formaat en prijs het toegankelijkst is. De Galaxy S20 Plus is al wat groter en heeft een betere camera. Deze (duurste) Samsung Galaxy S20 Ultra is echter het grootst en het best. Maar ook pittig geprijsd, want Samsung lijkt altijd de prijzen van de recentste iPhone blindelings over te nemen voor hun toptoestellen. Over blindelings overnemen van Apple gesproken. De S20-serie is de eerste uit de Galaxy S-lijn van Samsung waarbij de koptelefoonpoort moest wijken.

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S20 Ultra is subliem.

Voor dat geld krijg je wel veel terug: het beeldscherm heeft een fantastische weergavekwaliteit en een hoge verversingssnelheid van 120 hertz, waardoor alles net even wat soepeler loopt. Er is een uitvoering met 5G, waardoor je klaar bent voor de toekomst en aan de achterzijde vind je een van de beste camera’s die je kunt vinden op een smartphone. Bovendien heb je veel fotografie mogelijkheden, want de periscopische camera kan enorm ver inzoomen en dankzij de dieptecamera kun je goede portretfoto’s maken met scherptediepte-effect.

Samsung’s OneUI-skin, die over Android 10 is uitgerold is tamelijk ingrijpend. Maar alles werkt stabiel en vlot. Vervelend is wel dat er veel bloatware aanwezig is, van Facebook en de zinloze virusscanner van McAfee bijvoorbeeld. Op een smartphone in deze prijsklasse voelen deze extra inkomsten van Samsung als een schop na voor de gebruiker die al zoveel geld neer moet leggen voor de smartphone.

Samsung Galaxy M21

De Samsung Galaxy M21 zal je misschien opvallen omdat het een betaalbaar toestel is met een prijskaartje van 230 euro, dat bovendien van een vertrouwd merk is. Dat zijn sowieso twee interessante punten, het meest valt echter de accu op. Deze heeft een capaciteit van 6.000 mAh(!). Even ter vergelijk: de meeste topsmartphones hebben een capaciteit tussen de drie- en vierduizend mAh. Hiermee kan een volle accu dagen mee, alsof je weer teruggaat naar de mobiele telefoondagen van weleer. Afhankelijk van je gebruik gaat een opgeladen accu zo’n twee tot vijf dagen mee.

Je ziet het er niet aan af, maar de Samsung Galaxy M21 kan met een volle accu dagen mee.

Voor de prijsklasse krijg je een smartphone dat is uitgerust met een prima amoledscherm, dat op zijn beurt ook weer energiezuinig is. Ook qua specificaties biedt de Galaxy M21 wat je kunt verwachten in z’n prijsklasse: ruim genoeg om alle apps vlot te laten draaien. Ook de drie camera’s aan de achterzijde (regulier, groothoek en dieptecamera) bieden ruim genoeg mogelijkheden om eenvoudige fotootjes te delen, die wellicht in moeilijke lichtomstandigheden wat moeizaam uit de verf komen. De plastic behuizing verraadt wel dat het om een budgetsmartphone gaat. Het voelt wat goedkoper aan wellicht, maar maakt de smartphone niet zo breekbaar als toestellen met een glazen achterzijde.

De Samsung Galaxy M21 draait op de meest recente Androidversie (Android 10) en kan een update naar Android 11 verwachten. Over Android heeft Samsung zijn OneUI-schil geïnstalleerd, die heel erg herkenbaar is. Maar wel bomvol zit met overbodige apps en bloatware.

OnePlus Nord

OnePlus maakte naam door goede smartphones te maken die de concurrentie aan konden met de toptoestellen van Samsung en Apple, maar dan voor de helft van de prijs. Die tijd ligt al lang achter ons, net als de verkoophoogtepunten van OnePlus. Met de OnePlus Nord keert de Chinese smartphonemaker weer een beetje terug naar zijn begindagen, met een krachtige smartphone die al vanaf 300 euro verkrijgbaar is. Om eerlijk te zijn is dat ook OnePlus op z’n best en het OnePlus zoals we dat graag zien.

OnePlus Nord
OnePlus Nord
OnePlus Nord
Met zijn frisblauwe achterzijde is de OnePlus Nord een opvallende smartphone.

De OnePlus Nord komt in twee uitvoeringen, eentje van 300 euro en een uitvoering die honderd euro duurder is en meer werk- en opslaggeheugen heeft. Let goed op welke uitvoering je kiest, want het opslaggeheugen kun je helaas niet uitbreiden met een geheugenkaart. Welke uitvoering je ook kiest: het toestel draait bijzonder vlot. Dat komt door de goede specificaties, maar ook het scherm dat een hoge verversingssnelheid heeft van 90 hertz. Met de komst van 5G, wat ook ondersteund wordt door de OnePlus Nord, heb je nog wat meer snelheid in huis. De OxygenOS-softwareschil van OnePlus is goed uitgewerkt, wat ook bijdraagt aan een soepele werking van het toestel. Hoewel OnePlus hier langzaam maar zeker in begint te verzaken, zo is er opeens Facebook-bloatware aanwezig en worden achtergrondprocessen net even te rigoureus afgekapt.

De OnePlus Nord heeft veel in huis, het fraaie scherm en krachtige specs hebben we al genoemd. Maar ook de camera-opstelling aan de achterkant is interessant. De reguliere camera maakt de beste plaatjes, maar je kunt ook uitwijken naar de macro- of groothoeklens als dat een betere compositie biedt. Minpunt is wel dat de koptelefoonpoort (evenals zinnige argumentatie waarom) ontbreekt. Hiermee is de OnePlus Nord een van de weinige toestellen in deze prijsklasse.

Apple iPhone 11

De Apple iPhone 11 is in feite de opvolger van de iPhone XR, die in september van 2018 verscheen. Maar je zou hem ook kunnen zien als het lichtgewicht broertje van de duurste iPhone 11 Pro. Alhoewel lichtgewicht, als je kijkt naar de prestaties, dan doet deze iPhone niks onder ten opzichte van het Pro-broertje. Dezelfde A13-chipset en werkgeheugen maken deze smartphone enorm krachtig. Bovendien is het een smartphone met voor iPhone-begrippen een prima uithoudingsvermogen als het op accuduur aankomt.

iphone 11
iphone 11
iphone 11

Ten opzichte van de iPhone XR is vooral de camera er op vooruit gegaan. Dankzij de dualcam aan de achterzijde kun je nu foto's met een groothoeklens maken, naast de gewone lens. Ook is er een nachtmodus toegevoegd, zodat in het donker nog wat vastgelegd kan worden.

Nadelen zijn er echter ook. De prijs laat zich raden, maar de hebberigheid van Apple uit zich ook in het ontbreken van een 3,5 mm-aansluiting en het feit dat er geen snellader in de doos zit. Ook het scherm is ondermaats. Het LCD-schermpaneel hoort niet thuis in smartphones in deze prijsklasse en hetzelfde kan gezegd worden over de te lage resolutie.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

In de lagere prijsklasse valt Xiaomi op, met name omdat Huawei uit de lijst wegvalt omdat dit merk geen smartphones meer mag leveren met Google’s Play Store en Google Apps. De gehele Redmi Note-serie van Xiaomi is uiterst betaalbaar en beschikt over een prettig groot scherm. Deze Xiaomi Redmi Note 9 Pro springt er wat ons betreft het meest bovenuit.

Voor zo’n 269 euro krijg je een smartphone die betaalbaar is, maar ook bijzonder compleet. We noemden als het grote (6,7 inch) full-HD beeldscherm. Maar ook de enorme accu en snellader springen in het oog. Er is een relatief vlotte Snapdragon 720G-chipset aanwezig, met een ruime hoeveelheid werkgeheugen. In de zijkant zit in de aan-uitknop de vingerafdrukscanner verwerkt en aan de achterzijde maarliefst drie camera’s en een dieptesensor, die prima plaatjes schieten. Alleen wel wat moeite hebben met weinig licht. De behuizing oogt ook luxe en de smartphone is in mooie kleuren verkrijgbaar, alleen gevoelig voor vette vingers. Een hoesje is daardoor wel nodig.

Net als de andere Xiaomi-smartphones zit het compromis in de MIUI-softwareschil die over Android 10 is uitgerold. Hierin tref je bloatware en reclame aan, wat waarschijnlijk de lage prijs van de smartphone verklaart. Hoewel de update-ondersteuning van Xiaomi redelijk is, valt er veel aan te merken aan de skin.

Samsung Galaxy A71

Samsung zet natuurlijk het liefst zijn duurste smartphones in de spotlight, op dit moment de Galaxy S20-serie of de Galaxy Note 20-serie. Het zijn echter lage- en middenklassers van Samsung die de verkoopvolumes draaien en best goede deals zijn. Waaronder deze Samsung Galaxy A71, die je als koopjesjager al voor minder dan 400 euro kunt vinden.

Het toestel oogt luxe en modern, door het grote scherm met dunne randen en de selfiecamera die achter een gat in de bovenkant van het scherm verstopt zit. De Samsung Galaxy A71 heeft een 6,7 inch scherm, dus ondanks de dunne randen is het toestel behoorlijk groot. Opvallend dat de behuizing van plastic is. Hierdoor voelt het toestel wellicht wat minder luxe aan, maar is het beter bestand tegen een stuiterpartij en een stuk lichter aanvoelt.

De smartphone doet zijn werk vlotjes, ondanks dat niet de snelste processor aanwezig is voor zijn prijsklasse. De PocoPhone F2 Pro en iPhone SE (2020), die vergelijkbare prijzen hebben, presteren duidelijk beter in benchmarks. Ook de camera presteert naar behoren, en dankzij zijn zoom-, diepte- en groothoeklens heb je prettig veel fotografie-mogelijkheden. Kortom, de Samsung Galaxy A71 is een no-nonsense smartphone voor wie een goede smartphone zoekt van een vertrouwd merk.

Oppo Find X2 Pro

Hoewel Oppo een relatief onbekend merk is in Nederland, is het één van ’s werelds grootste smartphonefabrikanten. Oppo is ambitieus om ook hier voet aan de grond te krijgen en overspoelt vooral de markt met budgetsmartphones om de strijd aan te gaan met Huawei. Toch is het de Oppo Find X2 Pro, het meest luxe toestel van Oppo, dat het meest in het oog springt.

Oppo Find X2 Pro
Oppo Find X2 Pro
Oppo Find X2 Pro
De Oppo Find X2 Pro is een behoorlijk grote smartphone.

De Oppo Find X2 Pro komt in twee uitvoeringen, een met een zwarte glazen achterzijde en eentje met een zalmkleurige kunstleren achterkant. Aan bovenstaande foto’s is duidelijk te zien met welke uitvoering we tijdens de testperiode rondliepen. Als je een zwakje hebt voor een goede, veelzijdige camera en een prachtig scherm. Dan is dit een smartphone om te overwegen. Niet alleen schiet de camera prachtige plaatjes, ook de periscoopcamera is een toffe aanvulling. Het enorm grote oledscherm is om je vingers bij af te likken, dankzij z’n qHD-resolutie en 120 hertz verversingssnelheid. Ook onder de motorkap zit je goed: een flinke accu, veel opslaggeheugen (dat helaas niet uitbreidbaar is met een geheugenkaart) en enorm veel werkgeheugen. Tevens ondersteunt de Oppo Find X2 Pro 5G.

De grote olifant in de kamer is echter het prijskaartje. De smartphone kost rond de duizend euro en die prijs wordt niet gerechtvaardigd. Dit is vooral te danken aan de software. Oppo’s ColorOS Androidskin oogt kinderlijk en bevat bloatware. Een absolute no-go voor smartphones met deze prijs. Ook moet de ondersteuning met updates van Oppo echt verbeteren om dit soort prijzen te rechtvaardigen. En dat is zonde, want het toestel zelf is misschien wel een van de mooiste en veelzijdigste die je kunt krijgen.

iPhone SE 2020

Smartphones in de middenklasse doen doorgaans weinig onder voor de smartphones van rond de duizend euro. Fabrikanten concurreren onderling hevig, waardoor je in dit prijssegment eigenlijk de beste prijs-kwaliteitsverhouding vindt. Ook Apple doet sinds kort serieus mee in de middenklasse met de 489 euro kostende Apple iPhone SE (2020); in feite een opgevoerde iPhone 8. Want zelfs het hoesje van de oudere iPhone past er omheen. Met het gebruiksgemak en de lange ondersteuning van iOS heeft Apple een interessante troef in handen om de concurrentie met (voornamelijk) Samsung, Xiaomi en OnePlus aan te gaan.

De Apple iPhone SE (2020) heeft dezelfde behuizing als de Apple iPhone 8.

Apple maakt van de iPhone SE (2020) echt een basismodel, met een compact formaat en erg simpel 720 p lcd-scherm. Desondanks heeft Apple de smartphone uitgerust met de beste processor die ze voorhanden hebben, welke ook in de iPhone 11 Pro geplaatst is. Niet alleen rent deze processor rondjes om de snelste Snapdragon- en Exynos-chipsets waar de duurste Androids mee uitgerust zijn. Ook laat Apple hiermee zien ook de iPhone SE (2020) lange tijd te willen kunnen blijven ondersteunen met updates, een wapenfeit waar Apple andere Androidfabrikanten (waaronder Google) mee voor schut zet.

Ten opzichte van zijn concurrentie is de enkele camera aan de achterzijde wel wat beperkt in zijn mogelijkheden. De koptelefoonpoort moest wijken en ook de accu waarmee het toestel is uitgerust is eigenlijk te klein. Gelukkig kun je deze accu draadloos opladen en heb je de mogelijkheid voor een e-sim naast je gewone simkaart.

Motorola Moto G8 Power

Motorola is al jarenlang een van de beste merken als het aankomt op budgetsmartphones. De Moto G8-serie is zelfs met twee smartphones vertegenwoordigd in deze lijst, hoewel Motorola wel wat aan het verslappen is en op ondersteuningsgebied écht een tandje moet bijzetten om ook in de toekomst nog interessant genoeg te blijven voor deze lijst. Desondanks is de Motorola Moto G8 Power een budgettoestel om te overwegen.

Camera's Moto G8
Oplader Moto G8 Power
Er valt weinig aan te merken op de betaalbare Motorola Moto G8 Power.

De Moto G8 Power is de betaalbaarste smartphone uit de lijst en de goedkoopste van de Moto G8-serie. Op het moment van schrijven kun je de smartphone voor nog geen 200 euro aanschaffen. Je hebt het idee een duurdere smartphone in handen te hebben, dankzij het modern ogende scherm met dunne schermranden en vier camera’s aan de achterzijde. Natuurlijk, kwalitatief hoef je niet het allerbeste van de camera’s te verwachten en ook het LCD-scherm tipt niet aan duurdere smartphones.

Desondanks draait het toestel vlot op een Snapdragon 665 chipset, met vier GB aan werkgeheugen. 64GB (uitbreidbare) opslag is ruim voldoende. Met een 5.000 mAh-accucapaciteit heb je genoeg om meerdere dagen door te komen, een enorme troef van de Moto G8 Power. Er zijn wel concessie gedaan, zo ontbreekt 5GHz-wifi en is er geen NFC-chip die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld contactloos te betalen.

Xiaomi Mi 9T Pro

De Xiaomi Mi 9T Pro was lange tijd lijstaanvoerder en is vandaag de dag nog altijd een uitstekende smartphone wie een krachtige en veelzijdige smartphone zoekt, zonder daar krom voor te hoeven liggen. De smartphone is tegenwoordig vaak al te vinden voor 400 à 450 euro, hoewel de beschikbaarheid wel wat minder aan het worden is.

Xiaomi Mi 9T Pro
Xiaomi Mi 9T Pro
Xiaomi Mi 9T Pro
De Xiaomi Mi 9T Pro was één van de beste smartphones van 2019.

In feite heeft de Xiaomi Mi 9T Pro veel in gemeen met de PocoPhone F2 Pro, ook van Xiaomi. Een groot scherm met dunne randen, dat dankzij de pop-upcamera geen inkepingen of andere fratsen nodig heeft voor de selfiecamera. Er is tevens een grote accu aanwezig, een vingerafdrukscanner onder het scherm, koptelefoonpoort, veel opslaggeheugen, stevige glazen behuizing en ga zo maar door.

Het verschil zit hem met name in het feit dat de gebruikte onderdelen een generatie ouder zijn. Zo is de Snapdragon 855 chipset nog altijd een krachtig werkpaard, maar wel een processor uit 2019. Hetzelfde geldt voor de 48 megapixel Sony IMX 586-hoofdcamera, welke geflankeerd wordt door een zoom- en groothoeklens. Een dieptecamera is niet aanwezig. Het enige échte minpunt is net als bij de andere Xiaomi-smartphones de software. De Miui-schil die over Android 10 uitgerold is zit vol reclame, bloatware en geeft het toestel een onnodig goedkope uitstraling.

Motorola Moto G8 Plus

De Moto G-serie van Motorola staat al jarenlang in onze lijst met beste smartphones. Het is intussen dan ook een smartphone die je blindelings aanbeveelt, zo ook deze Motorola Moto G8 Plus. Op dit moment kun je hem al rond de 200 euro op de kop tikken. Dat gezegd hebbende: Motorola moet een tandje bij om ook in de komende beste smartphone-lijstjes mee te komen. Dat ligt niet aan de smartphone zelf, maar de fabrikant geeft te weinig prioriteit aan de ondersteuning. De ondersteuningsduur en -uitrolsnelheid moeten gewoon echt beter. Moto belooft voor deze Moto G8 Plus één versie-update. Nu is dat al karig, maar de smartphone verscheen met Android 9 en heeft zijn update naar Android 10 al gehad. Dus de kans is aanwezig dat Android 11 niet eens beschikbaar komt. Dat moet beter. Vooral ook omdat Motorola een minimale (en zeer prettige) Androidskin heeft, dat een vlot updateproces niet ernstig in de weg hoeft te zitten.

G8 Plus 12
Accuduur en opladen
Als je de Motorola Moto G8 Plus ziet zou je niet zeggen dat het om een budgetsmartphone gaat.

Desondanks krijg je met de Moto G8 Plus een smartphone die een zeer luxe uitstraling heeft. Het ontwerp met het grote scherm (met inkeping voor de selfiecamera) en glazen achterzijde geeft je het gevoel een smartphone in handen te hebben die een paar honderd euro duurder is.

De Snapdragon 667-processor, 64GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen, het heldere lcd-scherm en de vier camera’s aan de achterzijde geven het gevoel alsof je voor de lage prijs eigenlijk nergens op in hoeft te boeten. De minimale Androidskin doet dat eveneens, en zorgt er daardoor voor dat de Moto G8 Plus vlot presteert.

23 Reactie(s) op: Dit zijn de 13 beste smartphones van 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 maart 2017 08:35 RLichtendahl
  Zou graag een vergelijking zien tussen ALLE smartphones waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen een al of niet uitneembare accu en het vervangingsgemak van een scherm wanneer dat kapot gaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2017 15:48 Buur
  En dan te bedenken dat je dit helemaal niet nodig hebt…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 12:17 JPe
  @buur een huis heb je ook niet nodig, toch? Maar wel fijn om te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 13:28 Buur
  @jpe ?
  De totale versmelting van de nieuwe generatie mensen met hun smartphone is voor mij echt niet te bevatten. Ik mag dan een oude lul zijn, maar het genot en vooral het nut van het continu afgeleid zijn is onbegrijpbaar. Dat een smartphone zo nu en dan behoorlijk handig kan zijn is me inmiddels duidelijk, maar dat volledige bevolkingsgroepen na 1 dag zonder smartphone al gillend gek of depressief worden is echt compleet van de pot gerukt. Steeds vaker lees je over experimenten waarbij jongeren het een week zonder smartphone proberen, en daarbij altijd een enorme verlichting ervaren, en vertellen hoe blij ze zijn dat ze eens wat meer zien dan wat er wordt voorgeschoteld op hun schermpje. Achteraf vallen ze echter allemaal weer terug, onder het motto 'fear of missing out'.
  Ik kan er gewoon echt niet bij dat het zo moeilijk is om er afstand van te nemen. Omdat de mensen inmiddels al te ver heen zijn is het geloof ik onmogelijk om hier een discussie over te voeren; deze generatie is al verloren. Tegenwoordig vindt men het belangrijker welke smartphone het beste is, niet of ze überhaupt een nieuwe nodig hebben (wat vrijwel in alle gevallen niet het geval is).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2017 21:34 ms72
  @Buur Ik vermoed dat elke nieuwere generatie zoiets door maakt. Of het nu van de veer en inkpot naar de balpen ging, van de kar naar de auto, laat staan toen de t.v. en de koelkast op de markt kwamen. Tijden veranderen en enkelen niet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:50 FredZ
  Ben het wel eens met de eerdere opmerking over de uitneembare accu. Per slot van rekening was een vaste accu in eerdere tests (en in ieder geval voor mij) een "deal breaker". Evenals de policy van fabrikanten om eventuele Android updates niet of zeer vertraagt beschikbaar te stellen.
  Zijn dit overigens nog "houdbare" argumenten of 1) zijn de accu's zo goed tegenwoordig dat die eerder "overlijdt" dan de phone zelf en 2) worden de updates nu (bijna) altijd wel doorgegeven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2018 13:48 bussie_it
  @FredZ
  Zie het probleem niet zo dat accu niet te verwisselen is.

  Als accu vervangen moet worden zijn er genoeg zaakjes / personen die dat snel en voor een zacht prijsje kunnen doen.

  Backup batterij is ook niet nodig, dat is gewoon een dik battery-pack, kost tegenwoordig ook niks meer. 15.000 mah bij Action.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:52 FredZ
  Rectificatie: …. eerder "overlijdt" ….. moet natuurlijk later zijn. Sorry.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:11 JohannesG
  Ik mis een 'ranglijst' aan het begin, zodat je direct kunt zien welke telefoons worden besproken. Ook is er alleen maar van de eerste vier toestellen een overzichtslijst - met **** waarderingsscore - opgenomen. Opvallend is ook dat er nog steeds een 'oude' review van de OnePlus 3 in staat, terwijl de One Plus 3T - met enige lichte verbeteringen, ook op de kritiekpunten - toch al in november is uitgebracht als vervanger van de One Plus 3, want die wordt dus niet meer geleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:36 Joris Peterse
  Een paar jaar geleden was een verwisselbare accu altijd normaal, dus als een accu niet vervangbaar was, vermeldden we dat altijd. Intussen is een verwisselbare accu een uitzondering, maar als dat 't geval is bij een smartphone, dan komt dat natuurlijk wel in de review te staan. Voor wat betreft het updatebeleid, dat is natuurlijk heel lastig in een review. Het enige wat je kunt bespreken is de reputatie van een fabrikant.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 08:01 jordan.dp@telenet.be
  Ik zweer bij Xiaomi. Veel inhoud voor weinig geld!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2018 19:41 tranceguy
  HTC, een betere is er gewoon niet, simpel. Dat deze er niet eens instaat, daardoor kan ik de lijst niet eens serieusnemen want HTC's topmodel hoort met kop en schouders de kop te pakken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2018 15:04 Joris Peterse
  @tranceguy die heb ik onlangs getest, op papier lijkt het heel wat. In praktijk viel het me helaas erg tegen. https://computertotaal.nl/artikelen/review/htc-u12-htcs-beste-is-niet-genoeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2018 15:47 Kasander1
  Wees eerst eens echt eerlijk tegen jezelf over wat je met je smartphone wil gaan doen. Heb je nou echt een smartphone nodig van 900 euro? Of wil je 'm stiekem om te showen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2019 20:26 Heijman
  Hmm dit blog artikel is van 2019 maar de reacties stammen van 2017. ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2019 15:01 Joris Peterse
  @Heijman "Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2019 16:34 BepS
  Ik kan met mijn €125,00 Huawei hetzelfde als met die dure dingen die hier vergeleken worden. Net de laatste zijn onder de 300 euro! Ik heb hem niet voor spelletjes en de dwingelandij van sites dat ik met alle geweld hun app erop moet zetten, ik doe daar niet aan mee. Zijn deze goedkopere toestellen dan echt zo slecht dat ze niet in een test naar boven komen? Of is het zo dat alleen de duurste van de duurste getest worden en hier gepromoot voor een leuk zakcentje?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:38 AlbertKnop
  @BepS Ik denk dat het zinvol is om een enerzijds een vergelijking te maken van met de "beste" telefoons uit het hele assortiment, maar daarnaast ook een lijst te maken van de "beste" budgettelefoons (onder de€200). Die zullen in veel gevallen iets minder scoren dan die hele dure, maar in verhouding tot de prijs prima prestaties kunnen leveren, waar heel veel (en ik denk steeds meer) mensen tevreden mee zullen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2019 15:44 outlaw99
  Uit eigen zeer slechte ervaringen zou ik de asus zenfone niet aanraden. Van de twee zenfones ( een zenfone 2 en een zenfone 5) die ik heb gekocht heb ik de "service" van asus mogen ervaren en die is niet best. Bij problemen mag je het zelf oplossen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:34 harry.harmsen
  Kan iemand ook uitleggen waarom die Xiaomi's (relatief) zo goedkoop zijn? Heeft dat bijvoorbeeld te maken met de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die ze maken? Of met die van de (mijn)werkers die de dure grondstoffen opdelven? Of zijn er andere redenen? Ik verneem het graag. Alvast bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.