Een tweede leven voor je oude iPhone

Door: richard-veenstra | 27 mei 2014 08:30

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als je eenmaal je nieuwe iPhone hebt aangeschaft, lijkt je oude toestel wel een antiek apparaat. Je kunt er niet meer mee whatsapp'en, Facebook werkt veel te traag en de meest recente versie van iOS draait er niet meer op. Toch zijn nog genoeg manieren om het apparaat zinvol in te zetten.

In deze workshop gaan we aan de slag met een oude iPhone 3G. Misschien ken je het nog wel, de iPhone met ronde hoeken die een beetje zwaar in de hand ligt. Het lijkt alweer eeuwen geleden dat deze iPhone werd geïntroduceerd, maar vergis je niet: in de zomer van 2008 was dit apparaat hypermodern.

Veel van de stappen in deze workshop zijn ook toe te passen op bijvoorbeeld een iPhone van de eerste generatie en uiteraard kun je met een nieuwere iPhone 3GS, 4, 4S of 5 dezelfde dingen doen. Je kunt natuurlijk je iPhone verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats en Apple biedt zelf ook een recycleprogramma aan, maar voor onze iPhone 3G zouden we van het bedrijf uit Cupertino het luttele bedrag van 9 euro krijgen.

Je leest het goed: 9 euro voor een goed functionerende iPhone met een harde schijf van 16 gigabyte, inclusief het netsnoer. Alleen de achterkant van de iPhone is een beetje beschadigd. Dat lijkt ons geen economisch zinvolle beslissing en daarom gaan we aan de slag om de iPhone weer zinvol te kunnen gebruiken.

1 Sneller maken

Onze iPhone 3G kan maximaal iOS 4.2.1 draaien. In tegenstelling tot vorige besturingssystemen voelt 4.2.1 echter langzaam aan. Er is een aantal tips om je iPhone sneller te maken. De 3G ondersteunt geen multitasking, maar bij een nieuwere iPhone is het handig om alle apps te sluiten door te dubbeltikken op de thuisknop en op een app in de onderste rij te drukken totdat je met het kruisje de app kunt sluiten.

Zet de iPhone uit door de sluimerknop een paar seconden in te drukken tot de tekst Zet uit verschijnt. Wis bij Instellingen / Safari je geschiedenis, cookies en gegevens en zet alle opties bij Instellingen / Algemeen / Zoekresultaten uit.

Zet alle opties uit om je iPhone sneller te laten lopen.

2 Reservetelefoon

Het is handig om een tweede iPhone achter de hand te hebben voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zeker als je gaat kamperen of trips in de wildernis wilt maken, neem je beter niet je nieuwe iPhone 5s mee. Als je 3G-model al ontgrendeld is (via een sim-unlock), kun je er gewoon een simkaart van een buitenlandse provider instoppen, zodat je in het buitenland goedkoop kunt bellen en internetten.

Wil je je eigen simkaart uit je iPhone 5s gebruiken, denk er dan wel aan dat in de sleuf van de iPhone 3G alleen een mini-sim past. In de iPhone 5s zit een nanosim, de iPhone 4 werkt met een microsim. Vraag eventueel bij je provider of je een extra simkaart kunt krijgen.

In de iPhone 4 en 4S zit een micro-sim-kaart.

3 VoIP-telefoon

Je kunt je oude iPhone ook als speciale VoIP-telefoon gebruiken. Met een VoIP-dienst maak je gesprekken via een internetverbinding. Bekende apps hiervoor zijn bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Een voordeel kan zijn dat je zo je batterij van je nieuwe iPhone niet belast.

Je kunt je iPhone 3G dan gewoon thuis laten liggen zodat je hele familie deze telefoon kan gebruiken om goedkoop met familie in Nieuw-Zeeland te bellen. Zet de iPhone in een dockingstation zodat het altijd opgeladen is en je gebruikt het als veredelde vaste huistelefoon.

Skype is het populairste VoIP-programma.

4 Muziekspeler

Een iPhone die langzaam is geworden en waar je geen moderne apps meer op kunt draaien, kan nog altijd dienst doen als mobiele mp3-speler. Een iPhone 3G heeft 8 of 16 gigabyte ruimte, dit is genoeg voor uren muziek. Synchroniseer je iPhone met je iTunes-bibliotheek en laad al je mp3's op de iPhone.

Schaf een goedkoop tulp-naar-mini-jack kabeltje aan en plug je iPhone op je stereo-installatie in de huiskamer aan, neem het mee naar de hifi-set op de studeerkamer of stop het in je zak als je gaat joggen.

Tover je iPhone om tot draagbare muziekspeler.

4 Reactie(s) op: Een tweede leven voor je oude iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 mei 2014 10:54 Anoniem
  Weer een totaal zinloos artikel. Een "oude iPhone" heeft geen iOS4.3 of hoger en dus zijn alle suggesties in dit artikel onzin!
  Geef eens aan hoe je een recente Spotify app wél op een iPhone 3 kunt krijgen. Dan doe je iets nuttigs met deze ruimte en met mijn tijd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2014 14:13 Anoniem
  Ik heb op mijn iPhone 3G toch echt iOS 6.1.6 staan. iOS 7 kan er net niet op, maar jullie bewering dat er maximaal 4.2.1 op kan is toch niet waar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2014 16:49 Anoniem


  Zal dan wel een Ipohne 3GS zijn en geen 3G…
  Geplaatst door Gast | Zaterdag, 14:13

  Ik heb op mijn iPhone 3G toch echt iOS 6.1.6 staan. iOS 7 kan er net niet op, maar jullie bewering dat er maximaal 4.2.1 op kan is toch niet waar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2014 15:16 Anoniem
  Hee heb vraag een deel van me iphone doet het niet maar hoe kan ik me scherm nog meer laten draaien want dat icoontje staat aan de kant die het niet meer doet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.