Eerste indruk: Galaxy A8 (2018)

Door: Joris Peterse | 10 januari 2018 07:16

Hands-on

Door de stijgende prijzen van smartphones, worden de minder dure toestellen steeds interessanter. Bijvoorbeeld de Galaxy A8 (2018) van Samsung, die onlangs werd gepresenteerd. We kregen de mogelijkheid om hem kort uit te proberen.

De nieuwste versie van de A-lijn is helaas ook wel een stukje duurder. De Galaxy A5 bijvoorbeeld, die in 2017 verscheen kostte € 429,-. Deze Galaxy A8 uit 2018 heeft een prijskaartje van zo’n 500 euro. Maar voor wie een Samsung Galaxy-toestel zoekt komt hier qua prijs-kwaliteitverhouding goed uit.

Galaxy S8 light

De Galaxy A8 (2018) lijkt erg op de Galaxy S8, die in het voorjaar van 2017 verscheen en ons vooral positief opviel door z’n prachtige beeldscherm en de beste smartphone-camera van het moment. Het mooie scherm, waarbij schermranden praktisch niet bestaan is gebleven en ook de vingerafdrukscanner is naar de achterkant verhuist om meer ruimte te maken voor het full-HD scherm aan de voorkant. Deze heeft ook een alternatieve beeldverhouding van 18,5 bij 9. Doorgaans beschikken breedbeeldschermen over een verhouding van 16 bij 9. Hierdoor is het scherm groot: 5,6 inch. Zonder dat het formaat van het toestel te groot is. Verschil met de Galaxy S8 is overigens wel dat de schermranden niet gebogen aflopen, maar gewoon recht.

Net als de Galaxy S8 is de Galaxy A8 voorzien van een stevige behuizing die prettig in de hand ligt, en bovendien waterdicht is.

Minpunten weggenomen

De minpunten van de Galaxy S8 zijn met de Galaxy A8 ook weggenomen. Zo werd ik persoonlijk gek van de knop aan de zijkant die spraakassistent Bixby oproept. Deze fysieke knop is weggehaald. Ook de vingerafdrukscanner aan de achterkant is verplaatst naar onder de camera, waardoor je hem een stuk makkelijker vindt.

Camera

De camera van de Galaxy A8 lijkt op het eerste gezicht ook dik in orde. Aan de achterkant zit een enkele camera. Opvallend genoeg zit aan de voorkant wel een dubbele camera, zodat je selfies met diepte-effect kunt maken. Ook zijn er toegankelijke filters in de camera-app toegevoegd om direct op je foto toe te passen.

De vingerafdrukscanner zit onder de camera

Bixby

De assistent van Samsung, Bixby, heeft nog een flinke inhaalslag te maken vergeleken met de assistenten van Google of Amazon. Ook verstaat Bixby eveneens nog geen Nederlands. Toch zet Samsung nog altijd flink in op z’n assistent en deze is dus ook nog altijd prominent aanwezig in de Galaxy A8. Door het weglaten van de knop heb je echter het gevoel er meer zelf mee te kunnen experimenteren, in plaats van dat het je opgedrongen wordt.

Specs

Het toestel reageerde vlot, zoals je mag verwachten van een smartphone van 500 euro. Met benchmarks zullen we dit in een uitgebreide test nagaan. Op het gebied van specificaties zit het in ieder geval prima. Ook is de 32GB opslag uit te breiden met een geheugenkaart.

Jammer is wel dat de Galaxy A8 nog op een verouderde Androidversie draait: Android 7.1.1. Er zal een update verschijnen naar Android 8. Maar eigenlijk zou dit toestel anno 2018 nooit met Android 7.1 op de markt mogen verschijnen.

De Samsung Galaxy A8 (2018) is in drie verschillende kleuren verkrijgbaar

Voorlopige conclusie

De Galaxy A8 is een no-nonsense smartphone, voor iedereen die de vertrouwde kwaliteit van een Samsung Galaxy-smartphone zoekt. Het lijkt erop alsof Samsung alle minpunten van de Galaxy S8 heeft weggepoetst, waardoor de A8 erg interessant wordt. Dat moet ook wel, want de S8 is intussen zoveel in prijs gedaald, dat ze elkaar in euro’s niet veel ontlopen.

De Galaxy A8 is sinds deze maand beschikbaar voor zo’n 500 euro, in de kleuren zwart, grijsblauw en bruin.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: Galaxy A8 (2018)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.