Eerste indruk: Motorola Moto X4

Door: Rens Blom | 04 september 2017 09:06

Nieuws

Motorola, een dochtermerk van Lenovo, brengt dit jaar bijna aan de lopende band Moto-smartphones uit. Op de IFA-elektronicabeurs presenteerde het de Moto X4, het nieuwste model dat binnenkort in Nederland verschijnt. Weet hij zich te onderscheiden van de (eigen) concurrentie of is het een gevalletje dertien in een dozijn? Tijd voor een eerste indruk.

Vingerafdrukmagneet

Bij de perspresentatie van de Moto X4 refereerde Lenovo graag naar de glazen achterkant van de telefoon. Een patroon dat tussen de twee glaslagen inzit, zorgt voor een bijzonder glimmend effect als de smartphone gedraaid wordt. Toen we de Moto X4 in handen kregen, was dat inderdaad zo. Maar een glazen achterkant heeft ook een groot nadeel: het is gevoelig voor vingerafdrukken. De o zo mooie Moto X4 veranderde bij gebruik binnen twee minuten van een spiegeltje aan de wand, in een vingerafdrukmagneet in de hand. Wij zijn persoonlijk meer gecharmeerd van Moto-toestellen met een metalen achterkant, want metaal kent dit nadeel niet.

Van de voorkant is de Moto X4 een typische recente Moto-telefoon, met vrij forse randen boven en onder het beeldscherm, een vingerafdrukscanner onder het scherm en het Moto-logo erboven. Het 5,2 inch beeldscherm oogt scherp door de full-hd-resolutie, en het oled-paneel biedt mooie kleuren en diepe zwartwaarden. Fijn is dat de telefoon water- en stofbestendig is, in tegenstelling tot zijn Moto-broers.

Herkenbare specificaties

Niet alleen het ontwerp doet veel denken aan andere Moto-smartphones; de specificaties van de Moto X4 zijn ook herkenbaar. De combinatie van 3GB werkgeheugen, 32GB opslaggeheugen, dual-sim-ondersteuning en een 3000 mAh accu kennen we van de Moto G5 Plus, al heeft de Moto X4 een iets betere Snapdragon 630-processor. De telefoon draaide tijdens onze eerste test dan ook vlot.

Update: in het persbericht werd ten onrechte gemeld dat de Moto X4 over 3GB/32GB werk- en opslaggeheugen beschikt, maar dat is 4GB/64GB. Deze hardware zit niet in de Moto G5 Plus, wel in de Moto Z2 Play.

Dubbele camera ziet nog niet scherp

Misschien wel het meest onderscheidende element van de Moto X4 is zijn dubbele camera (12 en 8 megapixel) aan de achterkant. Daarmee maak je normale foto’s, maar kun je ook zwart-wit-plaatjes of kiekjes met een versterkt scherpte/diepte-effect schieten. Dat werkte tijdens onze eerste indruk allebei aardig, al liep de camera-app verscheidende keren vast en toonde de Google Foto’s-app niet altijd de juiste afbeelding. Hopelijk komt hier verandering voor de smartphone wordt uitgebracht.

Geen Android Oreo

Stiekem hoopten we dat Motorola de Moto X4 zou aankondigen met Android 8.0 (Oreo)-software, dat sinds kort uit is. Dat gebeurde helaas niet; de telefoon draait uit de doos op Android 7.1 (Nougat) en wordt later geüpdatet naar versie 8.0. Vooralsnog blijven de nieuwe Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact dus de enige smartphones die standaard Android Oreo aan boord hebben.

Los van de gebruikte versie, is Motorola’s nagenoeg onaangepaste Android-software fijn in gebruik en vrij van overbodige apps. Opvallend is dat naast Google Assistant nóg een digitale (spraak)assistent geïnstalleerd is; Amazon Alexa. Beiden werken niet in het Nederlands.

Voorlopige conclusie

De Motorola Moto X4 lijkt een prima smartphone, maar wij vragen ons vooral af waarom hij uitkomt. Blijkbaar vindt Lenovo het nodig om na de Moto G5 (Plus) en bijbehorende opvolgers dit jaar nóg een niet-modulaire middenklasser uit te brengen, die op maar weinig punten écht anders is. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat de Moto X4 verschijnt voor 379 euro. Daarmee wordt hij bijna honderd euro duurder dan de nieuwe, vergelijkbare Moto G5S Plus, en is het vooralsnog lastig om de Moto X4 aan te raden.

De Motorola Moto X4 verschijnt op 31 september voor 379 euro.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: Motorola Moto X4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.