Eerste mobiele Firefox is plots af

Door: loek-essers | 01 februari 2010 15:29

Nieuws

De eerste definitieve versie van de mobiele variant van Firefox is klaar. De browser is vooralsnog alleen beschikbaar voor de Nokia N900-smartphone die draait op Maemo.

Mozilla heeft de 1.0 versie van de mobiele Firefox (codenaam Fennec) uitgebracht vlak nadat de stichting de derde release candidate presenteerde. Daar is abrupt de Flash-functionaliteit uitgehaald. Die ondersteuning voor Adobe's multimediatechnologie ontbreekt ook in de definitieve versie, blijkt uit een blogpost van Mozilla.

Synchronisatie met pc

Wel aanwezig is de 'Awesome Bar', de adresbalk van de browser die favoriete sites automatisch onthoudt. Met de nu ook uitgebrachte syncronisatietool Weave kunnen gebruikers hun favorieten, tabs, surfgeschiedenis, wachtwoorden en bookmarks synchroniseren met Firefox op pc's. Weave is lange tijd in ontwikkeling geweest, net als Fennec zelf.

De mobiele browser is beschikbaar in dertig talen en biedt ook locatiediensten en meer dan 40 add-ons. Met die add-ons valt de browser uit te breiden met bijvoorbeeld een rss-reader, AdBlock of een vertaler.

Alleen Maemo

Om het ontbreken van de Flash-plugin te compenseren raadt Mozilla sterk aan de YouTube-enabler add-on te installeren. Vorige week maakte de browserbouwer bekend dat de Flash-plugin te langzaam was voor een goede surfervaring met Fennec. YouTube is een van de weinige sites waar Flash wel snel genoeg werkt. Gebruikers die Flash toch willen proberen kunnen via een omweg de plugin installeren, op eigen risico waarschuwt Mozilla.

De browser draait voorlopig alleen op het Maemo 5 platform, een open source-besturingssysteem van Nokia, dat is gebaseerd op Linux. Dat betekent dat enkel de Nokia N900-smartphone en een paar internettablets (de N800 en N810) van Nokia de browser kunnen gebruiken. Op die laatste twee is installatie omslachtig.

Windows Mobile, Android en Symbian

Er zijn nog erg weinig gebruikers van Maemo. Mozilla is van plan de mobiele browser binnenkort voor Windows Mobile uit te brengen, nog later moet Android volgen. De populaire iPhone en de veelgebruikte Blackberry staan niet op de planning. Dat is eerder al bekend gemaakt door Mozilla. Ook het veelgebruikte Symbian-platform, van Nokia, wordt gemeden door Mozilla. Symbian staat niet op de planning, meldt het ontwikkelteam op de platformenpagina van het wiki. Eind 2008 was er nog wel een port gepland van Fennec voor het Symbian-platform, maar daar was in oktober 2009 geen sprake meer van.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Eerste mobiele Firefox is plots af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.