Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 8

Door: wouter-diemer | 23 augustus 2017 17:00

Hands-on

Met een kleine klap lanceert Samsung de Galaxy Note 8. Het toestel dat het debacle rondom de Note 7 moet doen vergeten. Computer!Totaal kreeg de Samsung Galaxy Note 8 in handen tijdens een korte hands-on sessie bij Samsung.

De Note-serie van Samsung is altijd een vreemde eend in de bijt geweest voor Samsung. Met het toestel richt Samsung zich meer op de zakelijke gebruiker. De focus op lifestyle (wat dat ook moge zijn) die aan veel andere Galaxy-toestellen kleeft zie je niet terug bij de Note. Hierdoor heeft de Note-serie ook een afgebakende maar zeer trouwe gebruikersgroep en blijft Samsung ondanks de problemen van vorig jaar vasthouden aan de Note en lanceert het vandaag dus de Galaxy Note 8.

Getemde accu

Qua specificaties heeft de Note 8 en 6,3 inch-display, 6GB RAM, een amoledscherm met een 1440x2960 resolutie en een lichtsterke f/1.7-camera (primair) met een 12 megapixelsensor. De batterij heeft 3300 mAh capaciteit en is daarmee iets kleiner dan die in de Note 7, die juist mede door zijn grootte voor problemen zorgde. De behuizing is ip68-waterdicht, en kan dus tegen volledige onderdompeling.

Na de big bang volgt evolutie.

De eerste indruk

Al snel werd ons duidelijk dat de Note 8 inzet op evolutie van een aantal bestaande systemen van Samsung. Integratie van spraakassistent Bixby, verbetering van Samsung Dex (waarbij je je smartphone in een dock plaatst om er een pc van te maken), verwerking van handschrift en het koppelen van apps. Wel is het erg jammer dat Samsung heeft vastgehouden aan de Bixby-knop aan de zijkant van het toestel. Deze knop was een fors irritatiepunt van de Galaxy S8.

Op hardware-matig vlak heeft de Note 8 een dubbele camera en een scherm dat tot de randen loopt. De S Pen kan op de Note natuurlijk niet ontbreken dus ook niet op de Note 8. Onze eerste indruk is dat Samsung met deze Note 8 kiest voor degelijkheid. De specificaties mogen er wezen. De Note 8 is een krachtig toestel, hij ligt goed in de hand en de heavy user zal er goed mee uit de voeten kunnen. Door de glimmende achterkant zit het toestel wel redelijk snel onder de vette vingers, maar het is euvel waar veel smartphones mee te maken hebben.

Een leuke functie op de Note 8 is de mogelijkheid om apps te koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld Spotify en Google Maps aan elkaar koppelen en wordt bij het openen van koppeling het scherm in tweeën. Een leuke functie waarmee je minder hoeft te wisselen tussen apps. Een ander softwarematig aardigheidje is dat je met het pennetje geschreven tekst kunt versturen naar je contacten. Je schrijft je bericht en de Note 8 maakt van de tekst meteen een gifje, klaar om te versturen.

Wat kunnen we verwachten

De 64GB-versie van Note 8 zal 999,- euro kosten en komt in het zwart, goud, blauw en grijs. De roze variant verschijnt niet in Nederland. Het toestel is vanaf 15 september beschikbaar in Nederland. Liefhebbers van de Note-serie zullen met dit model de perikelen rond de Note 7 snel vergeten. We verwachten dat er veel animo voor de Note zal zijn. De negatieve aandacht voor de Note 7, zal de Note 8 helpen. Maar bovenal levert Samsung op het eerste gezicht met Bixby en Dex een mooi toestel met veel mogelijkheden voor de eindgebruiker.

2 Reactie(s) op: Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 augustus 2017 23:11 probeertehelpen
  Belachelijke prijs voor dit ding. Ik noem het maar een (DING) gebruiksvoorwerp.
  Je moet toch een gaatje in je hoofd hebben om dit peperdure ding te kopen, terwijl er andere toestellen zijn die net zo goed zijn, of beter en vele malen goedkoper. SCHANDALIG.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 augustus 2017 06:46 computertotaalbart
  Prijs: tsja… hoog, maar mijn S5 heeft me minimaal 3 jaar trouwe dienst geboden. Als je kijkt naar 1000 euro, da's 333 euro/jaar en is dus minder dan een euro per dag. Dat is niet veel voor iets wat je vele malen per dag gebruikt. Minder is beter natuurlijk! :-)

  Maar: hoe groot is het scherm? Vertel niet 6.3 inch, want dat zegt helemaal niets. Als je kijkt naar de S8 met z'n vreemde, hoge scherm. Wat wil je (ik dus) eigenlijk: een scherm wat breder is, niet hoger. Wie weet dat de hoogte en breedte maten zijn?? Ik kan het (nog) niet vinden. Bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.