Draai uw Ubuntu en Windows 7 vanaf usb op elke pc

Door: koen-vervloesem | 21 maart 2012 13:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

We hebben al eens geschreven over portabele software: software die u op een usb-stick of externe harde schijf zet, en vanaf daar opstart. Dit is niet enkel met kleine programma's mogelijk, u kunt zelfs uw gehele besturingssysteem op een usb-medium plaatsen en daarvan uw computer opstarten. Op deze manier kunt u op welke computer dan ook aan de slag, alsof het uw eigen pc is.

1. Ubuntu op usb-stick

Ubuntu komt sinds enkele jaren met de applicatie Opstartschijf aanmaken (in het menu Systeem / Beheer). Hiermee kunt u een Ubuntu-cd in uw cd-romspeler of een iso-bestand van Ubuntu op uw harde schijf selecteren, en dit bestand naar een usb-stick of externe harde schijf laten schrijven. Het resultaat is dat u uw computer vanaf dit usb-medium kunt opstarten, op dezelfde manier als dat het met een live-cd kan. Een verschil met een live-cd is dat in dit usb-systeem uw wijzigingen, zoals geïnstalleerde programma's en opgeslagen documenten, behouden worden.

2. LinuxLive USB Creator in Windows

Het programma Opstartschijf aanmaken kunt u in Ubuntu starten, zelfs terwijl u Ubuntu als een live-cd draait. Er is ook gedacht aan de mensen die zich toch meer op hun gemak voelen in Windows. U kunt namelijk ook vanuit Windows een usb-opstartschijf maken met daarop Linux. Download het programma LinuxLive USB Creator en voer het uit om het te installeren. Er bestaan nog heel wat andere Windows-programma's die hetzelfde doen, maar LinuxLive USB Creator is het meest gebruiksvriendelijke.

3. Prepareer usb-medium

Normaal gezien herkent LinuxLive USB Creator elk usb-medium en kunt u er Ubuntu op installeren zonder er verder bij na te denken. De herkende externe media worden in een lijst getoond. Houd er wel rekening mee dat bestaande bestanden op het medium overschreven worden, dus kijk eerst even of er geen belangrijke bestanden op staan. Indien er iets misgaat, selecteert u de gewenste schijf en vinkt u Formatteer USB met FAT32 aan. Herkent LinuxLive USB Creator uw medium helemaal niet, formatteer het dan eerst in uw verkenner (klik erop met de rechtermuisknop en kies Formatteren).

BIOS instellen

Om uw pc te kunnen opstarten vanaf een extern usb-medium, moet u het BIOS misschien nog instellen. Ga tijdens het opstarten van uw computer naar de BIOS-setup. Afhankelijk van het merk computer is dat met de toets F1, F2, F9, F10, Delete of Escape. Hier zet u dan in het onderdeel Boot Order het usb-medium bovenaan. Op veel computers kunt u ook een bootmenu tevoorschijn halen met de toets F10 of F12. Met wat geluk ziet u hier uw usb-stick in de lijst staan en start u er eenvoudig van op.

Geschikte media

Als medium is in principe elke usb-stick of externe harde schijf geschikt, als er maar genoeg beschikbare opslagruimte is. Ubuntu stelt minder eisen dan Windows: 1 GB is echt een minimum, maar we raden toch een usb-stick van enkele gigabytes aan. Zeker als u Windows wilt gaan draaien. Een externe harde schijf biedt meer ruimte. Usb-sticks van SanDisk werken overigens niet in sommige Ubuntu-versies als de U3 Launchpad op de stick staat. Verwijder deze dan eerst met SanDisks U3 Launchpad Removal Tool.

4. Selecteer het medium

Als u het usb-medium geprepareerd hebt en het op de computer aangesloten is, toont LinuxLive USB Creator alle externe media die het herkent in een lijst. U krijgt voor elk herkend apparaat ook de capaciteit te zien. Ga na of die capaciteit meer is dan de grootte van het iso-bestand dat u in de volgende stap selecteert. Zorg ook zeker dat u het juiste medium selecteert, want alle gegevens hierop gaan onherroepelijk verloren. Om fouten te vermijden, sluit u het beste enkel het gewenste medium aan.

0 Reactie(s) op: Draai uw Ubuntu en Windows 7 vanaf usb op elke pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.