Een groepsgesprek delen in WhatsApp doe je zo

Door: Tijs Hofmans | 29 september 2016 07:09

Apps & Software

WhatsApp heeft een nieuwe feature toegevoegd waarmee je een groepsgesprek delen via een link. Iedereen die op de link klikt, kan dan in de WhatsApp-groep komen. Handig als je bijvoorbeeld een groep wil maken voor een openbaar evenement (dat je via Facebook deelt), of een soort nieuwsbrief wil beginnen. Wil je een groepsgesprek delen in WhatsApp? Zo doe je dat.

Let op: Dit werkt alléén als je zelf groepsbeheerder bent. Gelukkig kun je tegenwoordig meerdere beheerders per groep hebben, dus kun je aan de huidige beheerder vragen of hij je beheerder wil maken. Lees ook: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop.

De nieuwe feature zit in de bèta-versie van WhatsApp voor Android. Die is te downloaden als .apk van de website van WhatsApp. Je kunt je ook aanmelden als bèta-tester van WhatsApp in de Play Store, zodat je altijd alle nieuwste features direct krijgt. Je leest hier hoe je dat doet.

Een groepslink delen

Klik op de naam van de groep, en je komt in het volgende scherm uit. Hier kun je onder andere je gesprekspartners zien, of de eind-tot-eind-encryptie aan staat, en je kunt er berichten mee dempen.

Als je goed kijkt, zie je rechtsboven een icoontje met een plusje erin. Klik daarop.

Je krijgt hier een lijst te zien met al je contactpersonen. Daarmee kun je andere personen toevoegen aan het gesprek. Bovenaan staat echter de optie die we hier moeten hebben: 'Uitnodigen voor groep via link'.

Je krijgt hier de link te zien die je kan delen met anderen. Iedereen die hier op klikt, kan in de chat terecht komen. Zorg dus dat de link altijd privé blijft als je niet wil dat onbekenden in je chat terecht komen!

Je krijgt hier gelijk verschillende opties te zien om de link te delen. Je kunt de link makkelijk naar iemand van je WhatsApp-contacten delen, maar je kunt de link ook kopiëren naar de klembord, of het via een andere app delen (zoals Facebook).

Een handige optie is dat je de link kan intrekken. Als je niet meer wil dat mensen nog in je groep kunnen komen, trek je de link gewoon weer in. Als je de groep later alsnog wil openstellen, dan krijg je weer een nieuwe, unieke url.

QR-code

Onder het menu rechtsboven vind je nog een paar handige opties om de link te delen. Zo kun je er bijvoorbeeld een QR-code van maken, of de code direct uitprinten.