Eerste indruk van de Samsung Galaxy Note 9

© PXimport

Eerste indruk van de Samsung Galaxy Note 9

Geplaatst: 10 augustus 2018 - 09:39

Aangepast: 24 november 2022 - 13:14

Joris Peterse

De Samsung Galaxy Note 9 smartphone is het meest recente model van een opvallende smartphoneserie. De Note 9 beschikt natuurlijk over een enorm scherm, de krachtigste specificaties en een stylus. Het meest lijkt de prijs nog op te vallen, valt dit te rechtvaardigen met de andere vernieuwingen die de Galaxy Note 9 biedt?

Vanaf 24 augustus kun je de Samsung Galaxy Note 9 krijgen in twee uitvoeringen, van 999 euro en 1249 euro. Dat is duurder dan de iPhone X, die eerlijkgezegd zijn aanschafprijs niet waard is. Of dat wel het geval is, dat lees je later in een uitgebreide review van de Note 9. De duurste uitvoering biedt 8GB werkgeheugen (in plaats van 6) en 512GB opslag (in plaats van 128). Dat is meer dan veel laptops. Deze smartphone van Samsung biedt verder wat je van een Note-smartphone verwacht, een enorm scherm (met een 6,4 inch doorsnee), krachtige specs en een stylus, die in deze Note 9 meer is dan een simpel pennetje. Tijdens het uitproberen reageerde de Note 9 uiteraard enorm vlot, en oogt de beeldkwaliteit wederom jaloersmakend goed. Toch oogt het allemaal een beetje voorspelbaar.

Eerste indruk van de Samsung Galaxy Note 9-15786919

© CIDimport

Galaxy Note 9

© PXimport

Stylus

De grootste vernieuwing zit in de stylus. Zoals altijd kun je deze netjes opbergen in het toestel, iets waar zowel Microsoft als Apple met hun pennetjes nog veel van kunnen leren. De stylus van Samsung is echter voorzien van bluetooth, zodat je hem voor meer dan krabbels op het scherm van je Note 9 kunt gebruiken. Het drukknopje aan de bovenkant kun je nu ook gebruiken om als sluiterknop voor de camera van je smartphone, om specifieke apps te starten of om presentaties mee te bedienen. Presentaties op je smartphone? Ja, want met een simpel verloopkabeltje sluit je het toestel aan op een monitor en toetsenbord voor een volwaardige pc. Erg innovatief, maar Samsung moet nog wel wat sleutelen aan het besturingssysteem om er echt een volwaardig werkstation van te kunnen maken. Verder krijg je een scala aan apps voor tekenen en notities voor bij je stylus en kun je het touchscreen gebruiken als touchpad (met vinger of pennetje) wanneer deze gekoppeld is als werkstation.

Zo’n stylus met bluetooth houdt wel in dat het pennetje opgeladen dient te worden. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen om te maken, want dit gebeurt automatisch wanneer je de stylus in de smartphone opbergt. Samsung laat wederom zien dat ze met de stylus de concurrentie ver achter zich laten.

De Galaxy Note 9 is erg voorspelbaar, maar eveneens voorspelbaar indrukwekkend.

-

Galaxy Note 9 dex

© PXimport

Galaxy Note 9 dex

© PXimport

Voorspelbaar

Verder kwam ik weinig grote veranderingen tegen in de nieuwste Note-smartphone. Kleine veranderingen zijn in de sceneherkenning voor de camera, waarbij tot twintig verschillende objecten en situaties herkend worden. Ook is de accucapaciteit weer wat groter: 4.000 mAh. Gelukkig maar. De Note 8 van vorig jaar had begrijpelijkerwijs een bescheiden accucapaciteit, omdat de te grote accu van de Galaxy Note 7 destijds voor problemen zorgde. Deze problemen lijkt Samsung met de Note 9 definitief achter zich te laten. Hoe de camera en accu in praktijk presteren, dat konden we natuurlijk nog niet uitgebreid testen.

Natuurlijk is de Galaxy Note 9 groot, door zijn enorme scherm. Maar toch lijkt het formaat prima werkbaar, door de aflopende schermranden en alternatieve beeldverhouding. Bovendien krijg je er een fantastisch scherm voor terug en heeft Samsung vier speakertjes aan de voorzijde geplaatst waar goed geluid uit komt.

Samsung Galaxy Note 9

© PXimport

samsung galaxy note 9

© PXimport

Voorlopige conclusie

De Galaxy Note 9 is erg voorspelbaar, maar eveneens voorspelbaar indrukwekkend. Vooral dat scherm is wederom verbluffend en de specificaties om je vingers bij af te likken. De vernieuwingen in de stylus en de smartphone met een verloopstekkertje gebruiken als werkstation zijn leuk, maar of dat in praktijk echt van grote waarde is? Dat moeten we samen met de accuduur, camera en prestatiebenchmarks nog uitgebreid aan de tand voelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten