Eerste indruk: Nokia 8

Door: Joris Peterse | 01 september 2017 12:35

Hands-on

Na een mislukt huwelijk met Microsoft, vinden Nokia-toestellen hun weg naar de schappen weer. Het Finse bedrijf HMD Global heeft het fameuze telefoonmerk onder licentie en presenteert z’n eerste nieuwe vlaggenschip: de Nokia 8.

Het toestel oogt en voelt als de Nokia-smartphones uit de tijd voordat Microsoft het bedrijf overnam. Stevig, slank en degelijk, maar ook herkenbaar dankzij zijn afgeronde hoeken, licht gebolde achterkant en de camera zit in het midden aan de achterkant. Grote verschil is echter dat de Nokia 8 op Android 7.1 draait en daarmee dus Windows Phone definitief achter zich laat.

Vlot

De Nokia 8 geeft meteen het goede voorbeeld als het aankomt op Android. Ik kwam maar weinig bloatware en aanpassingen tegen, waardoor het toestel vlot reageerde. Ook de specificaties dragen daar een steentje aan bij, want het toestel beschikt over een van de beste processors van het moment (SnapDragon 835) en de vier gigabyte aan werkgeheugen is ook zat. Verder heeft het toestel 64GB opslag, dat uitgebreid kan worden met een geheugenkaart.

De specificaties en bouwkwaliteit zitten dus wel snor. Qua prijs gaat Nokia ook net onder de grote concurrenten als Samsung en Apple zitten: 600 euro. Helaas is de Nokia 8 alleen niet waterdicht. Ik denk echter dat je het toestel het beste kunt vergelijken met de OnePlus 5. Op het gebied van specificaties komen ze redelijk overeen, alhoewel de Nokia 8 een geheugenkaartslot heeft en iets lagere specificaties... Maar wel de goede naam.

De Nokia 8 ziet er vertrouwd uit.

Bothie

Net als veel moderne topsmartphones beschikt de Nokia 8 over een dubbele camera. Niet in de vorm van een telelens en een groothoeklens om een soort van optische zoom te creëren. Maar de twee camera’s worden op dezelfde manier ingezet zoals Huawei (en Leica) dat ook met de P10 doen. De lenzen worden ingezet om meer diepte te verkrijgen in foto’s en er kan gespeeld worden met leuke effecten zoals bokeh- en monochrome-foto’s. Een andere gimmick noemt Nokia de ‘bothie’, waarbij je tegelijkertijd een foto met de front-en achtercamera neemt. Het is leuk om even mee te spelen, maar ik denk niet dat deze functie echt veelvuldig gebruikt gaat worden door de komende Nokia-gebruikers.

Voorlopige conclusie

De Nokia 8 voelt weer vertrouwd, zoals alleen Nokia dat kan. Dat komt door zijn vorm en stevige bouwkwaliteit. Denk ik dat de Nokia 8 de grote comeback inluidt voor Nokia? Nee. Daarvoor valt het toestel, ondanks dat er weinig op aan te merken lijkt, te weinig op. Maar het is fijn om een vertrouwde naam weer terug te zien komen met een degelijk toestel.

De Nokia 8 is vanaf 6 september voor de adviesprijs van 600 euro verkrijgbaar.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: Nokia 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.