Eerste indruk: Office 2013

Door: Edmond Varwijk | 30 juli 2012 11:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Windows 8 zal voor een belangrijk deel bepalen of Microsoft in 2012 eindelijk succesvol wordt op tablets en smartphones. Maar Windows niet alleen, minstens zo belangrijk is de nieuwe versie van Office, die ongeveer tegelijk met Windows zal uitkomen. Office 2013 verbindt computer, tablet, smartphone en cloud en moet daardoor gebruikers verleiden op elk van die apparaten Microsoft te kiezen.

Om de band tussen Office 2013 en Windows 8 te benadrukken, leunt het uiterlijk van de nieuwe Office nadrukkelijk op de Metro-interface van de nieuwe Windows-versie. De Office-programma's zijn echter geen echte Metro-apps en openen dan ook op het bureaublad van Windows 8 en niet onder Metro.

In Windows 8 ziet Office 2013 er best mooi uit, in Windows 7 is het verschil tussen oud en nieuw wel erg groot. Dit laatste komt doordat Microsoft alle kleur en diepte uit de interface heeft gehaald. De programma's lijken op een draadmodel dat nog ingekleurd moet worden.

Het uiterlijk van de nieuwe Office-programma's is ingrijpend veranderd.

Alleen Windows 7 en 8

Office 2013 ondersteunt alleen Windows 7 en 8. Windows XP en Vista worden niet meer ondersteund. Verder is officieel minimaal 1 GB RAM nodig voor de 32bit-versie van Office 2013 en 2 GB voor de 64bit-versie, maar voor beide versies is zeker 4 GB aan te bevelen om prettig te kunnen werken. Tot slot is ook 3 GB vrije ruimte op de harde schijf vereist en een DirectX 10-grafische kaart met ondersteuning voor 1024 x 576 als minimumresolutie.

Vingervlug

Office 2013 ondersteunt zowel tablets met een x86-processor als met ARM-processor. De laatste versie gebruikt een aangepaste versie van Windows 8 (de zogeheten Windows RT-variant) en krijgt Office 2013 voorgeïnstalleerd. Voor gebruik op een tablet of ander apparaat met aanraakbediening kan Office 2013 in touch-modus worden gezet. In die modus wordt er vooral meer ruimte rondom de knoppen gecreëerd waardoor deze gemakkelijker met een stift of de vinger te bedienen zijn. Outlook profiteert hier nog het meest van omdat een aantal veelgebruikte functies zoals beantwoorden, verwijderen en markeren, naar de zijkant verschuiven. Ze zijn dan eenvoudig met de duim te bedienen en lijken sterk op de 'charms' in Windows 8.

Ook de webversies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote worden voor de nieuwe Office-release vernieuwd.

Cloud wat de klok slaat

Hoewel Office ongetwijfeld gewoon in de winkel te koop zal zijn, kiest Microsoft vooral voor verkoop als abonnement via de cloud. Wat voorheen als Office 365 alleen voor bedrijven beschikbaar was, komt met Office 2013 dus ook naar de consument. De preview wordt in vier cloud-versies aangeboden: Home Premium, Small Business, ProPlus en Enterprise. Elke variant beschikt over Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Access en Publisher en Outlook. De verschillen zitten in de toevoeging van zakelijke mailservertoegang, gedeelde agenda's, website-tools en HD-webconferencing.

Behalve voor verkoop en licentiebeheer speelt de cloud ook een belangrijke rol binnen Office. Zo worden aanpassingen in de instellingen (zoals een verandering in een lint of regels voor mailverwerking) via de cloud gesynchroniseerd tussen alle apparaten waarop u Office hebt geïnstalleerd. Bovendien zorgt SkyDrive ervoor dat u vanaf elk apparaat toegang hebt tot al uw documenten en dus altijd aan het laatste document kunt werken, zowel offline als online.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: Office 2013

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.