Eerste indruk: Huawei P20 en P20 Pro

© PXimport

Eerste indruk: Huawei P20 en P20 Pro

Geplaatst: 28 maart 2018 - 10:26

Aangepast: 14 december 2022 - 13:41

Joris Peterse

Met de Huawei P20 en P20 Pro-serie zet het Chinese bedrijf alles in op de smartphone-camera. Of beter gezegd camera’s. Aan de achterkant zitten er namelijk drie(!). We kregen de gelegenheid om tijdens de lancering de toestellen uit te proberen.

De Huawei P20 en P20 Pro zijn de nieuwe toptoestellen van de Chinese smartphonemaker. Ik noemde al de driedubbele camera aan de achterkant, maar verder beschikken de toestellen ook over een frontcamera met ontzettend veel megapixel: 24. Verder is er een opvallende glazen behuizing, waarbij aan de voorkant een vingerafdrukscanner zit en een inkeping in het scherm zit. Verschil tussen de twee toestellen is dat de Pro-versie over een groter oledscherm beschikt, dat er ontzettend helder uitziet. De gewone P20 heeft een lcd-paneel, en dat zie je helaas wel. Vooral bij de inkeping in het scherm, de overgang tussen het scherm en de inkeping (waarin onder andere de frontcamera en speaker zit) is niet fraai. Omdat het grotere oledpaneel van de Pro-versie zwart veel beter weer kan geven, ziet de inkeping er een stuk beter uit. Praktisch is het echter niet en meldingen lopen soms door de inkeping heen.

Huawei P20 Pro

© PXimport

Verder beschikt de P20 Pro ten opzichte van de P20 over een waterdichte behuizing, grotere accu meer werkgeheugen (6 GB). Maar daar betaal je dan ook wel flink voor: 900 euro ten opzichte van 650. Die prijzen zijn niet misselijk, vooral voor een Chinees merk, waarbij je toch meer gewend bent een wat lagere prijs te betalen.

Opvallend is dat de smartphones de vingerafdrukscanner aan de voorkant (onder het scherm) hebben, niet aan de achterkant.

Gluren bij de buren

Tijdens de presentatie werd duidelijk dat Huawei niet erg van eigen kracht uit gaat bij de ontwikkeling van een smartphone, maar voornamelijk bezig is met kijken naar Apple en Samsung. Alle onderdelen en prestaties moesten vergeleken - en wanneer mogelijk overtroffen - worden. Het verklaart de inkeping in het scherm en alternatieve schermverhouding om de voorkant van het toestel volledig uit scherm te kunnen laten bestaan. Maar ook negatief. De koptelefoonpoort is weggelaten en net als Apple en andere fabrikanten zijn daar geen zinnige argumenten voor gegeven. Zonde, want dat maakt de P20 en P20 Pro minder compleet dan bijvoorbeeld de Galaxy S9+.

Huawei P20 Pro

© PXimport

Tot nu toe ben ik zeer onder de indruk van de camera’s van de Huawei P20 Pro.

-

Camera’s

Waar wel alle innovatie en nadruk op ligt zijn de camera’s. De voorgangers van de P20-serie beschikten al over een dubbele camera die in samenwerking met Leica ontwikkeld is. Hierbij werken een monochrome lens en een gewone lens samen om bijvoorbeeld scherptediepte-foto’s te maken en optisch in te zoomen. Een 40 megapixellens en een 20 megapixel monochroomcamera zitten op de achterkant van de P20’s, aangevuld met een 8 megapixel telelens. Wanneer je je foto’s in 40 megapixel schiet is het niet mogelijk om in te zoomen. Schaal je terug naar 10 megapixel, dan kun je tot 3x inzoomen en tot 5 keer met wat digitale zoombewerkingen.

Andere handigheidjes in de camera’s zijn functies als object- en sceneherkenning, zodat de camera zijn instellingen optimaal aanpast. Denk aan concerten, landschappen maar ook aan eten, dieren en (groeps)portretten. Dit was al aanwezig in de Huawei Mate 10. Maar het lijkt erop dat het bij de Huawei P20’s beter en uitgebreider is uitgewerkt. Bijvoorbeeld als je een foto maakt waar in de verte ook tekst op te zien is, een menubordje van een café bijvoorbeeld. De tekst blijft opvallend goed leesbaar.

Huawei P20 Pro

© PXimport

Huawei P20 Pro

© PXimport

Eerste indruk: Huawei P20 en P20 Pro-15082296

© CIDimport

Ook zijn er andere functies, zoals nachtfotografie, waarbij een lange sluitertijd (tot zes seconden) wordt gebruikt, samen met de beeldstabilisatie om in aardedonkere omgevingen alsnog een (onbewogen) foto af te leveren. Dit werkt alleraardigst.

Tot nu toe ben ik zeer onder de indruk van de camera’s van de Huawei P20 Pro. Ik heb in korte tijd flink wat foto’s geschoten in diverse omstandigheden en de resultaten waren bijna allemaal goed. Het lijkt erop dat Huawei serieus de concurrentie aangaat met Samsung en Apple's iPhone X, iets wat vorig jaar met de Huawei P10 niet lukte.

Tot 5x zoomen levert alleraardigst beeld op.

Software

De Huawei P20 en P20 Pro beschikken beide over 128GB opslagruimte, dat je overigens niet uit kunt breiden. Maar met deze hoeveelheid opslag lijkt dat ook niet noodzakelijk. Hierop is Android 8.1 geïnstalleerd, dat flink onder handen is genomen door Huawei, met z’n eigen skin. Die skin was ik nooit zo over te spreken geweest, het staat ramvol spelfouten en oogt rommelig. Bovendien zit het vol bloatware en nutteloze ‘systeembeheer’-onderdelen die je lastigvallen met overbodige optimalisatie en een even onnodige Avast virusscanner. Hier zit nog altijd geen verbetering in, en met een toestelprijs van 900 euro kan dit echt niet meer.

Eerste indruk: Huawei P20 en P20 Pro-15082296

© CIDimport

Voorlopige conclusie

Het lijkt erop dat de Huawei P20 en P20 Pro vooral op gebied van de camera’s hoge ogen gooit. De Pro-variant is bovendien uitgerust met een zeer fraai beeldscherm. Toch lijken de prijzen van 650 en 900 euro behoorlijk uit verhouding. De software straalt niet deze luxe uit en het ontbreken van een koptelefoonpoort maakt het toestel incompleet. De gewone P20 is wat normaler geprijsd, maar hier mis ik toch wel een beetje het fraaie scherm en de waterdichte behuizing.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten