Eerste indruk: Samsung Galaxy S8 - alles draait om het scherm

© CIDimport

Eerste indruk: Samsung Galaxy S8 - alles draait om het scherm

Geplaatst: 30 maart 2017 - 03:20

Aangepast: 14 december 2022 - 11:43

Joris Peterse

Met de Galaxy S8 moet Samsung zich weer van zijn beste kant laten zien, aangezien het bedrijf de afgelopen maanden behoorlijk onder vuur lag vanwege de Note 7. Of het Samsung lukt om dat debacle te doen vergeten lees je in deze Galaxy S8 hands-on.

Het toestel is in ieder geval een opvallende verschijning. Samsung heeft er werkelijk alles aan gedaan om zoveel mogelijk scherm in een doorsneeformaat smartphone te plaatsen. Bovendien is de fysieke home-knop (die ook dienst deed als vingerafdrukscanner) onder het scherm verdwenen en lopen de schermranden gebogen af. Hierdoor lijkt het toestel aan de voorkant wel alsof het een groot scherm is, met dunne randjes aan de boven- en onderkant.

Er is dus geen variant met een traditioneel scherm meer, de S8 en zijn fysiek grotere broer de S8+ hebben beide een rond-aflopend edge-scherm. Bij het vasthouden van het toestel ontkom je er niet aan het scherm aan te raken. Bij de edge-varianten van de Galaxy S6 en S7 merkte ik regelmatig dat het toestel anders reageerde omdat ik onbewust met m’n vingers op het scherm zat. Tijdens de korte uitprobeerperiode merkte ik echter niet op dat het toestel anders reageerde met m’n vingers op de gebogen rand.

Indrukscherm

De home-knop onder het scherm is dus verdwenen om plaats te maken voor nóg meer scherm. De vingerafdrukscanner is hiervoor naar de achterkant verplaatst, naast de camera. Dit was wat onwennig, zelfs voor mij als linkshandige (de scanner zit rechts van de camera). De onderkant van de Galaxy S8 is drukgevoelig gemaakt. Je drukt in feite het toestel in om hem in te schakelen, in plaats van een knopje. Het voelt chique aan, maar toch heb ik het idee dat Samsung een beetje onnodig een noodzaak voelde om het weglaten van de home-knop te verantwoorden.

Het hoofdingrediënt, het 5,8 inch-scherm, ziet er net als zijn voorgangers haarscherp, helder en kleurrijk uit. De Super Amoledtechnologie is iets waar Samsung al jaren goed mee scoort. De beeldverhouding is wel wat raar met 18,5 bij 9. Hierdoor zal je bij video’s kijken altijd een beetje last houden van zwarte randen of beeld dat een stukje wordt afgesneden, alhoewel een woordvoerder van Samsung stelt dit softwarematig zoveel mogelijk probeert te beperken.

Media has no description

© PXimport

Update

Verder lijkt de Galaxy S8 vooral een update van zijn twee voorgangers. Aan de camera is weinig veranderd. Geen geneuzel met dubbele camera’s. Maar dat hoeft Samsung ook niet, de Galaxy S7 van vorig jaar stak met kop en schouders boven de concurrentie uit in de smartphone-cameratest. De camerasensor is wat opgekrikt naar 12 megapixel. Maar hoe de foto’s ten opzichte van de voorganger en concurrentie zijn, daar zijn we nog erg benieuwd naar.

Ook qua overige hardware heeft het toestel een kleine update gehad. Het toestel reageerde dan ook erg vlot op alle taken, maar echt heel verrassend is dit natuurlijk niet.

Toch heb ik het idee dat Samsung onnodig een noodzaak voelde om het weglaten van de home-knop te verantwoorden.

-

Bixby

Aan de softwarekant zit meer vernieuwing. Natuurlijk heeft Samsung weer veel gesleuteld aan besturingssysteem Android 7 en vond ik allerlei dubbele apps terug van Samsung en Google. Plus een rits aan voorgeïnstalleerde Microsoft-apps. Het is juist op een dieper niveau dat Samsung functies toevoegt. Je kunt bijvoorbeeld met gezichtsherkenning je toestel ontgrendelen, wat overigens ook al kon bij de Note 7. Maar je kunt de ontgrendeling ook toepassen op specifieke apps en bestanden, wat wel zo prettig is.

De opvallendste toevoeging is echter Bixby. Samsung’s eigen slimme assistent. Deze zit behoorlijk verweven in het besturingssysteem en er is zelfs een fysieke knop voor aan de zijkant van het toestel. Wanneer je het home-scherm naar rechts veegt (waar normaalgesproken Google Now zit, of in oudere Samsung-toestellen Flipboard) dan verschijnt een Bixby-startpagina met onder andere aankomende activiteiten en herinneringen. Maar het Cortana- en Google Assistant-alternatief kan ook met spraak bediend worden of objecten herkennen via foto’s. Helaas alleen in het Engels. Omdat Bixby nog niet helemaal af is kon ik de assistent nog niet helemaal op waarde inschatten.

Media has no description

© PXimport

Voorlopige conclusie

Heel veel vernieuwing zag ik niet terug in de Galaxy S8. Maar of dat ook echt nodig is, valt te betwijfelen. Want z’n voorganger is op cameragebied bijvoorbeeld nog steeds niet bijgehaald. De Galaxy S8 en vooral de S8+ beschikken over enorme schermen, zonder dat het toestelformaat buiten de perken is. Dat is bewonderenswaardig, maar de gevolgen zijn wel dat de vingerafdrukscanner op een onlogische plek zit. De prijs van de toestellen is fors: 800 euro voor de gewone variant en 900 euro voor de iets grotere +-uitvoering, die over een groter scherm en accu beschikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten