Eerste indruk: ASUS ROG Phone

Door: Jeroen Boer | 04 juni 2018 19:44

ROG Phone
Hands-on

ASUS zet met de ZenFone 5 sterk in op smartphones en sinds vandaag kan ASUS’ gaming merk ROG daar aan toe worden gevoegd. Op computerbeurs Computex presenteerde ASUS de ROG Phone: een krachtige smartphone die volledig is ontworpen voor gaming. Wij mochten hem al even bekijken.

Gamen vereist kracht en volgens ASUS hoeven we ons daarover bij de ROG Phone geen zorgen te maken. Niet alleen maakt de ROG Phone gebruik van Qualcomms snelste Snapdragon 845 soc, het gaat ook nog eens om speciaal geselecteerde exemplaren met een extra hoge kloksnelheid van 2,96 GHz. Deze krachtige chip wordt gekoppeld aan maar liefst 8 GB RAM en 128 of 512 GB opslag. Al die kracht zorgt er volgens ROG voor dat de ROG Phone zonder twijfel de snelste gamingtelefoon is en in benchmarks als GFXbench, Antutu en 3Dmark beter scoort dan de iPhone X of Galaxy S9. De smartphone draait op Android 8.1 voorzien van een eigen skin. Een 4000mAh-accu moet voor 7 uur speeltijd zorgen.

ROG phone
De ROG Phone (hier in optionele controller) is ontworpen voor horizontaal gebruik.

Horizontaal ontwerp

In tegenstelling tot een normale smartphone is de ROG Phone eigenlijk ontworpen om horizontaal te gebruiken. De horizontale focus zorgt er logischerwijs voor dat het 6inch-scherm geen notch heeft en zoals meer recente smartphones een schermverhouding van 18:9 gebruikt. Zowel aan de boven- als onderkant zijn identieke luidsprekers geplaatst, die in horizontale oriëntatie netjes links en rechts voor prima geluid zorgen. Alleen de camera boven het scherm verbreekt het symmetrische ontwerp enigszins.

De ROG Phone is eigenlijk ontworpen om horizontaal te gebruiken.
ROG Phone
op de zijkant zit naast de usb-c-poort op de onderkant een tweede (dubbele) usb-c-aansluiting.

Een ander opvallend puntje waaruit de horizontale focus blijkt is dat de ROG Phone behalve onderop ook aan de zijkant een usb-c-aansluiting heeft. Het gaat zelfs om een bijzondere dubbele usb-c-poort die één aansluiting vormen. Hierop worden de gamingaccessoires aangesloten die ASUS tegelijkertijd met de smartphone beschikbaar stelt. Een van die accessoires, de meegeleverde AeroActive Cooler zorgt er zelfs voor dat de smartphone in horizontale positie onderop een usb-c-poort en hoofdtelefoonaansluiting heeft, zo hebben je handen in tegenstelling tot bij andere smartphones geen last van kabels tijdens het gamen.

ROG Phone
De achterkant met verlicht logo maakt duidelijk dat dit een gamingsmartphone is.

Actieve koeler

Zou je alleen de voorkant zien, dan zou de ROG Phone met zijn goudkleurige speakergrills nog door kunnen gaan voor een doorsnee smartphone. De voor een smartphone agressief ontworpen achterkant maakt direct duidelijk dat het hier toch echt om een gamingproduct gaat. Tel daar bij op dat het ROG-logo op de achterkant rgb verlicht is en je weet dat de telefoon op gamers is gericht. De bouwkwaliteit is op het eerste gezicht prima en alle onderdelen sluiten netjes op elkaar aan. Iets dat heel bijzonder is, is de bijgeleverde AeroActive Cooler.

Dit is een actieve ventilator die je op de telefoon klikt en verbinding maakt met de usb-c-poort op de zijkant. De ventilator ondersteunt de in de smartphone ingebouwde koeling die gebruik maakt van een heatpipe. Via een op de smartphone geïnstalleerde app kun je instellen hoe agressief de koeler zijn werk moet doen. De koeler doet zeker iets, want we konden hem horen. Of de prestaties echt (langdurig) beter worden, was tijdens onze korte sessie niet te bepalen.

ROG phone
Je kunt een meegeleverde actieve koeler op de telefoon klikken.

Snel oled-scherm

Het 6inch-scherm met een beeldverhouding van 18:9 heeft een resolutie van 2160 x 1080 pixels en maakt gebruik van amoled-technologie met een extra hoog kleurbereik. Op het eerste gezicht zag het beeld voor zover wij konden zien er in zowel in Android 8.1 als in games prima uit. De kleuren kwamen zoals we van oled verwachten goed over en het door ASUS getoonde racespel Asphalt werd soepel afgespeeld. Een bijzonderheid daarbij is dat het scherm een verversingssnelheid van 90 Hz heeft en een reactietijd van slechts 1 ms heeft. ASUS meldde wel dat de telefoon geen adaptive sync ondersteunt, dus hoe vloeiend spellen zijn als de framerate van een spel ver beneden de 90 Hz van het scherm duikt is nog afwachten. Daarnaast ondersteunt het scherm HDR en zou een aparte processor verantwoordelijk zijn voor deze beelden.

ROG Phone
Het scherm geeft kleuren vol weer.

Slimmigheidjes

ASUS heeft nog wat slimmigheidjes ingebouwd die gamen nog handiger moet maken. Door in de zijkant te ‘knijpen’ schakelt de telefoon over naar een speciale gamingmodus waarin games voorrang krijgen ten opzichte van andere software, iets dat je duidelijk kunt zien aan de interface die dan rood kleurt. Een bijzondere vinding zijn ook de onzichtbare ultrazone schouderknoppen waarvan je zelf de functionaliteit kunt instellen. Of ultrasone knoppen nou lekkerder werken dan hardwarematige knoppen betwijfelen we, maar het zorgt wel voor een smartphone die prima inzetbaar is al alledaagse smartphone zonder lastige randjes. Heb je serieuzere knoppen nodig, dan is daar de Gamevice controller voor beschikbaar.

Een bijzondere vinding zijn ook de onzichtbare ultrazone schouderknoppen waarvan je zelf de functionaliteit kunt instellen.

Accessoires

Tegelijkertijd met de smartphone liet ASUS een aantal accessoires zien waarvan de prijs nog niet bekend is. Het totaalplaatje van deze optionele accessoires doet wat aan het concept van Nintendo's Switch denken. Zo is er een Mobile Desktop Dock om de smartphone op een televisie of monitor aan te sluiten en hem in combinatie met externe invoerapparatuur als een gamepad als normale spelcomputer te gebruiken.

ROG phone

De tweede accessoire is de Gamevice controller waar je de smartphone in klikt waarna je traditionele controllers aan de zijkant krijgt. Bij die controller hoort een WiGig Dock dat je op je televisie aansluit waarna de beelden draadloos via de 60GHz-band worden verstuurd en op tv worden getoond. De vertraging zou nog geen 20 ms zijn en in de praktijk zag het er soepel uit.

ROG phone

Dan is er nog de TwinView Dock die een tweede scherm toevoegt dat identiek is aan het smartphonescherm zelf waarmee het apparaat doet denken aan de Nintendo DS. Volgens ASUS is de TwinView Dock bedoeld voor streamers, maar ook games kunnen indien geschikt van het tweede scherm gebruik maken. Er is een extra accu ingebouwd.

ROG phone

Voorlopige conclusie

ASUS heeft met de ROG Phone goed nagedacht over wat een game smartphone een game smartphone maakt waarbij de duidelijke nadruk op horizontaal gebruik opvalt. We zijn enthousiast over het toestel en de unieke functionaliteit. Ook de uitbreidingsmogelijkheden in de vorm van de docks en controller zijn interessant, maar die zul je er wel los bij moeten kopen. Goedkoop zal het allemaal niet worden. Wat de ROG Phone precies gaat kosten heeft ASUS nog niet bekendgemaakt, maar hou er rekening mee dat deze zeker de 1000 euro gaat aantikken. Het is nog niet bekend wanneer de Rog Phone te koop zal zijn, dus je kunt wellicht nog even sparen.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: ASUS ROG Phone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.