Eerste indruk: Sony Xperia XZ2 Premium

Door: Joris Peterse | 11 juli 2018 14:20

Sony Xperia XZ2 Premium
Hands-on

De Sony Xperia XZ2 Premium werd al enkele maanden geleden aangekondigd. Maar deze zomer verschijnt de smartphone ook in Nederland. Tot en met 5 augustus is de XZ2 Premium te pre-orderen. We kregen van Sony de mogelijkheid het toestel vast kort uit te proberen.

Wanneer je een toestel pre-ordert, neem je een gok. De reviews staan immers nog niet online, dus je moet het hebben van eerste indrukken (als deze). Is het voorbestellen de gok waard? Sony probeert je te verleiden door bij de pre-order (tot 5 augustus) een draadloze koptelefoon: de Sony WH WH-1000XM2, die erg goed scoorde in onze test en een prijskaartje heeft van 300 euro. Geen slechte deal voor een smartphone die 900 euro kost.

XZ2-serie

De XZ2 Premium is wat duurder en luxer dan de XZ2-smartphoneserie die eerder dit jaar verscheen. De Xperia XZ2 en XZ2 Compact kende een vernieuwd ontwerp, maar kwamen niet goed uit de test. De toestellen waren te duur, de camera niet goed genoeg, het ontwerp vrij log en een koptelefoonpoort miste. Wat voor een audio-merk als Sony natuurlijk een miskleun is.

De XZ2 Premium haalt alles uit de kast wat Sony kan. Met een groter (en beter) scherm, dubbele camera, glimmende behuizing en de krachtigste specificaties. Het ontwerp is onmiskenbaar gelijk gebleven evenals het grote gemis van een koptelefoonpoort. Hoewel die pijn voor pre-orderaars natuurlijk verzacht wordt, ontbreekt het nog altijd aan zinnige argumentatie wáárom.

Met de specificaties zit het dus wel snor: een snelle Snapdragon 845 processor en 6GB werkgeheugen. Daarbij krijg je 64GB opslaggeheugen, dat je desgewenst kunt uitbreiden met een geheugenkaart of een tweede simkaart. De accu is niet bijster groot: 3540 mAh. Je kunt deze wel draadloos opladen.

Sony Xperia XZ2 Premium
Sony Xperia XZ2 Premium
Sony Xperia XZ2 Premium

Scherm

Het scherm van de XZ2 Premium mag er wezen: 4K HDR. Dat is indrukwekkend en zo zag het er ook uit. Maar of de enorm hoge resolutie van meerwaarde is, dat zal uit een uitgebreide test moeten blijken. Het 5,8 inch schermformaat is wellicht te klein om het verschil te zien tussen gewoon Full HD en 4K. Ook kan de hoge resolutie zwaar wegen op de accuduur.

Het scherm heeft geen alternatieve schermverhouding, maar gewoon 16 bij 9. Houd er hierdoor dus wel rekening mee dat het toestel heel erg groot is. Bovendien zijn de schermranden vrij groot en is er aan de boven- en onderkant ruimte gebruikt voor speakers. De behuizing is waterdicht en heeft een glazen achterkant, die erg gevoelig is voor vingerafdrukken.

Camera

De XZ2 Premium is de eerste smartphone van Sony met een dubbele camera aan de achterzijde. Deze werkt ongeveer gelijk aan de dubbele (of driedubbele) camera die Huawei met Leica produceert, waarbij een monochrome lens samenwerkt met een RGB lens. De Sony-camera kan gebruikt worden voor een scherptediepte-effect in foto’s, maar is ook in staat in 4K HDR te filmen of in Full HD slowmotion.

Opvallendst is echter nog dat handmatig de ISO-waarde enorm hoog opgekrikt kan worden tot 51.200. Hierdoor moet het toestel in staat zijn om heel veel licht op te nemen voor de foto, zodat nachtfotografie mogelijk wordt. Hoe de smartphone softwarematig de ruis onderdrukt en hoe de camera’s over het algemeen scoren, dat moeten we uiteraard nog uitgebreid testen.

Sony Xperia XZ2 Premium

Voorlopige conclusie

Op specificaties en schermkwaliteit lijkt alles wel prima in orde met de XZ2 Premium. Ook verwacht ik veel van de camera. Wel maak ik me een beetje zorgen over de accuduur, vanwege het grote scherm met de enorm hoge 4K-resolutie. Houd er rekening mee dat het toestel fors van formaat is, in zowel grootte als dikte en dat er geen koptelefoonpoort op zit. Ben je op zoek naar een goede draadloze koptelefoon en een nieuwe hoogwaardige smartphone? Dan is deze pre-order helemaal geen gekke deal. Zo niet, dan is het wellicht beter om nog even de kat uit de boom te kijken.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk: Sony Xperia XZ2 Premium

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.